Presoners, conflictes entre pescadors, episodis bèl·lics, arquitectura i geologia centren la Revista de Festa Major de Roses

L'Ajuntament de Roses presenta la revista que cada any edita amb motiu de la Festa Major que la població celebra durant el mes d'agost. Una publicació que ha esdevingut ja una tradició i que compta amb gran seguiment per part de la ciutadania, a través de la qual es descobreixen fets històrics, anècdotes, tradicions i personatges relacionats amb la vila.
Presoners, conflictes entre pescadors, episodis bèl·lics, arquitectura i geologia centren la Revista de Festa Major de Roses

Presentació Revista Festa Major

07/08/2014 09:55 -   Departament de Comunicació i Premsa  

La voluntat municipal és la de facilitar i apropar a la ciutadania el coneixement sobre el passat històric, anècdotes i trets que han intervingut al llarg dels segles en la configuració de la Roses actual. A més, la revista, amb un format atractiu i concís i publicada durant la celebració de les festes de la vila, resulta una plataforma de divulgació idònia dels estudis, descobertes i anàlisis històrics realitzats per diferents professionals i estudiosos vinculats amb Roses.

 

Enguany la revista compta amb 58 pàgines editades en un catàleg a color, que contenen una introducció de l'alcaldessa, cinc articles sobre Roses signats per autors experts en diferents àmbits, un recull dels poemes guanyadors de la III edició dels Jocs Florals de Roses celebrats la passada primavera, així com el programa d'activitats de la Festa Major.

 

Entre els textos, es poden trobar l'article dels arxivers municipals de Roses, Josep Maria Barris i Pol Messeguer, que parlen i mostren a través de diferents gravats i documents de les característiques de la Guerra de Successió i de la forma de vida a la població en el transcurs d'aquest període.

 

El periodista i actual tècnic del Departament de Cultura de l'Ajuntament de Roses, Enric Matarrodona, ofereix també una interessant explicació sobre un fet ben poc conegut entre la ciutadania: l'existència d'un camp de presoners ubicat a Roses durant la guerra civil, concretament a l'idíl·lic escenari de la cala Pelosa, al Cap de Creus.

 

Un altre dels treballs és l'extracte del llibre “Un mar de conflictes. La pesca a Roses durant l'Antic Règim (de 1592 a 1835), obra de l'historiador Marcel Pujol. Concretament, el fragment seleccionat explica l'origen del conflicte entre “ànecs” i “esquenapelats” o, el que és el mateix, entre els pescadors rosincs i els escalencs, que a partir de 1741 protagonitzaren nombrosos plets per la presència de pescadors de l'Escala al mar i cales de Roses.

 

L'arquitecte i fotògraf Marc Torra presenta en la part central de la revista alguna de les imatges que ha realitzat amb motiu d'un encàrrec fotogràfic sobre el Castell de la Trinitat de Roses, i parla de la dimensió icònica i paisatgística de l'obra.

 

Per últim, un text divulgatiu sobre l'elevat interès científic i històric dels components geològics de la Badia de Roses tanca l'apartat d'articles de la present edició, per donar pas als poemes guanyadors de les categories Rosa Natural Roja, Rosa Natural Groga i Rosa Natural Blanca de la darrera edició dels Jocs Florals de Roses.

 

L'Ajuntament ha editat un total de 3.500 unitats, que a partir de demà, divendres 8 d'agost, estaran disponibles de forma gratuïta a les dependències municipals de la plaça Catalunya, a la Biblioteca de Roses i a l'Oficina de Turisme per a totes aquelles persones interessades a fer-se amb un exemplar.

PDF document icon Revista 2014-web (1).pdf — Document PDF, 2.15 MB (2250338 bytes)

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document