Novetats de l’arqueologia en l’estudi del període de la tardoantiguitat i alta edat mitjana, tema del VI Seminari Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna a Roses

Roses acollirà el dia 19 d’octubre el VI Seminari Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna amb el títol “De l’antiguitat a l’Edat Mitjana, un període de grans canvis. Novetats des de l’arqueologia”. El seminari pretén oferir una visió el més àmplia possible de les novetats que l’arqueologia ha obtingut als darrers anys sobre aquest període. Per això es presenten comunicacions sobre temàtiques molt diverses: estudis de jaciments des d’espais d’hàbitat a espais sacres –primitives esglésies i monestirs...-, elements defensius o edificis públics...; estudis de paleopaisatge, o anàlisis relacionats amb l’explotació agrícola i ramadera, pautes alimentàries, estudis antropològics... Un altre enfocament que es recollirà al seminari són els estudis de materials, i que abasta des de les ceràmiques a les eines i les armes.
16/10/2023 09:39 -    

El seminari s’estructura amb una conferència inaugural a càrrec de la doctora Alexandra Chavarria de la Università degli Studi di Padova i un total de 26 comunicacions d’investigadors i grups de recerca nacionals, però també francesos i italians..

 

El període que se situa entre la dissolució de l’imperi romà i la formació de les societats feudals (ss.V-X) constitueix una època de grans transformacions en tots els aspectes de la societat. La presència visigoda, musulmana i carolíngia comporten importants canvis en les estructures socials, econòmiques i culturals, que tenen també el seu reflex en nous sistemes d’ocupació i explotació territorial, en l’estructuració defensiva, en la religió o en l’estructura social. És un període que fins no fa gaire s’ha mostrat obscur i esquiu per l’arqueologia, on tot sovint les estructures eren més difícils de resseguir i els materials més complicats de datar. Aquest panorama ha anat canviant els darrers anys i aquest és un període que ja no és considerat solament un moment de transició sinó una època de gran rellevància per entendre el període medieval, i hi ha interessants novetats en l’estudi de la implantació territorial i la seva explotació, l’hàbitat, la religió i la cultura, l’antropologia, la cultura materials...

 

A la riquesa de plantejaments dels diferents projectes que es presentaran, cal afegir-hi la diversitat d’enfocaments i l’ús de les darreres tècniques disponibles en el món de l’arqueologia.

 

La jornada és organitzada per la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la Universitat de Girona en col·laboració amb l’Ajuntament de Roses i la Fundació Girona Regió de Coneixement i se celebrarà al Teatre Municipal de Roses el dijous 19 d’octubre d’octubre de 9h a 19h.





JPEG image icon Programa.jpg — Imatge JPEG, 4.34 MB (4545905 bytes)

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document