L’emmurallament de les viles en època medieval centrarà el V Seminari Internacional d’Arqueologia de Roses

El V Seminari Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna que se celebrarà a Roses els dies 7 i 8 d’octubre, analitzarà els processos d’emmurallament de les viles en època medieval i el seu impacte en l’evolució urbana. Amb participants de Catalunya, França i Itàlia, enguany el seminari recupera la seva versió presencial i es durà a terme al Teatre Municipal de Roses.
05/10/2021 09:46 -    

Les muralles medievals són quelcom més que una simple tanca defensiva, són elements que condicionen en bona mesura l’estructura urbana de les poblacions, la seva evolució i creixement, i actualment han esdevingut valors patrimonials de primer ordre, elements simbòlics que representen i identifiquen a aquestes poblacions.


Amb el títol “Les muralles de les viles en època medieval. Poliorcètica, simbolisme i urbanisme” durant el seminari s’analitzaran i debatran els processos històrics que varen portar a l’emmurallament de les poblacions medievals, la seva interrelació amb l’urbanisme, la seva evolució i també la seva situació en èpoques posteriors, atès que la seva conservació o eliminació ha influït en l’evolució posterior d’aquestes poblacions a nivell urbà.


Al seminari hi participen reconeguts investigadors de Catalunya, França i Itàlia que presentaran estudis que analitzen la problemàtica en amplis territoris de zones com l’àrea tarragonesa o el Languedoc i estudis de poblacions com Besalú, Elna, Empúries, Solsona, Roses o Ullastret.


Des del moment de la seva fundació, l’any 2018, la Càtedra Roses d’Arqueologia Medieval i Moderna de la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Roses amb la col·laboració de la Fundació Girona Regió de Coneixement, organitzen un cicle de Seminaris internacionals dedicats a debatre diferents aspectes de la recerca en l’àmbit de l’arqueologia medieval i moderna a la zona de la Mediterrània. Els seminaris són concebuts com espais d’intercanvi i debat sobre experiències i projectes d’estudis arqueològics concrets desenvolupats a la zona de la Mediterrània occidental. També esdevenen un lloc de trobada entre investigadors de diferents zones i països que treballen en temes comuns, establint llaços que permetin futures col·laboracions i projectes a nivell transnacional.


Els seminaris anteriors es varen dedicar a “L’urbanisme i els espais públics en l’època baixmedieval”, “Les infraestructures portuàries d’època medieval i moderna” i “La casa urbana en època medieval i moderna” i als “Conjunts tancats de materials recuperats a les excavacions arqueològiques datats als segles XVI i XVII”.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document