Les platges de Roses renoven els certificats de qualitat i excel·lència EMAS i ISO 14001

L’Ajuntament de Roses acaba de rebre la renovació dels certificats d’ecogestió i ecoauditoria EMAS i ISO 14001 per a les seves platges, cales i passeig Marítim, guardons que avalen la qualitat ambiental d’aquests espais. A diferència d’altres guardons, l’EMAS i l’ISO certifiquen tant les bones condicions ambientals actuals, com l’establiment d’un sistema de gestió continuat que garanteixi, i inclús millori, aquesta qualitat ambiental en el futur.
09/03/2017 15:00 -    

Roses acaba d’assolir amb èxit les auditories que aquests dos sistemes de control ambiental realitzen anualment per continuar guardonant els espais certificats. En el cas rosinc, la totalitat de platges (Santa Margarita, Salatar, Rastrell, Nova, la Punta, Canyelles, Almadrava i Palangrers) i de cales naturals (Murtra, Rustella, Calís, Montjoi, Calitjàs, Pelosa, Canadell i Jòncols), així com el passeig Marítim, ostenten aquests prestigiosos certificats, reconeguts internacionalment.

 

De fet, Roses va ser el primer municipi de Catalunya a obtenir ambdós certificats d’ecogestió i ecoauditoria, l’any 2003, després d’un rigorós procés de selecció que tingué dos anys de durada. Des de llavors, ha superat amb èxit els controls i verificacions anuals necessaris per aconseguir la seva renovació, arribant inclús a assolir la "Silver Recognition" (Certificació de Plata) de la Comissió Europea, en reconeixement als 10 anys de manteniment ininterromput del guardó EMAS i el compromís constant del consistori pel rendiment, credibilitat i transparència en la gestió ambiental.

 

A diferència d'altres guardons que premien la qualitat de les platges, l'EMAS i l'ISO 14001 no es limiten únicament a garantir el bon estat de l'aigua o de la sorra en el moment dels controls analítics, sinó que obliguen a la implantació d'un sistema de gestió continuat encarregat d'aplicar les mesures per garantir, i fins i tot millorar, aquesta qualitat ambiental en el futur.

 

Representa, doncs, un autèntic compromís per a l'òptim manteniment del seu litoral, gràcies a mesures de minimització de residus, d’estalvi de recursos i de sistemes de control d’incidències. Per aconseguir-ho, l’Ajuntament de Roses programa cada any l’anomenat Sistema de Gestió Ambiental, que regula la totalitat dels serveis i de les activitats que tenen lloc a les platges, cales i passeig del municipi, tant durant la temporada d'estiu com de manera permanent, i marca les línies d’actuació i el programa de millores a implantar.

 

La regulació engloba els serveis de neteja, la recollida de residus de les aigües de bany, el manteniment de les instal·lacions (dutxes, enllumenat, xarxa de distribució d'aigua potable, xarxa de clavegueram...), la jardineria, el manteniment dels sanitaris públics, el servei de salvament i socorrisme i les concessions de temporada (bars, restaurants, lloguer de patins i caiacs, esports nàutics a vela, excursions en vaixell,...), de manera que tots ells mantinguin un comportament ambiental correcte.

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document