La Ciutadella de Roses exposa fons documental del Museu Memorial de l'Exili, fins al 15 de juny

La Ciutadella de Roses exposa entre el 18 de maig i el 15 de juny, un conjunt de cinc documents relatius al pas de la família Vázquez Marquínez per Roses a principis de 1939 i del seu exili a França, provinents del Museu Memorial de l'Exili (MUME). Aquesta actuació s'emmarca dins el programa De Museu a Museu impulsada per la xarxa Una Comarca de Museu, consistent en l'intercanvi de peces entre les diferents col·leccions que integren el projecte.
29/05/2014 12:53 -   Departament de Comunicació i Premsa  

La xarxa Una Comarca de Museu treballa en projectes i activitats de difusió des de 2009 i està formada per vuit museus de l’Alt Empordà: Espai Cultural Ciutadella de Roses, Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries, Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala, Museu d’Arqueologia de Catalunya- Empúries de l’Escala, Museu del Joguet de Catalunya de Figueres, Museu de l’Empordà de Figueres, Museu de la Tècnica de l’Empordà de Figueres, Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera.

 

Entre les actuacions impulsades, enguany es presenta la segona edició del De Museu a Museu, una activitat conjunta per la qual els 8 museus de la xarxa intercanvien entre el 18 de maig i el 15 de juny peces dels seus fons, acollint temporalment cada museu una peça convidada. Les peces cedides tenen vinculacions amb els museus d’acollida, ja sigui per raó de les col·leccions, les temàtiques o els fons dels museus receptors.

 

En el cas de Roses, l'intercanvi es realitza amb el MUME, que ha cedit cinc documents relatius a la família Vázquez Marquínez (1939-1945), que inicià el seu camí cap a l'exili des de Roses, on va estar uns dies abans de la total ocupació de la Catalunya republicana per part de l'exèrcit franquista. Un cop a França, on van arribar per mar fins a Portvendres, van ser allotjats a Vernet dels Banys (Conflent), i posteriorment internats als camps de concentració d'Argelers i Ribesaltes.

 

Amb la presentació d'aquest fons, l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Roses commemora el 75è aniversari de l'acabament de la Guerra Civil, i vol retre homenatge a totes aquelles persones que es van veure obligades a exiliar.

 

Per la seva banda, el MUME exposa aquests dies un pany i una clau de ferro forjat de la col·lecció de la Ciutadella de Roses, datats de l'any 1643. Les peces cedides formen part dels objectes trobats a les excavacions i que pertanyien a la població civil, la qual es veié greument afectada en èpoques de conflictes bèl·lics com els esdevinguts a Roses.

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document