Les platges de Roses inicien la temporada en un estat excel·lent, avalat pels certificats EMAS i ISO 14001

Roses ha iniciat la temporada d’estiu comptant, un any més, amb la renovació dels certificats d’ecogestió i ecoauditoria EMAS i ISO 14001 a totes les seves platges i cales, així com del passeig Marítim. La importància d’aquests guardons recau en què no tan sols avalen la qualitat ambiental actual dels espais certificats, sinó que imposen també un pla de gestió continuat que té per objectiu garantir, i inclús millorar, aquesta qualitat ambiental en el futur. Avui ha tingut lloc la hissada de banderes dels dos certificats, així com la que acredita la pertinença de Roses al Club de les Badies més belles del món.
06/07/2022 10:31 -    

Avui l’alcalde de Roses, Joan Plana, el regidor de Medi Ambient, Francesc Giner, i la regidora de Turisme, Montse Mindan, han hissat les banderes EMAS, ISO 14001 i Badies més belles del món al passeig Marítim de la població.

 

Roses ha tornat a assolir enguany amb èxit les auditories que els sistemes de control ambiental EMAS i ISO realitzen anualment per continuar guardonant els espais certificats. En el cas rosinc, la totalitat de platges (Santa Margarita, Salatar, Rastrell, Nova, la Punta, Canyelles, Almadrava i Palangrers) i de cales naturals (Murtra, Rustella, Calís, Montjoi, Calitjàs, Pelosa, Canadell i Jòncols), així com el passeig Marítim, disposen d’aquests certificats de reconeixement internacional.

 

Roses va ser el primer municipi de Catalunya en aconseguir ambdós certificats, l’any 2003, després d’un rigorós procés de selecció que tingué dos anys de durada. Des de llavors, ha superat amb èxit els controls i verificacions anuals necessaris per aconseguir la seva renovació, arribant inclús a assolir la "Silver Recognition" (Certificació de Plata) de la Comissió Europea, en reconeixement als deu anys de manteniment ininterromput del guardó i el compromís constant del consistori pel rendiment, credibilitat i transparència en la gestió ambiental.

 

Un sistema de gestió que vetlla pel futur mediambiental

El valor afegit dels certificats EMAS i ISO 14001 radica en què obliguen a la implantació d'un sistema de gestió continuat encarregat d'aplicar mesures i controls exhaustius per mantenir, i inclús millorar, la qualitat ambiental. Representen, doncs, l’aplicació de mesures de minimització de residus, d’estalvi de recursos i de sistemes de control d’incidències. Per aconseguir-ho, l’Ajuntament de Roses programa cada any l’anomenat Sistema de Gestió Ambiental, que regula la totalitat dels serveis i de les activitats que tenen lloc a les platges, cales i passeig del municipi, tant durant la temporada d'estiu com de manera permanent, i marca les línies d’actuació i el programa de millores a implantar.

 

La regulació engloba els serveis de neteja, la recollida de residus de les aigües de bany, el manteniment de les instal·lacions (dutxes, enllumenat, xarxa de distribució d'aigua potable, xarxa de clavegueram...), la jardineria, el manteniment dels sanitaris públics, el servei de salvament i socorrisme i les concessions de temporada (bars, restaurants, lloguer de patins i caiacs, esports nàutics a vela, excursions en vaixell,...), de manera que tots ells mantinguin un comportament ambiental correcte.

 

La badia de Roses, entre les Badies més belles del Món

 

Des de fa 10 anys, la badia de Roses forma part del Club de les Badies més belles del món, títol avalat per la UNESCO que valora i avalua aspectes com l’entorn natural, la maduresa de les destinacions turístiques que alberga i el patrimoni cultural i històric, entre d’altres, posant una especial atenció a la sostenibilitat ambiental de les badies que integren el club.

En l’actualitat, tan sols una quarantena de badies de tot el món ostenten aquesta distinció.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document