Un llibre de Registre de Salconduits, en el “Document del Mes” de l’Arxiu de Roses

L’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes d’agost a través del portal municipal www.roses.cat, un llibre de Registre de Salconduits que recull passaports, passis de radi i salconduits datats entre el setembre de 1945 i el novembre de 1948. Un testimoni del blindatge de fronteres i el control de la circulació de persones exercit pel règim franquista.
03/08/2018 15:55 -    

Aquest llibre de Registre de Salconduits era, almenys, el segon d'una sèrie documental, el primer volum del qual no s'ha conservat, atès que s'inicia en una època (1945) en què els salconduits feia anys que eren una pràctica habitual per poder circular i perquè el primer salconduit anotat, el dia 18 de setembre de 1945, duu el número de registre 1294.

 

L'estructura del llibre de registre és molt simple. Consta d'una numeració seqüencial (del número 1294 al 2830, aquest darrer corresponent al dia 28 de desembre de 1947, i del número 1 al 61, que comprenen el període del 2 de gener al 23 de novembre de 1948), la data d'expedició del salconduit, la persona sol·licitant del permís i el destí autoritzat a fer, una informació que en un principi era absolutament rigorosa i que amb el pas del temps es convertí en molt més escassa.

 

Aquests registres s’emmarquen en el context internacional de la Segona Guerra Mundial i les mesures adoptades per la política franquista per blindar les fronteres i controlar la circulació de persones. Són ben coneguts els processos de contraban de mercaderies i persones durant la confrontació mundial, tant en un sentit com en un altre. També l'activitat dels maquis influí en les disposicions encaminades a segellar la frontera, ben bé des de 1941.

 

Aquests intents de control encara s'intensificaren el mes de febrer 1943, quan s'amplià la zona impermeabilitzada que, a la província de Girona, s'establia a partir de la línia imaginària traçada entre Sant Hilari Sacalm, Santa Coloma de Farners, Girona, Sant Jordi Desvalls i Punta Salines.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document