L’Arxiu de Roses presenta els dibuixos de Lluís Dalmau, bomber, delineant i dibuixant

La documentació que l’Arxiu Municipal de Roses mostra aquest mes a través del seu apartat web “El Document del Mes”, són tres dibuixos de Lluís Dalmau (1897-1965), delineant i bomber barceloní amb arrels rosinques, que estiuejava a la casa Canals de l’avinguda de Rhode.
21/05/2019 10:54 -    

Els dibuixos pertanyen als fons de la família Guitart, entre els quals es troben uns quants dibuixos de Lluís Dalmau Romañach (Barcelona, 24 d'abril de 1897 - Roses, 31 de desembre de 1965), parella de Montserrat Causa Ferrerós (Roses, 26 de juliol de 1899-26 de gener de 1990). El dibuixos destacats són el d’una parella d’enamorats ballant, dibuixat en l'extrem d'una carta amorosa d'en Lluís a la Montserrat de l'any 1917, quan ell tenia 20 anys i ella 18.

 

Els altres dos dibuixos destacats són de temàtiques ben diferenciades. Un és de la portada d'un àlbum de diversos viatges fets per la parella per Catalunya i Andorra. Hi ha una perspectiva d'un entorn muntanyós i quatre persones fent un descens amb un trineu amb el títol "Le Toboggan". L'altre és un dibuix fet a llapis que descriu una escena de guerra, potser, per la vestimenta, de la Gran Guerra (1914-1918) on hi ha moviments de tropes i atacs d'artilleria.

 

En Lluís Dalmau era delineant de professió dins del Cos de Bombers de Barcelona. Les seves aptituds, com les de molts delineants, arquitectes o enginyers, li conferien certa destresa amb la ploma o el llapís que traduïa amb dibuixos de tot tipus.

 

Tot i néixer a Barcelona, els sus orígens eren de Roses, d’on eren els seus pares. En Lluís i la Montserrat vivien a Barcelona i estiuejaven a l'anomenada casa Canals, situada a l'avinguda de Rhode, 101.

 

Podeu consultar el document del mes en aquest enllaç:

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document