Inauguració de la Museització del Castell de la Trinitat

Aquesta tarda ha tingut lloc la inauguració del Centre d’Interpretació del Castell de la Trinitat de Roses, un projecte de museografia didàctica que explica i interpreta el monument i la seva relació al llarg de la història amb el port, la vila i la Ciutadella de Roses. Al llarg de la tarda el trenet de Roses ha desplaçat fins al Castell els visitants que han volgut participar en la jornada de portes obertes. Imatges 3D, audiovisuals i la tècnica matte painting (recreació de paisatges i escenaris), doten d’espectacularitat i d’un marcat caràcter didàctic l’exposició per oferir una més fàcil comprensió de la fortalesa
14/09/2019 21:08 -    

El projecte, redactat per la Fundació Bosch Gimpera de la Universitat de Barcelona, sota la direcció del catedràtic d’història Francesc Xavier Hernández, presenta la fortalesa i l’enginyeria militar del segle XVI, parant també una especial atenció al factor geoestratègic del port de Roses i al paper de la fortificació en les funcions defensives de frontera entre els segles XVI i XX. 

 

Per aconseguir-ho, el projecte museogràfic s’ha dividit en 5 àmbits, distribuïts al llarg dels diferents espais de l’edifici, amb propostes museogràfiques a l’aire lliure i als espais interiors, donant una especial rellevància a la museografia virtual. Iconografia 3D, propostes matte painting, gravacions singulars efectuades a partir de grups de recreació històrica i escenografies hiperrealistes amb efectes audiovisuals, se sumen a expositors amb peces originals i rèpliques, plafons, i altres suports tradicionals.

 

A l’acte d’inauguració han participat l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan; Marta Felip per delegació del president de la Generalitat; el regidor de Cultura de Roses, Èric Ibáñez; i el coordinador del projecte, Xavier Hernàndez. Han estat també presents el subdelegat del Govern a Girona, Albert Bramón; la presidenta del Consell Comarcal, Sònia Martínez; la directora dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Carme Renedo; a més d’altres autoritats locals i comarcals. 

 

Èric Ibáñez ha obert l’acte destacant la importància de la inauguració celebrada avui per a la posada en valor del patrimoni rosinc, gràcies a un rigorós projecte museogràfic que permetrà a vilatans i visitants conèixer la importància geoestratègica i històrica del castell. A continuació, Xavier Hernández ha destacat la vessant didàctica del projecte desenvolupat, l’interessant ús de noves tecnologies que doten la proposta de singularitat i el respecte per la volumetria i característiques pròpies del monument a l’hora d’implementar aquesta museització. 

 

Marta Felip, per la seva banda, ha remarcat l’encert que suposa la posada en valor d’un element patrimonial com és el Castell de la Trinitat, tant per la seva importància històrica i cultural, com per al posicionament turístic de Roses. Per últim, Montse Mindan ha tancat l’acte agraint el treball realitzat per l’equip director i diferents professionals i empreses que han participat en el projecte, el qual permet obrir a partir d’avui aquest centre d’interpretació a la ciutadania. “L’esforç econòmic realitzat pel consistori”- ha assenyalat- “es veurà recompensat per tres motius primordials: donar a conèixer la nostra història, recuperar el nostre patrimoni que és allò que ens fa únics,  i aportar un valor afegit a la nostra destinació turística”. Els 5 àmbits de la museització

 

El primer dels àmbits tracta sobre les fronteres marítimes i terrestres i la importància geogestratègica del port de Roses que, com a refugi segur, va ser des de temps antics punt de referència en la navegació a través de molt diverses civilitzacions i etapes històriques, fins ser fortificat amb dues grans construccions militars renaixentistes: el castell de la Trinitat i la Ciutadella de Roses. L’enclavament va ser objecte de pugnes, batalles i setges durant la Guerra de Separació, la Guerra de Successió i la Guerra del Francès. I encara, en els anys que van seguir a la Guerra Civil espanyola. 

 

El segon àmbit es destina als temps d’artilleria i fortaleses, destacant la importància que adquiriren els enginyers amb el desenvolupament de la pirobalística (finals segle XV), que implicà una nova manera de fortificar i d’atacar les ciutats, i on s’explicarà el procés de construcció del fort de la Trinitat i els trets de l’arquitectura militar renaixentista. 

 

Una altra secció es destina al funcionament del castell, concebut com una màquina de guerra dissenyada per allotjar artilleria (tipus d’artilleria, emmagatzematge de pólvora, municions, armes portàtils com arcabussos, mosquets i fusells...). El quart àmbit parla dels soldats, batalles i setges, on es mostra l’organització de les tropes i els diferents tipus d’unitats, aspectes organitzatius, cerimònies i uniformes, així com els diferents episodis militars, setges, combats i batalles que van afectar el castell de la Trinitat des de la seva construcció i fins a la seva destrucció. Per últim, el cinquè apartat, centra la seva atenció en la vida quotidiana i dia a dia en una fortalesa: costums alimentaris de l’època, les condicions higièniques i sanitàries, els jocs, les distraccions, les supersticions, les creences, la convivència, etc. 

 

La realització d’aquest projecte ha comptat amb un pressupost de 592.000 €, finançat amb fons municipals.

 

 

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document