Les carreres d’un taxista de Roses, Document del Mes de l’Arxiu Municipal

L’Arxiu Municipal de Roses presenta en el seu apartat web “El Document del Mes” d’aquest maig, el llibre de registre de viatges realitzats pels taxis de Faustino Coll Ballesta entre 1964 a 1996,. A partir d’aquest quadern, l’Arxiu Municipal parla de la implantació d’aquest servei a Roses i de l’aparició de noves oportunitats laborals a Roses a partir de la revolució turística dels anys cinquanta i seixanta.
03/05/2018 15:19 -    

El Document del Mes d’aquest maig, torna a evidenciar l’enorme i variada informació, curiositats i anècdotes que arriben a atresorar documents de tota índole -pertanyin a col·leccions oficials, professionals o de caràcter familiar-, i la important tasca que realitzen els Arxius en la conservació, contextualització i difusió d’aquestes fonts de coneixement, esdevenint testimonis de fets que, de no existir, es perdrien per sempre.

 

El llibre de registre que es presenta aquest mes, pertany al fons documental cedit entre 2017 i 2018 pel taxista Faustino Coll a l’Arxiu de Roses, relatiu a la seva vida professional en el món del taxi. Forma part de la sèrie completa de llibres de registre dels viatges realitzats pels seus taxis entre 1964 i 1996, on hi consten els viatges, els cobraments, els costos i els quilometratges de les carreres realitzades tant per en Faustino, com pels altres taxistes que tenia a sou.

 

A partir d’aquesta eina, es pot conèixer més sobre la implantació i l'impacte del turisme en les poblacions costaneres empordaneses. A banda de curiositats, gràcies al registre realitzat pel protagonista es pot analitzar la mobilitat dels turistes a altres centres turístics, a les urbanitzacions de nova creació dels seixanta i setanta i l'estacionalitat del turisme al llarg de quatre dècades. Des de visites turístiques a una bodega de Llagostera o a les principals places de toros de la Costa Brava, fins a la recollida dels membres de l'expedició de l'illa de Rodes que havia de participar en els actes de l'agermanament amb Roses l'any 1996, tot quedà registrat en aquest minuciós registre.

 

Tal i com descriu l’Arxiu Municipal en l’anàlisi d’aquest document, la revolució turística als anys cinquanta i seixanta va comportar l'aparició de noves oportunitats en el sector serveis. Una d'aquestes va ser l'explosió del sector del taxi, que a les grans ciutats ja tenia una trajectòria consolidada. Les llicències de taxi corroboren l'esclat del món del taxi a Roses entre 1963 i 1964, quan es passà de 6 a 13 llicències.

 

Podeu consultar el document complet en el següent enllaç:

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document