Roses acull l’exposició "La Mort Digna i Il·lustrada" entorn al dret a morir dignament

Del 10 d’agost al 16 de setembre, la sala d’exposicions de la Ciutadella de Roses acull la mostra "La Mort Digna i Il·lustrada", una iniciativa de l’Associació Dret a Morir Dignament, on joves il·lustradores expressen la seva visió de la mort digna. Aquesta exposició, juntament amb una sessió informativa que tindrà lloc la propera tardor, s’emmarquen en el programa d’activitats impulsat per l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament de Roses per donar a conèixer el dret a morir dignament, així com les eines de què disposa la ciutadania per exercir aquest dret.
11/08/2021 09:34 -    

 

Sota el lema “Lliures fins al final. Perquè estimem la vida volem una bona mort”, les 25 artistes que han participat en la creació d’obres per a aquesta projecte, intenten canviar la imatge estereotipada i sovint repetitiva que tradicionalment ha servit per il·lustrar el tema de la mort. La inauguració de l'exposició va tenir lloc ahir, dimarts 10 d'agost, i va comptar amb la participació de Cristina Vallès, coordinadora de l’Associació Dret a Morir Dignament-Girona; de l'alcalde de Roses, Joan Plana; i de la regidora d'Acció Social, Esther Bonaterra.

 

La mostra és fruit de la iniciativa de l’associació Dret a Morir Dignament (DMD-Cat), que ha convidat a un seguit d’artistes joves a il·lustrar la seva particular visió de la mort digna. Amb aquest recull d’il·lustracions, i amb l’art com a forma d’expressar sentiments, l’associació vol donar veu i desmitificar el tabú de la mort, un mot sovint silenciat a la nostra cultura que reivindiquen igual d’important que la paraula vida. Cada artista ha col·laborat de manera altruista en aquest projecte, amb la seva visió totalment lliure de la mort digna tot i respectant el mateix suport i format.

 

Parlar obertament de la mort i dels drets de la ciutadania a decidir

 

La regidora d’Acció Social de l’Ajuntament de Roses, Esther Bonaterra, explica que "aquesta mostra és part d’un projecte més ampli que vol oferir a la ciutadania tota la informació entorn al dret a una mort digna, una reivindicació a la qual l’Ajuntament dona suport des de fa temps i que va motivar l’aprovació d’una moció del ple municipal en favor de la llei de l’eutanàsia, que des del passat mes de juny és una realitat. Tot i així encara queda feina per endavant, -assenyala la regidora- i cal fer una bona tasca pedagògica i obrir el debat entorn a què és per a cadascun de nosaltres una mort digna, quins són els nostres desitjos en el procés de final de vida i de quins mitjans disposem per poder fer-los realitat".

 

Amb aquest objectiu, l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament de Roses, oferirà també el proper mes d’octubre una sessió informativa on els ciutadans i les ciutadanes puguin resoldre dubtes i conèixer les eines disponibles actualment per garantir el seu dret a morir dignament, un cop aprovada la Llei de Regulació de l’Eutanàsia (LORE) que entrà en vigor el passat 25 de juny.

 

Entre els aspectes que regula la nova normativa es troba la tramitació del Document de Voluntats Anticipades Testament Vital, que permet expressar la voluntat sobre les atencions mèdiques que es desitgen rebre o no en cas de patir una malaltia irreversible o terminal, que porti a un estat que impedeixi expressar-se per si mateix. Aquest document es podrà tramitar a partir de la propera tardor a l’Ajuntament de Roses, un cop el personal del Servei d’Atenció al Ciutadà-SAC realitzi la formació prèvia necessària, que es va veure ajornada a causa de la pandèmia.

 

Amb aquest programa d’activitats, es vol doncs facilitar que tota aquesta informació arribi a la ciutadania, fent front a les dificultats que la mort digna continua tenint per introduir-se dins l’agenda i l’opinió pública.

 

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document