L’Oficina de Català de Roses busca persones voluntàries per participar al programa Voluntariat per la llengua

L'Oficina de Català de Roses engega una nova edició del Voluntariat per la llengua (VxL), un programa que posa en contacte una persona que parla habitualment català (voluntari) amb una altra que en té coneixements bàsics i que vol parlar-lo (aprenent). Es tracta, doncs, de crear parelles lingüístiques que es troben per conversar en català.
17/04/2024 10:57 -    

Hi ha dues modalitats possibles per fer les trobades:

 

- La modalitat presencial és fer les trobades en algun lloc de manera presencial (al bar, passejant, a casa, al mercat, al museu...)

 

- La modalitat virtual és fer les trobades a través de videoconferència o videotrucada.

 

Sigui quina sigui la modalitat, l’objectiu principal és conversar en català en un context real i distès, per tal de facilitar espais de comunicació en català i contribuir a què els aprenents incorporin la llengua catalana d’una manera natural a les activitats quotidianes, laborals o de relació social.

 

Mecànica: Fem-ho fàcil

D’acord amb la modalitat,, lloc i horari acordats, les parelles lingüístiques han de quedar una hora a la setmana durant deu setmanes (compromís inicial) per conversar en català.

 

Els requisits per ser voluntari i aprenent són: disposar d’una hora a la setmana durant deu setmanes, ser major d’edat i tenir ganes de conversar. En el cas dels aprenents, cal tenir coneixements mínims de català, mentre que els voluntaris, han de parlar habitualment català, sense necessitat de tenir cap titulació.

 

Entitats i establiments: els nostres aliats

Des que el VxL es va posar en marxa, ha tingut la col·laboració de gairebé 2.000 entitats i més de 8.000 establiments arreu de Catalunya. És molt important el treball en xarxa amb entitats i establiments del territori.

 

Els establiments col·laboradors atenen en català els clients i ajuden els aprenents a practicar-lo. Les entitats col·laboradores ajuden a difondre el programa, obren algunes activitats als participants del VxL i permeten dur a terme el coneixement de l’entorn, la cultura i les tradicions catalanes.

 

Carnet: tot són avantatges

Els participants al VxL disposen d’un carnet, personal i en format digital. Amb el carnet gaudeixen de descomptes i avantatges en establiments i entitats que col·laboren en el programa, descomptes en teatres i cinemes, entrada gratuïta o reduïda en museus i altres equipaments municipals.

 

20 anys del VxL

El 2023, i en el marc de la campanya “Provem-ho en català. Molt per parlar. Molt per viure”, es van commemorar els 20 anys del Voluntariat per la llengua. Al llarg d’aquests anys s’han constituït 170.000 parelles lingüístiques a tot Catalunya, 1.200 de les quals, a Roses.

 

Apunta-t’hi!

El VxL és impulsat per la Secretaria de Política Lingüística (SPL) de la Generalitat de Catalunya i el gestiona territorialment el Consorci per a la Normalització  Lingüística (CPNL) a través dels 22 centres de normalització lingüística (CNL)  repartits per tot Catalunya, com ara el CNL de Girona, a través de l’Oficina de Català de Roses.

Pàgina web oficial del programa: www.vxl.cat/participa-hi

 

Oficina de Català de Roses

Plaça de Sant Pere, 1, 2a

972 25 39 47 / roses@cpnl.cat

https://www.cpnl.cat/xarxa/cnlgirona/roses/

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document