Una carta de 1879 sobre el Carnaval de Roses, document del mes de l’AMR

Durant tot aquest mes de febrer i coincidint amb la celebració de la festa més identitària de Roses, el Carnaval, la pàgina web de l’Arxiu Municipal de Roses (AMR) permet consultar en el seu apartat “El document del mes”, un dels primers escrits conservats sobre el carnestoltes rosinc. El document consisteix en una carta de l’any 1879, pertanyent a la col·lecció de l’Arxiu Patrimonial de la família Coll de Roses.
Document

Document

07/02/2012 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

El document que es pot consultar a la web de l’AMR durant tot aquest mes de febrer és la carta privada que els funcionaris de l’Administració de Duanes de Roses, Julián Burgos i Antonio de Acuña, escriviren el 19 de febrer de 1879 a Miquel Coll i Caritg, propietari del patrimoni agrícola més important de Roses. En ella, es fa referència a la preparació del carnaval de Roses d’aquell any.

Tot i no ser el document més antic que es conserva sobre el carnaval de Roses, la missiva resulta molt interessant pel to festiu i divertit en què està escrita ja que, en tractar-se d’una comunicació privada i no de l’àmbit públic, impera clarament la complicitat humorística pròpia d’aquesta festa.

El document és una de les notícies històriques més antigues que existeixen sobre el carnaval rosinc. Anterior a ell, es troben un document notarial de l’any 1616 i un escrit datat el 9 de febrer de 1780, on l’alcalde la vila Miquel Ferrer es queixava de l’intent de prohibir el ball del carnaval per part del governador militar del castell de la Trinitat.

La secció "El document del mes" és una nova iniciativa de l’Arxiu Municipal de Roses, que des del passat mes de gener ha aprofitat la renovació de la seva pàgina web per incorporar nous apartats i informació. Amb aquest apartat, a més de les dades sobre els serveis i funcions que ofereix, la classificació i detall de tots els seus fons documentals, o les memòries d’activitats dels darrers anys, l’Arxiu permet visualitzar mensualment els documents més curiosos i interessants del seu fons, i aprofundir en el seu coneixement gràcies a l’informe arxivístic que els acompanyen.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document