La marxa aquàtica europea tria Roses per a la celebració d’un Open Internacional i assolir un nou rècord mundial

Aquest matí ha tingut lloc a l’Ajuntament de Roses la presentació del I Open Internacional de Marxa Aquàtica que tindrà lloc a la població els propers 2 i 3 de febrer. La marxa aquàtica és una nova modalitat esportiva de gran seguiment a països com França o Itàlia, consistent a caminar amb mig cos submergit en l’aigua amb l’ajuda opcional d’un rem o manyoples. A Roses, la competició pròpiament dita tindrà lloc el dissabte dia 2, mentre que diumenge 3 de febrer s'intentarà superar el rècord mundial de persones practicant la marxa aquàtica alhora, que actualment és de 251 participants.
21/01/2019 13:50 -    

La presentació ha anat a càrrec de Josep Joan Coucelo, president de Cabirols; Joan Huertos, Cap de l’Àrea d’Excursionisme de la FEEC; i de l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan.

 

La marxa aquàtica és una especialitat poc coneguda encara en el nostre territori, però de gran importància en països de la Unió Europea com França i Itàlia, consistent a caminar amb el cos parcialment submergit a l’aigua. Els participants caminen en filera i en paral·lel a la línia de costa, amb l’aigua a l’alçada del diafragma, ajudant-se amb les mans i opcionalment amb manyoples per avançar.

 

Les experiències prèvies dutes a terme a Roses per la FFRandonée (Federació Francesa de Senderisme), han posat de manifest la idoneïtat de les platges de Santa Margarida per a la pràctica de la marxa aquàtica, fet que despertà l’interès en la realització d’una competició a la població, que finalment tindrà lloc el primer cap de setmana de febrer. L’esdeveniment s’ha fet possible gràcies a la col·laboració de l’associació excursionista Cabirols, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i la FFRandonée i el suport de l’Ajuntament de Roses.

 

La competició

 

Dissabte 2 de febrer se celebraran les proves incloses en la competició, que comptarà amb dues modalitats: 400 m (de 10 a 12 h) i 100 m (de 14 a 16 h. La prova de 400 metres es realitzarà per parelles en les categories femenina, masculina i mixta, amb un circuit amb eslàlom i mitjançant eliminatòries directes. Per la seva banda, la prova de 100 metres també consistirà en un circuit amb eslàlom, però en aquest cas en format individual i cronometrat.

 

En el moment actual el nombre d’inscrits internacionals supera ja els 340, provinents de França, Itàlia i Tunísia. Els participants s’allotjaran en un establiment hoteler del municipi, que obrirà expressament les seves portes els dies de la competició per acollir els esportistes.

 

Acompanyant les proves, al llarg de tota la jornada es realitzaran diferents activitats lúdiques i de difusió d’aquest esport, com formacions, tant d’iniciació com de perfeccionament, curses de relleus mixtes de 50m, i diversos jocs relacionats amb la marxa aquàtica.

 

Diumenge 3 de febrer arribarà el moment del repte amb la celebració de la Gran Marxa Aquàtica, un recorregut d’anada i tornada amb una longitud total màxima de 4 km, on s’intentarà assolir el Rècord del Món de persones practicant la marxa aquàtica alhora, rècord que està actualment en 251 persones. Fins al moment ja s’han apuntat 200 participants, xifra que s’espera augmentar durant els propers dies, així com el mateix dia del repte, moment en què serà possible inscriure’s.

 

L’organització recomana als participants portar un neoprè. En cas de no disposar-ne, l’organització posa a disposició material de lloguer a un preu econòmic.

 

Preus d’inscripció

 

PREUS D’INSCRIPCIÓ:

FEDERATS

NO FEDERATS

Proves DISSABTE (400m i 100m)

12€

18€

Activitat lúdica de DISSABTE (relleus 50m) i activitats de DIUMENGE

12€

18,90€

Totes les proves i activitats de DISSABTE i activitats de DIUMENGE

20€

26,90€

Només activitats de DIUMENGE

8€

14€

 

 

 

 

Una modalitat que capta nous adeptes

 

La marxa aquàtica sorgeix al nord de França, a les platges de Normandia i la Bretanya. Actualment, la majoria de platges franceses amb les condicions necessàries, ja són escenari d’aquesta pràctica esportiva. Les platges del País Basc o de la costa vermella, són també dos dels indrets on s'ha popularitzat més aquesta modalitat en els darrers anys. L'activitat es recomana com un complement perfecte del senderisme tradicional i té l'objectiu de reforçament muscular i cardiovascular i el treball en equip, ja que es realitza en grup.

 

L'exercici s'indica també per millorar la postura corporal, el ventre pla i l'exercici de braços. A més a més, no hi ha perill de patir cap tipus de contusió en la pràctica d'aquest exercici. Els practicants de la marxa aquàtica han d'anar equipats habitualment amb un neoprè i opcionalment poden utilitzar un rem per poder mantenir l'equilibri.

 

Les rutes es fan sobre itineraris determinats que s’han identificat prèviament, en platges amb poca fondària i on no hi hagi risc de causar un impacte ambiental important.

 

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document