Una postal enviada per Francesc Cambó des de Nova York, document del mes de l'Arxiu Municipal de Roses

L'Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes de desembre dins el seu apartat web “El Document del Mes”, una postal nadalenca enviada pel polític català Francesc Cambó al rosinc Pere Rahola Molinas, durant el seu exili des de la ciutat de Nova York. La postal, amb una imatge del popular Central Park nevat, data del 20 de desembre de 1940.
01/12/2014 15:10 -   Departament de Comunicació i Premsa  

La relació de Francesc Cambó (Verges, 2 de setembre de 1876 - Buenos Aires, 30 d'abril de 1947) amb Roses, va íntimament lligada a la seva amistat amb el polític rosinc Pere Rahola Molinas (Roses, 16 de juliol 1877 - Barcelona, 1956), la qual va començar a ser molt estreta des de l’Institut a Figueres. A partir d’aleshores la seva relació va continuar tan a nivell social com sobretot a nivell polític per la seva vinculació a la Lliga Regionalista, per la qual van arribar a ocupar carteres ministerials.

 

La postal enviada per Francesc Cambó des del seu exili a Nova York a Pere Rahola, en aquell temps encara exiliat en terres italianes, és ben concisa, potser una mostra dels temps difícils que vivia el polític català lluny de casa. El mateix Cambó va definir aquella estada als Estats Units com “l’etapa més negra i més trista de la meva vida”. Les paraules impreses a la postal ja deurien fer el fet per felicitar el seu gran amic rosinc.

 

Tal i com detalla el text de l'Arxiu Municipal, la vinculació de Francesc Cambó amb Roses també vingué donada per la seva relació amb Mercè Mallol, filla d'un metge barceloní que estiuejava a Roses, amb qui va tenir una filla i amb qui passà temporades a la casa d'estiueig de la família Mallol a Roses, coneguda també a la vila com a casa Cambó.


Podeu consultar el document del mes en el següent enllaç:

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document