Roses caminarà el 14 de juny contra el Maltractament de les Persones Grans

El 14 de juny, vigília del Dia Mundial Contra el Maltractament de les Persones Grans (15 de juny), es realitzarà la Primera Caminada pels Drets de les Persones Grans de Roses. L’activitat, on es preveu que participin més de 800 persones, consistirà en la realització d’un recorregut circular de 3 km, amb una classe prèvia d’escalfament. Participen en aquesta iniciativa diferents entitats socials del municipi, centres educatius, la residència Dr. Pi i Sunyer, el CAP, els dos casals de gent gran, la Taula Comarcal de Maltractaments del CCAE i l’Àrea de Gent Gran de l’Ajuntament de Roses.
30/05/2024 07:56 -    

L’escultura Far Ziggurat situada a la confluència entre l’avinguda de Rhode i la Riera Ginjolers serà el punt de trobada, a les 9 del matí, on caminadors i caminadores faran una classe d’escalfament previ i es prepararan per iniciar el recorregut de 3 km, que tindrà la seva sortida a les 9.30 h. L’itinerari recorrerà l’avinguda de Rhode i el passeig Marítim fins arribar al monument “Els Visitants” (pàrquing Hotel Marítim), realitzant un trajecte circular que finalitzarà de nou al monument Ziggurat, on es portarà a terme la lectura del manifest del Dia Mundial Contra el Maltractament de les Persones Grans.

 

Per participar no cal inscripció prèvia, tan sols personar-se al punt de trobada a les 9 del matí en el punt de sortida. Es recomana als assistents portar una samarreta blanca, gorra i una ampolla d’aigua.

 

El maltractament, una realitat que afecta al voltant de 17,5% de persones grans

El maltractament a la gent gran és una realitat que afecta al voltant del 17,5% de les persones d’aquest col·lectiu, segons alguns estudis internacionals que assenyalen, a més, que la majoria dels casos no s’informen. Les Nacions Unides (ONU) ho considera una qüestió de Salut Pública i Drets Humans. Per això es va proclamar el 15 de juny com a Dia Mundial de Sensibilització sobre el maltractament a la gent gran. Durant aquesta jornada, el món sencer manifesta la seva oposició a qualsevol forma d’abús a les persones grans.


L’objectiu d’aquest dia és proporcionar a les comunitats de tot el món una oportunitat per promoure una millor comprensió dels maltractaments que pateixen les persones grans mitjançant la sensibilització sobre els processos culturals, socials, econòmics i demogràfics que els afecten.

 

Tipus de maltractament que poden patir les persones grans

- Maltractament psicològic: és el més comú. Es caracteritza per l'insult i les amenaces. No deixa rastre físic visible, per tant, és difícil d'identificar.

- Maltractament físic: es basa en l'ús de la força com a mesura de coacció.

- Maltractament per abús financer: són accions protagonitzades per l’entorn proper de la persona gran que suposen un menyscabament econòmic (estafes, fraus, robatoris ...).

- Maltractament per negligència: consisteix a obviar les necessitats bàsiques d'higiene, alimentació i cures que requereix la persona

- Maltractament per abús sexual: el contacte sexual sense consentiment, a qualsevol edat, constitueix un delicte. En el cas de la gent gran poden haver-hi factors psicològics que comprometin la capacitat per prendre decisions.

- Maltractament per abandonament: la persona o persones que haurien de fer-se càrrec de les cures de la persona gran opten per desentendre-se’n. L'abandonament condueix a la solitud i a l'aïllament de la persona gran i s'agreuja en situacions de gran dependència.

- Vulneració de drets: respecte, intimitat, dignitat, llibertat per prendre decisions. Cap dels drets fonamentals d'una persona prescriuen amb l'edat.

 

Com actuar

Cal actuar davant el maltractament a les persones grans. En aquest sentit, no denunciar les injustícies és també una forma d'abús.

Si ets testimoni o víctima de maltractament pots adreçar-te, entre altres a:

- Telèfon d’emergències: 112

- Comissaries de la policia (Mossos d’Esquadra i policia local)

- Centres d’atenció primària (CAP) i consultoris locals

- Serveis socials del municipiPDF document icon Caminada-gent-gran_14-juny.pdf — Document PDF, 257 KB (263357 bytes)

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document