L'Ajuntament de Roses projecta nous treballs d'adequació per ampliar els usos al Castell de la Trinitat

L'Ajuntament de Roses acaba d'iniciar el procés per a la contractació dels treballs que permetran adequar el Castell de la Trinitat als usos actuals i als previstos pel consistori. El projecte, que té un pressupost de 256.000 €, preveuen l'adequació dels accessos, la il·luminació de les àrees exteriors i la instal·lació de serveis, entre d'altres. La previsió de l'Ajuntament és poder iniciar les obres a principis del proper any.
16/10/2013 12:50 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Des de la finalització de les obres de consolidació i ordenació del Castell de la Trinitat -juliol 2010-, l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Roses ha posat en funcionament l'edifici, detectant en aquest procés certes necessitats de condicionament per millorar el seu funcionament i permetre la incorporació de noves activitats a la seva programació cultural. Amb la intenció de solucionar aquesta situació, el consistori ha aprovat un projecte d'adequació, que permetrà realitzar al llarg del proper any les intervencions i obres de condicionament necessàries.

Accessos alternatius

Entre aquestes millores es troba l'accés a l'edifici. Actualment, el recinte disposa d'un aparcament situat al peu de la parcel·la a tocar de la carretera del Far, a partir del qual s'accedeix al castell per una escalinata rectilínia que remunta els bancals de les antigues vinyes. Tot i que aquest accés es considera idoni per a les actuals visites que s'organitzen els caps de setmana (a l'estiu cada dia), ja que permet un recorregut exterior introductori de la fortificació, no resulta apropiat per a altres usos de l'edifici. És el cas, per exemple, de l'organització d'exposicions o altres activitats culturals (conferències, concerts, representacions,...), programades en diferents franges horàries i amb possibilitat d'incloure l'horari nocturn.

Entre les alternatives estudiades per poder donar resposta a aquests usos, el consistori ha optat per una doble solució que permetrà un fàcil accés, tant a peu com de de forma motoritzada. D'una banda, es preveu la possibilitat d'emprar l'actual aparcament com a punt de partida d'una llançadora-microbus o tren turístic fins a la placeta situada a la part superior, front a la porta del castell. Aquesta opció, comportarà l'eixamplament de l'actual vial de servei existent fins a aquesta entrada, així com l'ampliació de la zona pavimentada de la placeta per permetre el gir del tren turístic o microbús.

Pel que fa a l'accessibilitat peatonal, aquesta es millorarà des de l'aparcament inferior amb la col·locació d'una escala de formigó amb barana metàl·lica i amb l'enllumenat de senyalització necessari, mentre que, d'altra banda, es recuperarà l'antic camí existent entre els bancals de vinyes, fet que permetrà dotar el conjunt amb un camí alternatiu de pendent més suau que la llarga escala.

L'interior, més accessible

Pel que fa a l'interior de l'edifici, es construirà un mòdul de serveis situat a la planta baixa i es millorarà l'accessibilitat a l'edifici per a persones amb mobilitat reduïda. Entre les actuacions, s'arranjarà l'itinerari entre l'ascensor i l'interior amb una rampa que permeti salvar els esglaons existents, es millorarà l'escala d'accés a la cisterna i l'antiga presó situada a l'altell, adequant-la als grups guiats, i es solucionaran els problemes d'humitat existents.

En previsió d'un possible ús nocturn, es projecten també la il·luminació dels accessos exteriors i dels espais descoberts interiors del Castell, amb lluminàries integrades visualment en el conjunt i de baixa il·luminació per no generar contaminació lumínica.

 

El pressupost previst per a l'execució d'aquest projecte és de 256.000 €. En aquests moments, l'Ajuntament acaba d'iniciar la tramitació per a l'adjudicació de les obres, que es preveuen tirar endavant durant el primer semestre del proper any, amb l'objectiu de disposar de l'equipament oportunament adequant per a la propera temporada d'estiu.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document