Arxiu Municipal (AMR)
Horari d'atenció al públic: Dilluns a divendres, de 8 h a 14 h

 

Adreça: Carrer de la Mainada, 28

Telèfon: 972.15.14.86. 

Correu-e: amr@roses.cat

Notícies

La participació juvenil en la cavalcada de Reis de Roses obre ‘El Document del Mes’ de l’AMR del 2022

L’Arxiu Municipal de Roses (AMR) inicia l’any 2022 publicant en la seva secció web El Document del Mes, una fotografia que retrata una colla de joves de Roses que va ajudar a representar una de les cavalcades dels Reis d'Orient durant la dècada de 1970. Amb aquest document gràfic, l’Arxiu ret un homenatge a tots les persones que de manera voluntària i desinteressada fan possible que la vida associativa d'una població sigui una realitat, tan habitual i quotidiana, que acaba essent un fenomen invisible per a moltes persones.

La participació juvenil en la cavalcada de Reis de Roses obre ‘El Document del Mes’ de l’AMR del 2022 - Llegir Més

L’esbós del mosaic de la font d’en Xameca, al Document del Mes de l’Arxiu Municipal

Al llarg dels mesos, l’Arxiu Municipal de Roses presenta a través del seu apartat web El Document del Mes, testimonis en diferents formats, ja siguin articles, cartes, fotografies, actes de sessions, plànols,... que donen a conèixer des dels fets més transcendents fins a curiositats de la història recent del municipi. Aquest desembre, el document escollit és l’esbós artístic realitzat per l’artista Jaume Turró "Xameca" per a la decoració d’una font pública situada a la plaça Sant Pere.

L’esbós del mosaic de la font d’en Xameca, al Document del Mes de l’Arxiu Municipal - Llegir Més

El Document del Mes parla del bateig dels gegants de Roses, que tingué lloc el 23 d’abril de 1995

L’Arxiu Municipal de Roses se suma a l’homenatge a la Colla Gegantera de Roses, que el proper 15 d’agost rebrà la Dracma de Plata de Roses en el marc de la celebració de la Festa Major de la població, i dedica el Document del Mes d’aquest agost als actes de bateig dels gegants de Roses: la Demètria i en Quimet.

El Document del Mes parla del bateig dels gegants de Roses, que tingué lloc el 23 d’abril de 1995 - Llegir Més

El Document del Mes presenta dues fotografies de l’estiu a Roses durant la dècada dels 70

Amb l’inici de l’estiu, l’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest juliol a través de la seva secció web "El Document del Mes", fotografies pertanyents al fons de la família Martinolas, integrat per una col·lecció d'imatges datades entre 1974 i 1976. D’aquesta manera, l’Arxiu fa incís en la relació històrica entre l'arribada del bon temps, de l'estiu, i la visita recurrent dels turistes que, provinents de molts i molts llocs de la geografia catalana i europea, passen les seves vacances a Roses i que, també molt sovint, l'han convertida en la seva segona residència.

El Document del Mes presenta dues fotografies de l’estiu a Roses durant la dècada dels 70 - Llegir Més

Canvis en el cartipàs rosinc

Després del relleu d’alcaldia fet efectiu el passat dissabte 26 de juny amb la investidura de Joan Plana, avui mateix entra en vigor el decret de modificació de delegacions a regidors i regidores de l’equip de govern de l’Ajuntament de Roses, per a la redistribució d’àrees i competències.

Canvis en el cartipàs rosinc - Llegir Més

L’Espai Falcó ja és una realitat: arqueologia subaquàtica, pesca i immersió a la Roses del segle XX

La nova sala inclou la museïtzació de peces arqueològiques subaquàtiques datades entre el segle IV aC i el segle XX donades per Paco Falcó l’any 2017. La mateixa figura de Paco Falcó i la seva vinculació amb el mar -pesca, immersió, turisme- permeten també donar a conèixer la configuració de Roses a partir de la dècada de 1920

L’Espai Falcó ja és una realitat: arqueologia subaquàtica, pesca i immersió a la Roses del segle XX - Llegir Més

El Document del Mes de l'AMR mostra l’allistament, l'any 1873, d'un rosinc a la Milícia Nacional

L'Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes de juny a través del seu apartat "El Document del Mes" del portal municipal www.roses.cat, una notificació datada de l’any 1873 on es mostra l’allistament del rosinc Pere Turró Bolasell a la Milícia Nacional.

El Document del Mes de l'AMR mostra l’allistament, l'any 1873, d'un rosinc a la Milícia Nacional - Llegir Més

L'Arxiu Municipal de Roses celebra el Dia Internacional dels Arxius amb una mostra de documents

El proper dimecres 9 de juny, en el marc de la Setmana Internacional dels Arxius, l'Arxiu Municipal de Roses oferirà una visita comentada i mostra d'alguns documents donats o cedits per ciutadans i ciutadanes al llarg dels anys 2020 i 2021. D'aquesta manera es vol fer difusió de la tasca de l'AMR per preservar la documentació de la població i de l'ús que té per part dels investigadors, estudiants i ciutadans.

L'Arxiu Municipal de Roses celebra el Dia Internacional dels Arxius amb una mostra de documents - Llegir Més

S’allarguen 14 dies més les mesures per intentar frenar la situació epidemiològica de Catalunya

El PROCICAT ha decidit allargar 14 dies més i, per tant, amb vigència fins dilluns 8 de febrer a les 0.00 hores, les mesures per intentar continuar frenant la situació epidemiològica que es viu a Catalunya.

S’allarguen 14 dies més les mesures per intentar frenar la situació epidemiològica de Catalunya - Llegir Més

La representació dels Pastorets a càrrec del Grup de Teatre de Roses, al Document del Mes de l’AMR

El Document del Mes que presenta aquest gener l’Arxiu Municipal de Roses és un fulletó editat l’any 1990 per informar de la representació d’Els Pastorets a càrrec del Grup de Teatre de Roses. Amb aquesta obra, que la companyia interpretà per primer cop l’any 1981, s’inicià l’activitat continuada del Grup de Teatre de Roses sota l’impuls del seu director, Ignasi Tomàs, i amb la participació d’un important nombre de persones involucrades en aquest projecte cultural que ha arribat als nostres dies com un dels esdeveniments de més notorietat del Nadal rosinc.

La representació dels Pastorets a càrrec del Grup de Teatre de Roses, al Document del Mes de l’AMR - Llegir Més

Serveis i equipaments municipals a Roses a partir del 7 de gener

Amb motiu de l’aplicació a partir del proper dijous, 7 de gener, de les noves mesures aprovades per la Generalitat per a la contenció de la COVID-19 a Catalunya, l’Ajuntament de Roses informa de les novetats que s’activaran en els diferents serveis i equipaments municipals a partir del dia 7. Els serveis i equipaments que continuïn oberts ho faran adoptant les mesures de prevenció i seguretat marcades pels protocols i normativa de cada àmbit.

Serveis i equipaments municipals a Roses a partir del 7 de gener - Llegir Més

Afectacions equipaments i activitats municipals de Roses per les noves restriccions a partir del 30 d’octubre

Amb motiu de les noves restriccions previstes a partir de divendres 30 d’octubre, a les 0 h, l’Ajuntament de Roses ha adoptat les següents mesures per adaptar activitats i equipaments municipals a la nova normativa. Entraran en vigor aquesta mitjanit i es mantindran fins a l’aixecament de les restriccions acordades pel Govern de la Generalitat.

Afectacions equipaments i activitats municipals de Roses per les noves restriccions a partir del 30 d’octubre - Llegir Més

L’Arxiu de Roses ofereix un recorregut per les portades de les revistes de Festa Major

Coincidint amb la celebració de la Festa Major, l’Arxiu Municipal de Roses (AMR) presenta aquest agost des del seu apartat web “El Document del Mes”, diverses portades d'algunes revistes de Festa Major compreses entre els anys 1965 i 1989. La recopilació ofereix un ventall de temàtiques que permet conèixer els interessos socials i culturals de cada moment a la població.

L’Arxiu de Roses ofereix un recorregut per les portades de les revistes de Festa Major - Llegir Més

Reobertura presencial de l’Arxiu Municipal de Roses

El proper dilluns, 25 de maig, l’Arxiu Municipal de Roses (AMR) reobre el servei presencial mitjançant el sistema d’hores concertades, per a aquelles consultes que no puguin ser ateses de manera telemàtica.

Reobertura presencial de l’Arxiu Municipal de Roses - Llegir Més

La convivència entre les tropes nord-americanes del Pení i la societat rosinca, al Document del Mes de febrer

L’Arxiu Municipal de Roses destaca aquest febrer en el seu apartat web Document del mes, una carta del tinent coronel de la base de Pení, Lloyd E. Colboch, datada de l’any 1961, dirigida a l’alcalde de Roses del moment, Josep Maria Cortada. En ella, el tinent informava que enviava un donatiu de 3.000 pessetes per millorar la sala de la SUF, aportació que es feia com a contraprestació pel permís obtingut perquè les tropes nord-americanes destacades a la base de Pení, poguessin jugar a bàsquet a l’esmentada sala.

La convivència entre les tropes nord-americanes del Pení i la societat rosinca, al Document del Mes de febrer - Llegir Més

Una urbanització fallida a Mallorca, document del mes de l’AMR

L’Arxiu Municipal de Roses (AMR) presenta aquest mes de novembre el plànol d’urbanització i parcel·lació de la finca de Son Granada, projectada al terme de Llucmajor (Mallorca). El document representa una gran zona residencial projectada l’any 1935, que acabà resultant fallida.

Una urbanització fallida a Mallorca, document del mes de l’AMR - Llegir Més

L’AMR dona la benvinguda a l’estiu recordant Valentí Fargnoli i Joan Juanola

El Document del Mes que l’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes de juny, són dues imatges del fotògraf Valentí Fargnoli, en el 75èaniversari de la seva mort. Les fotografies, pertanyents a la col·lecció de postals del fons Fundació Roses Història i Natura, mostren la temporada de banys de la dècada de 1920.

L’AMR dona la benvinguda a l’estiu recordant Valentí Fargnoli i Joan Juanola - Llegir Més

L’Arxiu de Roses presenta els dibuixos de Lluís Dalmau, bomber, delineant i dibuixant

La documentació que l’Arxiu Municipal de Roses mostra aquest mes a través del seu apartat web “El Document del Mes”, són tres dibuixos de Lluís Dalmau (1897-1965), delineant i bomber barceloní amb arrels rosinques, que estiuejava a la casa Canals de l’avinguda de Rhode.

L’Arxiu de Roses presenta els dibuixos de Lluís Dalmau, bomber, delineant i dibuixant - Llegir Més

L’AMR presenta cartografia de 1958 i organitza un Locus Amoenus al Mas de les Figueres

L’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest abril en el seu apartat web “El Document del Mes” el plànol general dels polígons rústics de Roses, datat de 1958, que és la planimetria més antiga que existeix de tot el terme municipal de Roses. D’altra banda, l’Arxiu organitza el proper dissabte, 13 d’abril, una nova sessió de l’activitat Locus Amoenus, en aquest cas a càrrec de Jodep Oriol Mart i dedicat al Mas de les Figueres.

L’AMR presenta cartografia de 1958 i organitza un Locus Amoenus al Mas de les Figueres - Llegir Més

Accions del document