Totes les platges de Roses obtenen els certificats europeus mediambientals ISO 14001 i EMAS

Les platges i passejos marítims de Roses gaudeixen dels distintius de la Unió Europea EMAS i ISO 14001, els quals, a través de rigorosos controls de qualitat i auditories externes garanteixen la qualitat de l'aigua i sorra al dia, amb qualificacions actualitzades permanentment.
Totes les platges de Roses obtenen els certificats europeus mediambientals ISO 14001 i EMAS

Banderes mediambientals

14/07/2014 10:05 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Existeixen altres sistemes, com ara el de banderes blaves, la possessió de les quals acredita la qualitat de l'any anterior en base als anàlisis practicats per l'Agència Catalana de l'Aigua.


L'excel·lent qualitat de les platges rosinques s'assoleix gràcies a mesures de minimització de residus i als sistemes de control d'incidències, que són revisats i actualitzats anualment.


Les platges urbanes i passejos de Roses ostenten les certificacions EMAS i ISO 14001 des de l'any 2003. Des de 2010, Roses incorpora, voluntàriament, la totalitat de les platges situades en l'àmbit municipal del Parc Natural de Cap de Creus, les quals superen les auditories i processos de selecció amb caràcter d'excel·lents.

 

Pioners amb el compromís mediambiental

Roses va ser el primer municipi de Catalunya en obtenir el certificat de la Unió Europea d’ecogestió i ecoauditories (EMAS) i la normativa internacional ISO 14001 -ambdós reconeguts internacionalment- per a les seves platges de Santa Margarida, Salatar, Rastrell, Nova, la Punta, Canyelles i Almadrava, i per al passeig marítim de la població. Aquesta fita s’aconseguí el mes de novembre de 2003, després d’un rigorós procés de selecció de dos anys de durada. En els anys posteriors, es van incorporar també la platja dels Palangrers i les cales naturals Murtra, Rustella, Calís, Montjoi, Calitjàs, Pelosa, Canadell i Jòncols.


A diferència d’altres títols i guardons que premien la qualitat de les platges, l’EMAS i l’ISO 14001 no es limiten únicament a garantir el bon estat de l’aigua o de la sorra en el moment actual, sinó que comporten la implantació d’un sistema de gestió continuat encarregat de mantenir, i fins i tot millorar, aquesta qualitat ambiental en el futur. Així, a més de l'exhaustiva avaluació ambiental necessària inicialment per aconseguir aquestes distincions, per al seu manteniment és necessari superar controls anuals. A més, cada tres anys, els espais certificats s’han de sotmetre a una auditoria més exhaustiva per aconseguir la renovació, control que Roses ha superat satisfactòriament fins a l'actualitat.

 

El Sistema de Gestió Ambiental: compromís de millora

Amb aquest objectiu, l’Ajuntament de Roses impulsa des de fa anys el Sistema de Gestió Ambiental que regula la totalitat dels serveis i de les activitats que tenen lloc a les seves platges, tant durant la temporada d’estiu com de manera permanent. Aquest sistema es revisa anualment i es marquen uns objectius, com per exemple la recollida selectiva dels residus, o el control i l'estalvi de l'aigua a les dutxes, entre molts d'altres.

 

Aquesta regulació engloba els serveis de neteja de platges i passeig, la recollida de residus de les aigües de bany, el manteniment de les instal·lacions (dutxes, enllumenat, xarxa de distribució d’aigua potable, xarxa de clavegueram...), la jardineria, el manteniment dels sanitaris públics, el servei de salvament i socorrisme i les concessions de temporada (bars, restaurants, expenedors de begudes, lloguer de patins i caiacs, lloguer de gandules i para-sols, esports nàutics a vela, excursions en vaixell…), de manera que tots ells mantinguin un comportament ambiental correcte.

 

Objectius 2014

Enguany, entre els objectius marcats hi figura el manteniment del consum d'aigua total a les platges urbanes (en aquest sentit se sensibilitzarà els usuaris de dutxes i rentapeus respecte a la necessitat de realitzar un ús racional de l'aigua), la millora de la qualitat ambiental i paisatgística dels elements urbans de les platges i del passeig Marítim, amb la reposició d'aquell mobiliari urbà que resti malmès, així com la realització d'una campanya de sensibilització per a la separació de residus, com a prova pilot, a la platja Nova, i la instal·lació de diversos punts nous per a la recollida d'envasos.  

 

Resultats a l'abast de la ciutadania

L'Ajuntament de Roses posa a disposició de qualsevol persona interessada a consultar la Declaració Ambiental -document que regula el funcionament i organització de la gestió de les platges-, els objectius marcats i l'avaluació del grau d'assoliment dels objectius de l'any anterior, així com els impactes ambientals més notables de les platges i la seva evolució. Aquesta informació es troba disponible a través de la web municipal www.roses.cat (secció Medi Ambient).

 

D'altra banda, la qualitat de les aigües de bany de Roses també és consultable a partir de les analítiques que l'ACA realitza quinzenalment, a través de l'enllaç:

http://www.roses.cat/la-vila/medi-ambient-i-platges/qualitat-de-les-aigues-de-bany 

  

La present temporada s'inicia amb uns resultats excel·lents

L’aposta per la qualitat mediambiental a Roses, s’ha vist recompensada amb uns resultats immillorables en els controls i anàlisis realitzats durant els darrers anys. D’aquesta manera, el litoral rosinc es presenta en perfecte estat aquesta temporada, garantint la qualitat tant dels aspectes microbiològics i físics de l’aigua i de la sorra, com de la resta de factors que poden incidir en el seu estat.

 

Així, el control de la qualitat de l’aigua portat a terme per l’Agència Catalana de l’Aigua al llarg de les passades temporades han donat un resultat d’excel·lent a totes les platges. Enguany, les analítiques realitzades des del passat 28 de maig, tornen a testificar la mateixa qualitat, amb una catalogació d’excel·lent


Roses vol així garantir a visitants i usuaris unes platges amb els millors serveis, sense oblidar el compromís amb l’entorn natural i amb les generacions futures.

 

 

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document