La Biblioteca de Roses acull l'exposició “La renovació de l'escola pública” i organitza actes paral·lels sobre el món de l'educació

La Biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses presenta fins al proper 24 de maig l'exposició “La renovació de l'escola pública. De l'Empordà a tot Catalunya (1900-1939)”, mostra que recorre l'evolució de l'escola de principis del segle passat, a partir de la iniciativa de reforma impulsada per les escoles rurals empordaneses. Emmarcades en aquesta activitat, dijous 22 de maig, tindrà lloc la presentació del llibre “No vull anar a l'escola”, de Manel Moles, mentre que divendres 23, Felip Ponsatí oferirà la xerrada-col·loqui “És possible que els alumnes escriguin bé?”.
15/05/2014 11:53 -   Departament de Comunicació i Premsa  

L'exposició “La renovació de l'escola pública. De l'Empordà a tot Catalunya (1900-1939)”, produïda per l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà, l’Arxiu Històric de Girona, el Museu del Joguet de Catalunya i la Societat d’Història de l’Educació, consta de catorze plafons i recupera el significat de les Converses Pedagògiques que tingueren lloc a tot el país a principis del segle XX. Presenta els primers mestres renovadors, les seves publicacions, les colònies escolars i activitats fora de l’escola, i els organismes públics educatius de les primeres dècades del segle passat fins a la pèrdua de la guerra civil i l’exili de molts mestres.


Amb aquesta mostra es commemora el 110è aniversari de la primera Conversa pedagògica promoguda per Silvestre Santaló, mestre de Camallera, com a precedent directe de les escoles d’estiu, així com, en certa manera, s’intenta homenatjar tots els homes i dones, mestres de pobles, que decidiren organitzar-se i debatre aquells temes que podien ajudar-los a fer una escola millor des del punt de vista pedagògic, com també millorar la seva formació professional. Agrupats en associacions professionals, editaren revistes de magisteri on exposar les seves experiències amb la voluntat de compartir, i també promogueren activitats amb escoles veïnes.

 

Com a activitats complementàries a aquesta mostra, la Biblioteca Municipal de Roses oferirà el proper dijous, 22 de maig (20 h), la presentació del llibre “No vull anar a l'escola”, de Manel Moles. A través del periple personal i professional del protagonista, que el porta d'Amsterdam a la Catalunya Central, el llibre ens presenta un recorregut íntim i proper pel món de l'educació alternativa, oferint una visió propera de les escoles lliures i de l'educació en família actual al nostre país.

 

Per últim, divendres 23 de maig, a les 17.30 h, l'Espai Z de la Biblioteca acollirà la xerrada-col·loqui “És possible que els alumnes escriguin bé?”, a càrrec del conferenciant Felip Ponsatí, antic inspector d'Educació.

 

Podeu consultar el catàleg de l'exposició a:

http://www.altemporda.org/portal/arxiu_comarcal/cataleg_mestres1.pdf

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document