Llum groga per l’endometriosi

El proper dilluns 14 de març, la façana de l’Ajuntament de Roses s’il·luminarà de groc per a la visibilització de l’endometriosi. L’encesa es durà a terme a partir de les 19 i es projectarà fins a l’endemà sobre la façana de l’Ajuntament, a la plaça Catalunya.
11/03/2022 13:54 -    

A nivell mundial, el març és el mes per a la visibilització de l’endometriosi, que té el color groc com a insígnia. És per aquest motiu que les tres associacions d’afectades més importants que existeixen a Catalunya (ADEC, Endo&Cat i MOVIENDO), han promogut una encesa de llums grogues el dia 14 de març a tot el territori, amb la finalitat de visibilitzar aquesta malaltia.

 

L’endometriosi és una malaltia crònica que es caracteritza pel creixement anormal d’endometri fora de l’úter; generalment dins l’abdomen (ovaris, trompes de fal·lopi, intestí, bufeta, peritoneu, etc.) i excepcionalment fora (pulmons, ossos, cervell, etc). El símptoma principal és el dolor, que pot variar des de lleu a totalment incapacitant; en aquest darrer cas alterant moltíssim l’activitat quotidiana y la qualitat de vida de les afectades. La seva simptomatologia a més a més pot incloure menstruacions doloroses i molt abundants, dolor abdominal quan no hi ha la menstruació, dolor durant i després de les relacions sexuals, infertilitat, esterilitat, trastorns digestius i intestinals, dolor durant la micció i trastorns urinaris, cansament, astènia, fatiga, ansietat i depressió.

 

L’endometriosi no té cura i els tractaments que existeixen són pal·liatius, incloent teràpies hormonals i, en casos més greus, cirurgia. Aquesta malaltia afecta 1 de cada 10 dones al món, havent-hi més de 190 milions que la pateixen (Organització Mundial de la Salut, 2021). Malgrat la gran quantitat d’afectades, és una malaltia pràcticament desconeguda per la societat i fins i tot per la comunitat mèdica.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document