L'AMR difon un audiovisual del cineasta Tomàs Mallol rodat a Roses l'any 1970

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual (27 d'octubre) i en homenatge a l'obra del cineasta Tomàs Mallol (mort el passat mes de juny), l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) difon a través de la seva secció web “El document del mes”, una pel·lícula del director gironí datada de l'any 1970. L'AMR ret així homenatge al cineasta i difon la seva obra, alhora que presenta un document únic sobre els inicis de l'activitat turística a Roses.
07/10/2013 08:10 -   Departament de Comunicació i Premsa  

El llegat cinematogràfic de Tomàs Mallol resulta clau per entendre el cinema amateur a Catalunya durant gairebé tot el segle XX. Amb la publicació d'aquest treball, l'Arxiu Municipal se suma a la iniciativa del Museu del Cinema de Girona, i posa a l'abast de tots els públics l'obra del cineasta. El fragment de la pel·lícula publicada a través de la pàgina web municipal www.roses.cat, és un document molt poc conegut fins ara, encarregat a Mallol pel propi ajuntament de la població amb l'objectiu de donar a conèixer la imatge de Roses com a centre turístic de primer ordre de la Costa Brava.

 

Obeint aquesta finalitat, la filmació té un marcat caràcter publicitari, en la qual el director optà per presentar un recorregut per les diverses icones turístiques de Roses: les seves platges, el dolmen de la Creu d’en Cobertella, el castell de la Trinitat, la Ciutadella, el castrum del Puig Rom, el món de la pesca, els seus carrers i terrasses, les activitats aquàtiques i, com no, un tastet de la gastronomia rosinca amb un suculent suquet de peix fet vora mar. Cal destacar com Tomàs Mallol sonoritzà el discurs d’àudio en català.

 

La cinta original restà durant anys abandonada a les golfes municipals fins que, l’any 1991, s’incorporà a la col·lecció audiovisual del fons de l'Arxiu de l'Ajuntament de Roses. El format original de la pel·lícula és de 16mm, i va ser digitalitzada l'any 2008.

 

L'enllaç al document del mes d'octubre de l'AMR és:

http://www.roses.cat/la-vila/arxiu-municipal/fitxers/documents/copy3_of_Documentoctubre2013.pdf

El públic interessat a descobrir altres documents, fets històrics i singularitats del municipi de Roses, tenen al seu abast tots els documents publicats per l'Arxiu Municipal des del mes de        de gener de 2012, moment en què nasqué la secció “El document del mes”.

 

L'enllaç per accedir-hi és: http://www.roses.cat/la-vila/arxiu-municipal/document-del-mes

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document