PETICIÓ D'INFORME SOBRE L'ADEQUACIÓ DE L'HABITATGE PER SOL·LICITAR EL REAGRUPAMENT FAMILIAR

Què és l'informe d'adequació de l'habitatge.
L'informe valora si un habitatge és apte perquè una persona estrangera pugui viure amb els seus familiars directes extracomunitaris, així com per regularitzar als menors no nascuts a Espanya que ja convisquin a Catalunya amb els seus progenitors o representants legals.
El seu contingut està regulat a l'article 67.2 del Reglament d'estrangeria.


Característiques

Per elaborar aquest informe, l'Ajuntament de Roses col·labora amb el Govern català com a l'administració més propera on s'han de presentar les sol·licituds de les persones sol·licitants que estan empadronades a Roses.

  • Procediment
    La persona sol·licitant ha de presentar la sol·licitud d'informe a l'Ajuntament del municipi on es trobi empadronada.
    Recollida i valorada tota la documentació, l'Ajuntament elabora una proposta d'informe d'adequació de l'habitatge (RD 1155/2024, de 19 de novembre), i la tramet a l'òrgan competent en matèria de migracions i refugi de la Generalitat, junt amb tota la documentació de l'expedient.
    Rebuda aquesta documentació, la Generalitat emet informe o la resolució que correspon, i la notifica a la persona interessada. També comunica quin és el sentit de l'informe a l'Oficina d'Estrangeria competent per a resoldre el procediment principal d'estrangeria.

  • Àrea tramitadora de l'Ajuntament: Urbanisme

  • Lloc de presentació: Les persones físiques poden escollir la forma de fer-ho, per mitjans electrònics o presencialment. En aquest darrer supòsit el lloc de presentació serà l'Oficina d'assistència en matèria de registres (plaça de Catalunya, núm. 12) o qualsevol dels altres previstos a l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú. La persona, en qualsevol moment, podrà modificar el mitjà escollit.

  • Persona sol·licitant: Ha d'estar empadronada a Roses.

  • Per a quins familiars es pot sol·licitar l'informe (art. 66 Reglament estrangeria):
    a) El seu cònjuge major de 18 anys, sempre que no estigui separat de fet o de dret, parella de fet inscrita en un registre públic o parella estable degudament provada no registrada.
    b) Els fills o filles propis del sol·licitant o del cònjuge o parella.
    c) Els seus ascendents en primer grau, o els del seu cònjuge o parella registrada o estable, quan estiguin a càrrec seu, siguin majors de 65 anys i hi hagi raons que justifiquin la necessitat d'autoritzar la seva residència a Espanya.
    d) Les persones representades legalment per la persona reagrupant.

  • Taxes: La presentació d'aquesta sol·licitud està subjecta a l'abonament de dues taxes: 1) Taxa municipal i 2) Taxa de la Generalitat.
    A continuació es detalla com fer el pagament de cada taxa:
    * 1) Taxa municipal:
    (Per veure les ordenances fiscals cliqueu aquí) Cal fer-la efectiva per algun dels mitjans següents:
         - Si es fa electrònicament: el pagament s'ha d'efectuar en el moment d'omplir la instància.
         - Si es fa de manera presencial, amb targeta de crèdit o dèbit.
    * 2) Taxa de la Generalitat de Catalunya:
    El pagament s'ha d'efectuar a través del sistema actual (tràmits Gencat) que la Generalitat posa a disposició dels usuaris, segons s'indica a la seva web. Podeu veure el seu enllaç per efectuar el pagament clicant aquí



Com es fa

DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA

  • FORMULARI DE SOL·LICITUD: Cal presentar l'imprès oficial, degudament emplenat i signat per la persona sol·licitant.
    Per veure el model d'instància (INF H): cliqueu aquí (en clicar, el model queda descarregat a l'ordinador).
    Per veure l'enllaç de la web de la Generalitat: cliqueu aquí.

  • En cas de presentació telemàtica: L'imprès oficial i la resta de documentació s'ha de presentar mitjançant INSTÀNCIA GENÈRICA. Inicieu el tràmit clicant aquí (requereix autenticació).


Amb la instància cal adjuntar, obligatòriament, els següents documents:

  1. Sol·licitud signada per la persona sol·licitant, que inclou declaració sobre els ocupants i les condicions de l'habitatge.
  2. Justificant de pagament de les taxes municipals i de la Generalitat.
  3. Documentació d'identificació de la persona sol·licitant (passaport i NIE).
  4. Títol que habilita per a l'ocupació de l'habitatge.
  5. Certificat de convivència.
  6. Cèdula d'habitabilitat. Si no es pot aportar, s'admetrà la presentació de nota simple del Registre de la Propietat i rebuts de subministrament d'electricitat i aigua.

 EXPLICACIÓ DE LA DOCUMENTACIÓ A PRESENTAR:

  1. Sol·licitud
    La persona sol·licitant ha de completar el model normalitzat de declaració que inclou informació i documentació sobre les persones que se sol·licita reagrupar així com el nombre i ús que es destinen cada una de les dependències de l'habitatge, el número de persones que habiten i les condicions d'habitabilitat i equipament. Aquesta declaració conté una secció on la persona sol·licitant pot autoritzar la inspecció ocular que l'Ajuntament consideri necessària.

  2. Justificant de pagament de les taxes municipals i de la Generalitat. Cal presentar:
    Justificant del pagament de les dues taxes: municipals i de la Generalitat  (veure les taxes a pagar a l'apartat CARACTERÍSTIQUES d'aquest mateix tràmit).

  3. Documentació d'identificació de la persona sol·licitant. Cal presentar:
    1) Original, o fotocòpia compulsada, de les pàgines del passaport vigent de la persona sol·licitant on figuren les dades personals i de caducitat del document.
    2) Original, o fotocòpia compulsada del NIE.

  4. Títol que habilita per a l'ocupació de l'habitatge. Pot ser qualsevol dels següents:
    - Títol de propietat: escriptura de propietat degudament registrada o en tràmits d'inscripció en el Registre de la Propietat.
    - Contracte de lloguer de l'habitatge, vigent.
    - Document de cessió d'ús signat per la persona propietària.
    - Altres títols: Situacions de tinença de l'habitatge diferents del lloguer i la propietat, emparades en relacions contractuals o en la titularitat de drets reals que permetin l'ús de l'habitatge. S'ha d'aportar el document que fonament el dret d'ús.
    - Documentació substitutiva del títol que acredita la tinença de l'habitatge en els casos següents: 1) Dones víctimes de violència de gènere que viuen en recursos específics; 2) Persones acollides en un recurs residencial per a persones vulnerables. Aquestes situacions s'han d'acreditar amb un informe de serveis socials, amb un certificat d'estada en un recurs d'acollida.

  5. Certificat de convivència, que acrediti quantes persones viuen al domicili.
    En el supòsit que la persona no estigui en disposició d'aportar-lo, l'Ajuntament l'emetrà d'ofici d'acord amb l'article 28.2 de la Llei 39/2015.

  6. Cèdula d'habitabilitat. Aquest document oficial certifica que l'habitatge compleix les condicions mínimes d'habitabilitat i salubritat, i que té les condicions adequades per a la seva ocupació. Hi consta la superfície útil, el número de dependències i l'ús a què es destina cadascuna, i el llindar màxim d'ocupació.
    Si no es pot aportar, s'admetrà la presentació de:
    a) Nota simple del Registre de la Propietat.
    b) I l'últim rebut de subministrament d'aigua i electricitat.

** INSPECCIÓ OCULAR
Només en aquells casos en què l'ajuntament consideri que l'anàlisi documental resulta insuficient o insatisfactori per assegurar la verificació, l'adequació de l'habitatge es comprovarà mitjançant la inspecció ocular, sempre que el sol·licitant ho hagi autoritzat. En cas de manca d'autorització, l'informe serà desfavorable.

 

 


Normativa

Accions del document