Un dibuix de 1872, testimoni de la vida comercial rosinca al segle XIX

Un dibuix de Josep Romanyach Berta datat de l'abril de 1872, és el document que l'Arxiu Municipal de Roses dóna a conèixer aquest mes de febrer a través de la seva secció web “El document del mes”. El quadre esdevé un magnífic testimoni per il·lustrar la relació de Roses amb el mar i contextualitzar com la pesca i el comerç esdevingueren els eixos econòmics de la Roses de mitjan segle XIX.
06/02/2015 12:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

El dibuix presenta una vista panoràmica de Roses presa aproximadament des de la platja de Santa Margarida, en la qual s'emfatitza el caràcter comercial i marítim de la població. La presència de nombroses embarcacions -no només de pesca, sinó sobretot mercants- domina l'escena, on l'autor remarca també l'origen de les naus amb les banderes que les presidien: espanyoles, franceses, italianes o angleses.

 

Amb el seu  dibuix, Josep Romanyach Berta (pèrit agrònom rosinc nascut l'any 1850), va reflectir perfectament l'edat d'or del comerç de cabotatge local, quan el port natural de Roses esdevingué una plaça clau del comerç marítim del Mediterrani nord-occidental. Aquesta obra es troba en possessió de l'Ajuntament de Roses des de l'any 1933, moment en què Ramon Romanyac (fill de l'autor), en feu donació a favor del municipi.

 

Podeu consultar el document del mes en el següent enllaç:

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document