Presentació del llibre “Els Camins de la Memòria”, una selecció del fons documental de l’AMR en el seu 25è aniversari

El proper divendres 10 de març (19.30 h), es presentarà a la Biblioteca Municipal de Roses el llibre “Els camins de la memòria”, obra dels arxivers municipals de Roses, Josep M. Barris i Pol Meseguer. El volum recull un total de 48 apartats, cadascun d’ells destinat a un dels documents del fons de l’Arxiu Municipal de Roses (AMR) publicats al Document del Mes entre gener de 2012 i desembre de 2015. La presentació anirà a càrrec dels autors del llibre i de l’arxivera de Castelló d’Empúries, Marisa Roig.
08/03/2017 15:50 -    

L’Ajuntament de Roses commemora el 25è aniversari de la creació de l’AMR, i ho fa amb la publicació del treball realitzat pels arxivers municipals arrel de la iniciativa sorgida amb motiu del 20è aniversari del servei (gener de 2012), quan l’Arxiu renovà la seva pàgina web amb la incorporació de nous apartats i informació, entre ells l’apartat El document del mes. La secció ha donat a conèixer durant aquests quatre anys 48 documents significatius per a la història de Roses, molts d’ells anecdòtics i sorprenents, altres de transcendentals, que ara s’ofereixen en format llibre a mena de petites píndoles històriques que ofereixen una interessant visió del municipi.

 

La tria de cadascun dels documents és el resultat d’una feina tècnica prèvia i de l’aplicació dels protocols arxivístics, tasca dirigida a garantir la seva conservació que, juntament amb la difusió del patrimoni documental de la vila, són les raons de ser de l’AMR. El llibre que s’acaba d’editar respon a aquest segon objectiu divulgatiu, donant a conèixer, en aquesta ocasió en format paper, 48 documents seleccionats que posen en relleu la riquesa dels fons documentals que conserva l’AMR i els apropa a la ciutadania.

 

Al llarg dels capítols que integren el llibre, es poden trobar documents tan significatius com el primer pergamí conservat a l’AMR -datat de l’any 1320-, una carta sobre la preparació del carnaval de Roses de l’any 1879, o la llicència per a l’obertura del primer servei de bar a cala Montjoi a nom de Johannes Schilling, embrió del restaurant El Bulli. D’altres anecdòtics i sorprenents, com el projecte d’urbanització de la Ciutadella, el projecte de línia de ferrocarril de Roses a Figueres de l’any 1900, una pel·lícula promocional del turisme a Roses de l’any 1970, o la postal nadalenca enviada l’any 1940 per Francesc Cambó a Pere Rahola des del seu exili a Nova York.

 

Cada document s’acompanya d’un text explicatiu a càrrec dels arxivers municipals, Josep M. Barris i Pol Meseguer, que volen amb aquest llibre retre el seu petit homenatge a les persones, famílies, entitats i administracions que han escollit que els seus fons passin a formar part de la col·lectivitat, a través de donacions a l’AMR, permetent que tota aquesta documentació passi a ser una eina per conèixer el procés que ha dut Roses a ser la que és.

 

 

L’AMR

 

L’Arxiu Municipal de Roses (AMR) celebra el 25è aniversari de la seva posada en funcionament, període durant el qual s’ha dotat de més de 80 arxius i col·leccions de diferent tipologia (judidicials, patrimonials, personals, empresarials…). Aquest servei municipal garanteix l’ordenació, conservació i accés dels fons documentals de Roses, tant municipals com privats.

 

Amb la dotació de personal tècnic específic l’any 1991, s’inicià per primera vegada a la història arxivística de Roses un procés d’ordenació dels recursos documentals del seu Ajuntament. Aquesta nova etapa va iniciar també la conservació i custòdia dels fons documentals imprescindibles per estudiar i escriure la història de la població -tant pel que fa a fons municipals com a aquells altres provinents de donacions particulars-, així com a donar resposta a ciutadans i empreses per accedir a la documentació imprescindible per efectuar els seus tràmits administratius.

 

Actualment, l’AMR conserva més de 80 arxius i col·leccions de diferents tipologies documentals (des d’arxius d’administracions públiques, notarials, religiosos, judicials, d’institucions i associacions, comercials i d’empreses, patrimonials i personals, fins a col·leccions cartogràfiques, audiovisuals, hemeroteca, arxiu d’imatges, etc). També ha participat activament en la vida cultural de la població amb la producció de més d’una vintena de llibres, multitud de publicacions i diverses exposicions. Així mateix, ha esdevingut el centre de referència en la investigació històrica de Roses.

 

En els darrers anys, ha estat clau la seva aposta per la digitalització i l’aplicació de les noves tecnologies, amb l’objectiu de fer el servei més accessible al públic. El «Document del Mes», secció de la web municipal on mensualment es donen a conèixer documents del seu fons, n’és un clar exemple.

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document