Arxiu Municipal (AMR)
Horari d'atenció al públic: Dilluns a divendres, de 8 h a 14 h / AMB HORA CONVINGUDA

 

Adreça: Carrer de la Mainada, 28

Telèfon: 972.15.14.86. 

Correu-e: amr@roses.cat

Què és el projecte Locus Amoenus?

«El locus amoenus, literalment un lloc agradable, és un tòpic literari llatí amb molta tradició. Neix a la poesia de Teòcrit i Virgili i descriu el paisatge ideal, enmig de la natura, amb bon temps i bona companyia.

El paisatge idíl·lic a vegades s'identifica amb el paradís natural, oposat al caos de la ciutat i la vida moderna. Algunes obres subverteixen el tema literari, de manera que el camp és la barbàrie o el lloc cursi i el paisatge urbà esdevé l'ideal de progrés i acció».

Un convidat presenta un espai, urbà o del seu entorn. La tria de la persona convidada a compartir el seu Locus Amoenus intentarà posar en valor el «seu» lloc com a patrimoni immaterial. L'objectiu és revisitar un espai a partir de l'experiència íntima i subjectiva de diferents persones, que puguin dotar d'ànima referents urbans i que sigui susceptibles d'ésser compartits per diferents interlocutors. En definitiva, crear patrimoni a partir de l'experiència de persones.

Convocat tothom qui vulgui al davant de l'Ajuntament de Roses, per exemple, el convidat guiarà els congregats fins al seu Locus Amoenus. El trajecte pot ésser enpolsinat d'explicacions o referències de qualsevol mena per part del personatge escollit.

Una vegada arribats al Locus Amoenus, la persona que l'ha escollit glossarà les causes de la seva tria, explicarà els motius pels quals aquell és el lloc preferit, en descriurà les seves gràcies, a parer seu, i en suggerirà els elements remarcables que doten de significació el seu Locus Amoenus.

Hom creu necessari que l'activitat del Locus Amoenus tingui tot un context per posar en valor el caràcter patrimonial de l'espai escollit. Per això, tot l'acte serà gravat en vídeo i editat convenientment.

El Locus amoenus, a més, comptarà amb la corresponent entrada a la Rosespèdia, que es relacionarà des de la pàgina web municipal, i el seu plafó patrimonial en el lloc.

Accions del document