Miquel Riera porta l’urbanisme desaforat de la Costa Brava a Ca l’Anita de Roses

El periodista Miquel Riera (Torroella de Montgrí, 1960) presenta l’exposició “Costa Esbravada” on repassa i dona la seva visió particular sobre les barbaritats constructives perpetrades des dels anys 50 al litoral gironí. L’exposició es podrà veure a la sala d’exposicions de Ca l’Anita des del 8 fins al 30 de juny. La inauguració serà aquest dissabte dia 8, a les 12h del migdia, amb el periodista Enric Matarrodona. L’exposició està organitzada per l’Ajuntament de Roses, Roses Cultura, amb el suport de Foto Torroella i SOS Costa Brava. Els horaris de visita són, de dilluns a diumenge, de 10 a 13.30h i de 17 a 19.30h.
04/06/2024 07:14 -    

“La Costa Brava l’han degradat la inconsciència d’un afany constructor desconsiderat i un marc legal incongruent. La manca de sentit humà i d’amor a la terra ha fet que, sovint, construir fos destruir”, va dir, en un llunyà 1977, Josep Ensesa i Montsalvatge, fill del fundador de S’Agaró i primer president del Patronat de Turisme de la Costa Brava.

 

Narcís-Jordi Aragó, periodista i un dels impulsors del Debat Costa Brava l’any 1976, considerava, en un article amb motiu del centenari de la Costa Brava l’any 2009, que “allò que era l’argument per a la marca turística ha estat sovint menyspreat, amenaçat i agredit”.

 

Jordi Sargatal, ornitòleg i naturalista, primer director del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, anava fins i tot més enllà, i en un article publicat l’any 2013 propugnava que no s’hauria de construir més a la Costa Brava. “Tot fa aconsellar dir prou, i el més assenyat seria no malmetre ni un centímetre quadrat més de la Costa Brava, ni de la costa catalana”, escrivia.

 

A partir d’aquestes premisses i d’un treball que s’ha allargat durant més d’un any i mig, Miquel Riera ha recorregut tota la Costa Brava intentant fotografiar amb la seva càmera la cara menys amable del litoral gironí. Aquelles urbanitzacions i edificis, aixecats sovint en els primers anys del turisme, però també els últims temps, i que han enlletgit la Costa Brava.

 

“No és un treball exhaustiu, tot i que tenim cap a unes mil cinc-centes fotografies, i aquesta tampoc era la intenció, sinó fixar-nos en allò que té un impacte real en el paisatge. Aquesta és la intenció. I de passada mirar de conscienciar al públic de la necessitat de protegir encara més del que ho està la nostra Costa Brava”, afirma Miquel Riera.

 

En l’exposició a Ca l’Anita de Roses s’hi podran veure una trentena de fotografies. “No n’hi ha de totes les poblacions i fins i tot, alguns municipis que n’hi tenen vàries. He prioritzat les que m’agradaven més i les que, per a mi, tenien més impacte”, aclareix el periodista.

 

Coincidint amb l’exposició s’han organitzat dos actes, a la mateixa Ca l’Anita, sempre a les 19.30h. El dia 13 de juny es projectarà el documental “La mirada del viatger” d’Antoni Martí. El 20 de juny es farà el debat “Costa Brava, costa esbravada?”, amb Josep Maria Martínez, alcalde de Roses i Marta Ball·llosera, de SOS Costa Brava.

 

L’exposició coincideix amb la publicació per part de Miquel Riera de la novel·la “L’ombra dels ocellots”, que ha editat la Campana. L’acció de “L’ombra dels ocellots” passa durant la transició i se centra també en l’especulació urbanística.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document