La Biblioteca de Roses presenta la mostra sobre el “Llibre del Sindicat Remença”

Des del passat dilluns, 2 de juny, la Biblioteca Municipal de Roses Jaume Vicens Vives, presenta l'exposició itinerant “Llibre del Sindicat Remença 1448”, manuscrit inscrit al Memory of the World Register de la UNESCO (Registre de la Memòria del Món), des del juny de 2013, i que mostra la història dels darrers serfs de Catalunya. La mostra es pot visitar fins al proper 20 de juny.
04/06/2014 12:35 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Els pagesos de remença eren homes i dones vinculats, per contracte, a un mas i les seves terres i obligats a pagar una remença o redempció per a deslliurar-se d’aquesta adscripció a la terra. A més estaven subjectes a altres servituds –conegudes com a “mals usos”- i drets que el pagès devia al senyor

 

La mostra instal·lada a la Biblioteca de Roses, presenta el valor documental del Llibre del Sindicat Remença, un manuscrit en suport paper i cobertes de pergamí, escrit en llatí entre 1448 i 1449 i custodiat a l'Arxiu Municipal de Girona. Conté el registre de les actes de les reunions celebrades per prop de 10.500 homes de remença (serfs) en 912 parròquies de les diòcesis catalanes de Girona, Vic, Barcelona, Elna a i Urgell, per tal de nomenar els síndics o representants que havien de negociar l'abolició de la servitud dels mals usos davant del rei Alfons IV el Magnànim.

 

Reclamacions d'aquest tipus es van anar succeint arreu d'Europa al llarg del segle XV, però és a Catalunya, al 1846, on es va abolir per primera vegada de forma oficial la servitud mitjançant la Sentència arbitral de Guadalupe. El Sindicat Remença de 1448 n'és un precedent. A més, s'hi expressa la voluntat dels pagesos no lliures d'un ampli territori, cosa que el fa excepcional, i motivà la candidatura al registre Memory of the World, promogut per la UNESCO amb l'objectiu de preservar de l'amnèsia col·lectiva els fons i col·leccions d'arxius i biblioteques d'arreu del món i assegurar-ne la seva difusió.

 

En la mostra a la biblioteca rosinca, acompanyen al material, documents i plafons que integren l'exposició, una projecció audiovisual amb imatges i el Llibre del Sindicat de Remença digitalitzat, així com un ordinador amb la base de dades que permet al visitant, a partir de la recerca per cognoms, descobrir si entre els seus avantpassats es trobava algun serf.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document