Les primers eleccions municipals de la democràcia, al Document del Mes de l'AMR

Coincidint amb les eleccions municipals celebrades el passat 24 de maig, l'Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes de juny, a través de la seva secció web “El Document del Mes”, l'expedient de celebració de les eleccions municipals del 3 d'abril de 1979, les primeres de la democràcia.
02/06/2015 11:30 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Les paperetes de vot de les tres candidatures presentades als comicis (CIU, PSC i UCD), una de les notificacions enviades a la presidenta d'una mesa electoral i el document amb el resum de l'escrutini realitzat, són els tres documents presentats per l'AMR.

 

Des de la Segona República no s'havien celebrat eleccions democràtiques a l'Estat espanyol. La convocatòria electoral del dia 3 d'abril de 1979 representava, doncs, els primers comicis municipals democràtics en 45 anys. En conseqüència, les expectatives d'amplis sectors socials del país foren màximes i els mons associatiu, veïnal i polític es mobilitzaren davant l'oportunitat d'escollir els representants democràtics de la població.

 

A Roses, el règim franquista s'havia enfonsat feia mesos i el poder local, transitòriament, estava en mans d'una Comissió Gestora Municipal des del 23 d'octubre de 1978, integrada per persones provinents del teixit associatiu local i amb un ascendent o reconeixement social àmpliament acceptat. Aquest interludi polític predemocràtic garantia una transició política ordenada i seriosa.

 

Podeu consultar el document del mes en el següent enllaç:

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document