Retiren la carcassa de l'eixam de vespa asiàtica neutralitzat la setmana passada a Roses

Aquest matí s'ha acabat de retirar les restes de l'eixam de vespa asiàtica del carrer de la Pedrera del qual els agents forestals ja havien eliminat els insectes la setmana passada. La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie invasora d’origen asiàtic, que va ser detectada per primer cop a França al 2004 i a l'Estat espanyol el 2010. Va arribar a Catalunya pels Pirineus fa tres anys i representa una amenaça per la població d’abelles de la mel. Es creu que la vespa asiàtica podria haver-se introduït a través de ceràmiques i productes per l’horticultura importades de la Xina per via marítima.
13/11/2015 11:21 -    

La Vespa velutina és un depredador molt eficaç d’insectes. Entre la seva dieta s’inclouen, les abelles de la mel i altres espècies autòctones. A la tardor també s’alimenten de la fruita madura. És una espècie fàcil de reconèixer, ja que és la única vespa tan fosca a Europa. Té el tòrax i el cap negres, i la part final de les potes i la cara grogues. Fan uns tres centímetres de llargada.

Però els seus eixams són espectaculars. Els nius són voluminosos, fets de fibres de les escorces dels arbres, i l’orifici de sortida és petit i lateral. Normalment es troben situats a més de 10 metres sobre el terra, amagats entre les capçades dels arbres, i amb menys freqüència en llocs més arrecerats com matolls o cavitats al terra. També poden trobar-se a vegades en parets buides i edificis oberts.

A causa del seu volum i el vol sorollós la vespa asiàtica és percebuda com un insecte particularment agressiu, i s’ha creat certa alarma entre la població. Certament, el sobrenom de “vespa assassina” hi ha contribuït. Tot i la preocupació, els observadors francesos han coincidit en afirmar que no es tracta d’una espècie particularment agressiva amb els humans. La majoria de les picades a persones s’han produït en tractar de destruir un niu o tocar-ne una sense adonar-se’n. A més, la literatura mèdica indica que al contrari d’altres espècies de vespes, no suposen una amenaça per la salut a Àsia. Les picades són doloroses però no són més agressives que les d’altres espècies. Això sí, si us trobeu algun niu aviseu a l'Ajuntament o als agents forestals.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document