Tens dubtes tramitant? Truca'ns. Et truquem! De dilluns a divendres de 8 a 20 hores

Jornada de debat a Roses sobre els monestirs i l’arqueologia

Roses acollirà el dia 7 d’octubre la Jornada “Els monestirs medievals i moderns. Novetats des de l’arqueologia” dedicada a l’estudi dels monestirs en època medieval i moderna. Acollirà una vintena de comunicacions de diferents investigadors i grups de recerca que estan permetent la recuperació d’aquest important patrimoni i aportant novetats arqueològiques i històriques molt rellevants, tant entorn a l’estructuració i evolució d’aquesta mena d’establiments com en els diferents aspectes socials, culturals, religiosos, artístics, i fins i tot polítics de la societat medieval i moderna.
03/10/2022 10:07 -    

Els monestirs constitueixen un dels elements més característics del paisatge en època medieval i moderna, i actualment constitueixen un patrimoni cultural de gran riquesa. Per definició són espais de vida comunitària dedicats a l'oració, però històricament són molt més, esdevenint centres de poder territorial, llocs de cultura, però també productius. Els espais dedicats a la vida comunitària, a l'oració o a l'estudi conviuen amb allotjaments per pelegrins i hospitals, però també amb magatzems i obradors.

 

En ells es poden resseguir els corrents artístics, però també constitueixen elements de poder al voltant dels quals es creen nuclis de població i que expliquen en bona mesura l’estructuració dels territoris, especialment en època medieval.

 

La multiplicitat d'activitats desenvolupades, la seva historia i el seu paper religiós, però també social, econòmic i polític fan dels monestirs espais que es poden estudiar des d'òptiques molt diverses, però que sempre aporten valuosa informació sobre la història del territori.

 

Amb el títol “Els monestirs medievals i moderns. Novetats des de l’arqueologia” la jornada acollirà una vintena de comunicacions de diferents investigadors i grups de recerca que estan desenvolupant projectes en aquest àmbit i que estan permetent la recuperació d’aquest important patrimoni i aportant novetats arqueològiques i històriques molt rellevants, no solament referents a l’estructuració i evolució d’aquesta mena d’establiments sinó a l’entorn de diferents aspectes socials, culturals, religiosos, artístics, i fins i tot polítics de la societat medieval i moderna.

 

A la riquesa de plantejaments dels diferents projectes, cal afegir-hi la diversitat d’enfocaments i l’ús de les darreres tècniques disponible. Així al costat d’estudis arquitectònics i excavacions arqueològiques en que s’utilitzen tecnologies com l’escanejat d’estructures i la fotogrametria, es presentaran estudis antropològics que analitzen les diferències que es poden apreciar en els diferents grups socials de l’època o l’ús de la documentació com element indestriable de qualsevol recerca arqueològica.

 

La jornada és organitzada per la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la Universitat de Girona en col·laboració amb l’Ajuntament de Roses i la Fundació Girona Regió de Coneixement i se celebrarà al Teatre Municipal de Roses el divendres 7 d’octubre de 9h a 19h. L’accés és lliure amb aforament limitat i reserva prèvia a cat.rosesarqueologia@udg.edu.


PDF document icon TRÍPTIC monestirs.pdf — PDF document, 344 KB (352460 bytes)

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document