Obertes les inscripcions dels cursos de pedra seca per a particulars i professionals

Avui, dimecres 16 de març, l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roses obre la inscripció per a les persones que vulguin participar en els cursos de pedra seca que tindran lloc durant els mesos d’abril i maig. Es poden fer a inscripcions.roses.cat, o bé posant-se en contacte amb el departament (primer pis Oficina de Turisme).
15/03/2022 12:31 -    

Els cursos es dividiran segons les necessitats i característiques dels participants. Així, els propietaris i propietàries de finques rústiques poden optar a un curs de 20 hores concentrades en 4 dies, que tindrà lloc del 2 al 5 de maig. El públic general podrà optar entre dos cursos, ambdós de 35 hores, el primer dels quals tindrà lloc del 28 de març a al 5 d’abril, mentre que el segon es realitzarà a la tardor. Per últim, per als professionals del sector de la construcció, s’oferirà una formació de 18 hores, del 6 al 10 de maig. Tots els cursos són 100% subvencionats.

 

Totes les activitats aniran a càrrec de formadors de la recentment creada Associació Gremi dels Margers de Catalunya. Al llarg de les sessions, es donaran a conèixer les diferents tècniques de construcció amb pedra seca; els elements constructius (marges, feixes, barraques, pous,...); i els materials de construcció utilitzats (pissarres, calcàries). A partir d’una doble vessant teòrica i pràctica, es facilitaran un seguit de pautes per a aquelles persones interessades o que puguin necessitar en el desenvolupament del seu treball, tècniques per a recuperar, restaurar o construir elements elaborats a partir de pedra seca.

 

Els cursos tenen per objectiu fomentar el coneixement tècnic per a la restauració i recuperació d'un element que és patrimoni històric, arquitectònic i cultural i que a més té un alt valor natural. Les construccions en pedra seca tenen una excel·lent funció com a fixadores de terra davant de l'erosió; són permeables i permeten la circulació de l'aigua (en comparació amb altres construccions realitzades a partir de formigó); i són refugi d'espècies de flora i fauna que, en moltes ocasions, porten associades espècies de "fauna auxiliar" beneficiosa per combatre plagues que poden afectar als cultius de les finques.

 

Aquest projecte està cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i en un 25 % per la Diputació de Girona. La coordinació d’aquesta acció, a càrrec de l’AODL de desenvolupament sostenible del sector primari de Roses, està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document