Segona edició del cicle de conferències 'Roses, un poble amb molta història'

L'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Roses programa entre els mesos de març i juny una nova edició del cicle de conferències 'Roses, un poble amb molta història', amb el qual es completa la programació de primavera de xerrades i conferències municipal. Marcel Pujol, Salvador García Arbós i Enric Pujol participaran en aquesta edició, que finalitzarà amb la presentació del documental “El Triunfante”, de Martín González Damonte.
Segona edició del cicle de conferències 'Roses, un poble amb molta història'

Presentació cicle

07/03/2014 10:08 -    

El cicle 'Roses, un poble amb molta història', nasqué el passat any amb l'objectiu de completar la programació del cicle de conferències 'Propostes de país per a un nou temps', amb la incorporació d'un bloc temàtic centrat en el propi municipi de Roses. Atesa la bona acollida de públic rebuda, el consistori vol continuar apropant a la ciutadania el coneixement sobre la història, economia i cultura locals, aportat des de la visió de diferents experts i estudiosos.

 

En aquesta ocasió, el cicle s'iniciarà el proper dijous 13 de març, de la mà de l'historiador Marcel Pujol Hamelink, amb la conferència que porta per títol “La pesca a Roses a l'Edat Moderna. 1500-1840”. La conferència coincideix amb l'edició del llibre homònim de l'historiador, en la qual està treballant actualment l'Ajuntament de Roses, i que en els propers mesos veurà la llum gràcies a la col·lecció “Assaig i Recerca” impulsada per l'Àrea de Cultura del consistori.

 

La següent xerrada del cicle tindrà lloc el 25 d'abril. A càrrec del periodista Salvador Garcia Arbós, i dels pescadors i empresaris Pere Vicent Balfegó i Marcel Balfegó, portarà per títol “El renaixement de la tonyina roja (de l'almadrava a l'actualitat)”, abarcant un enfoc que anirà des de la història de la pesca d'aquesta espècie, fins a aspectes gastronòmics i culinaris.

 

Dijous 15 de maig, l'historiador Enric Pujol parlarà d'un dels esdeveniments bèl·lics de la nostra història més recent (en l'any del 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil Espanyola), amb la xerrada “La guerra civil a Roses i a l'Alt Empordà: el Canarias”.

 

El cicle es tancarà el 19 de juny, en aquesta ocasió amb l'estrena del documental “El Triunfante”, que compta amb el suport econòmic de l'Ajuntament de Roses, que ha aportat 14.000 euros per col·laborar en la seva producció. Dirigit per Martín González Damonte, el treball narra la història d'aquest vaixell de guerra enfonsat a la Badia de Roses l'any 1795, mentre defensava la Ciutadella de Roses en el marc de la Guerra del Francès. Al llarg del documental, arqueòlegs, historiadors i altres protagonistes del seu descobriment, aproximaran l'espectador a la ciència del segle XVIII, a les batalles navals lliurades al nostre país, al descobriment del vaixell –a principis dels anys 70-, i a la seva posterior excavació arqueològica trenta-cinc anys més tard.

 

Totes les conferències tindran lloc al Teatre Municipal de Roses, a les 20,30 h. L'entrada és lliure.  

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document