Un repàs per la vida de mossèn Riu: «Escenaris del Record»

Aquest dijous, 12 de gener (20 h), el Teatre Municipal de Roses acollirà la presentació del llibre de Joan Riu Ferrer «Escenaris del Record», treball on ha recollit la seva trajectòria eclesiàstica des de què, amb 10 anys d’edat, ingressà al seminari, i que el portà a exercir durant 35 anys com a rector de la parròquia de Santa Maria de Roses.
10/01/2017 13:05 -    

El volum repassa la vida eclesiàstica de mossèn Riu, des de la vida de comunitat al seminari -on va ingressar l’any 1943-, fins a l’actualitat. Al llarg del llibre repassa el ministeri sacerdotal exercit al Pont Major, Banyoles, Salt, Capsec, Vidreres i Roses, on es jubilà per passar a ser nomenat rector emèrit de la parròquia de Sant Tomàs de Fluvià, el poble on va néixer.

 

Joan Riu va néixer el 31 de març del 1933 a Sant Tomàs de Fluvià. El 1943, amb 10 anys, va entrar al Seminari Conciliar de Girona fins al 1955, en que es va ordenar de capellà. De 1956 a 1959 va ser vicari de la parròquia de Banyoles i de 1959 a 1963, rector de la parròquia de Capsec a la Vall de Bianya.

 

Rector de Vidreres des de 1963 a 1966 i desprès i fins al 1974, rector de la parròquia de Sant Cugat del Salt. Finalment, el 18 de juny del 1974 va ser nomenat rector de la parròquia de Santa Maria de Roses pel bisbe Jaume Camprodon i el 6 de juliol va arribar a la població, on es mantingué fins l’any 2009 (35 anys), quan, complerts els 76 anys, el bisbe va acceptar-li la petició de jubilació i es va acomiadar de Roses i es va a traslladar a viure a Girona.

 

Actualment continua de rector a la parròquia de Sant Tomàs, fa substitucions a les parròquies de la Vall del Llémena (Domeny,Taialà, Sant Gregori..) i quasi cada dia celebra la missa de la una a la Parròquia del Mercadal.

 

A Roses, i de l'acció dels 35 anys de pastoral compromesa i solidària, cal remarcar fites que seran recordades per molt de temps: obertura dels locals parroquials a tothom que ho necessités; remodelació de l'església parroquial; celebració anual de la Missa Internacional Oikumene; creació de Càritas Parroquial amb la botiga del Botó d'Or; cursos de catequesi per grans i petits; colònies d'estiu; i molts viatges col·lectius  (Roma, Lourdes, Fàtima, Santiago de Compostela, Jordània, Terra Santa, París, Sicília, Grècia, Malta, Turquia, Moscou, Nova York, Sant Petersburg, la Índia, Armènia,...) que varen fer possible que moltes persones poguessin descobrir uns països i maneres de viure diferents.

 

La presentació del proper dijous, organitzada per l’Ajuntament de Roses, compta amb la col·laboració de Caritas Roses, Parròquia Santa Maria de Roses i els amics de mossèn Joan Riu, i anirà a càrrec de Pep Pagès.

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document