Arxiu Municipal (AMR)
Horari d'atenció al públic: Dilluns a divendres, de 8 h a 14 h

 

Adreça: Carrer de la Mainada, 28

Telèfon: 972.15.14.86. 

Correu-e: amr@roses.cat

Notícies

Afectacions equipaments i activitats municipals de Roses per les noves restriccions a partir del 30 d’octubre

Amb motiu de les noves restriccions previstes a partir de divendres 30 d’octubre, a les 0 h, l’Ajuntament de Roses ha adoptat les següents mesures per adaptar activitats i equipaments municipals a la nova normativa. Entraran en vigor aquesta mitjanit i es mantindran fins a l’aixecament de les restriccions acordades pel Govern de la Generalitat.

Afectacions equipaments i activitats municipals de Roses per les noves restriccions a partir del 30 d’octubre - Llegir Més

L’Arxiu de Roses ofereix un recorregut per les portades de les revistes de Festa Major

Coincidint amb la celebració de la Festa Major, l’Arxiu Municipal de Roses (AMR) presenta aquest agost des del seu apartat web “El Document del Mes”, diverses portades d'algunes revistes de Festa Major compreses entre els anys 1965 i 1989. La recopilació ofereix un ventall de temàtiques que permet conèixer els interessos socials i culturals de cada moment a la població.

L’Arxiu de Roses ofereix un recorregut per les portades de les revistes de Festa Major - Llegir Més

Reobertura presencial de l’Arxiu Municipal de Roses

El proper dilluns, 25 de maig, l’Arxiu Municipal de Roses (AMR) reobre el servei presencial mitjançant el sistema d’hores concertades, per a aquelles consultes que no puguin ser ateses de manera telemàtica.

Reobertura presencial de l’Arxiu Municipal de Roses - Llegir Més

La convivència entre les tropes nord-americanes del Pení i la societat rosinca, al Document del Mes de febrer

L’Arxiu Municipal de Roses destaca aquest febrer en el seu apartat web Document del mes, una carta del tinent coronel de la base de Pení, Lloyd E. Colboch, datada de l’any 1961, dirigida a l’alcalde de Roses del moment, Josep Maria Cortada. En ella, el tinent informava que enviava un donatiu de 3.000 pessetes per millorar la sala de la SUF, aportació que es feia com a contraprestació pel permís obtingut perquè les tropes nord-americanes destacades a la base de Pení, poguessin jugar a bàsquet a l’esmentada sala.

La convivència entre les tropes nord-americanes del Pení i la societat rosinca, al Document del Mes de febrer - Llegir Més

Una urbanització fallida a Mallorca, document del mes de l’AMR

L’Arxiu Municipal de Roses (AMR) presenta aquest mes de novembre el plànol d’urbanització i parcel·lació de la finca de Son Granada, projectada al terme de Llucmajor (Mallorca). El document representa una gran zona residencial projectada l’any 1935, que acabà resultant fallida.

Una urbanització fallida a Mallorca, document del mes de l’AMR - Llegir Més

L’AMR dona la benvinguda a l’estiu recordant Valentí Fargnoli i Joan Juanola

El Document del Mes que l’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes de juny, són dues imatges del fotògraf Valentí Fargnoli, en el 75èaniversari de la seva mort. Les fotografies, pertanyents a la col·lecció de postals del fons Fundació Roses Història i Natura, mostren la temporada de banys de la dècada de 1920.

L’AMR dona la benvinguda a l’estiu recordant Valentí Fargnoli i Joan Juanola - Llegir Més

L’Arxiu de Roses presenta els dibuixos de Lluís Dalmau, bomber, delineant i dibuixant

La documentació que l’Arxiu Municipal de Roses mostra aquest mes a través del seu apartat web “El Document del Mes”, són tres dibuixos de Lluís Dalmau (1897-1965), delineant i bomber barceloní amb arrels rosinques, que estiuejava a la casa Canals de l’avinguda de Rhode.

L’Arxiu de Roses presenta els dibuixos de Lluís Dalmau, bomber, delineant i dibuixant - Llegir Més

L’AMR presenta cartografia de 1958 i organitza un Locus Amoenus al Mas de les Figueres

L’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest abril en el seu apartat web “El Document del Mes” el plànol general dels polígons rústics de Roses, datat de 1958, que és la planimetria més antiga que existeix de tot el terme municipal de Roses. D’altra banda, l’Arxiu organitza el proper dissabte, 13 d’abril, una nova sessió de l’activitat Locus Amoenus, en aquest cas a càrrec de Jodep Oriol Mart i dedicat al Mas de les Figueres.

L’AMR presenta cartografia de 1958 i organitza un Locus Amoenus al Mas de les Figueres - Llegir Més

Les carreres d’un taxista de Roses, Document del Mes de l’Arxiu Municipal

L’Arxiu Municipal de Roses presenta en el seu apartat web “El Document del Mes” d’aquest maig, el llibre de registre de viatges realitzats pels taxis de Faustino Coll Ballesta entre 1964 a 1996,. A partir d’aquest quadern, l’Arxiu Municipal parla de la implantació d’aquest servei a Roses i de l’aparició de noves oportunitats laborals a Roses a partir de la revolució turística dels anys cinquanta i seixanta.

Les carreres d’un taxista de Roses, Document del Mes de l’Arxiu Municipal - Llegir Més

L’Ajuntament de Roses, en el Top 10 en implantació de l’Administració Electrònica

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va rebre dimecres en nom de l’Ajuntament de Roses, el Reconeixement d’Administració Oberta Top 10 atorgat per l’AOC, per la seva posició entre els 10 municipis catalans d’entre 5.000 i 20.000 habitants que més han destacat durant 2017 en la implantació de l’administració digital a les serves organitzacions.

L’Ajuntament de Roses, en el Top 10 en implantació de l’Administració Electrònica - Llegir Més

Roses obre els plens municipals a la participació d’entitats, associacions i particulars

Les entitats i associacions de Roses podran participar en els plens municipals amb intervencions orals sobre acords de l’ordre del dia i amb la presentació de mocions Associacions, entitats i particulars empadronats a Roses podran participar en els torns de precs i preguntes de les sessions plenàries L’Ajuntament de Roses ha aprovat el nou Reglament Orgànic Municipal (ROM), el qual entrarà en vigor a partir del proper 22 de març. Entre els canvis adoptats, una novetat destacada correspon a l’obertura dels plens municipals a la participació ciutadana. A partir d’ara, entitats i associacions rosinques, podran presentar mocions per al seu debat i aprovació i intervenir en els acords del seu interès. Una altra possibilitat és la de participar en els torns de precs i preguntes de les sessions plenàries, dret del qual també podran disposar a partir d’ara els ciutadans i ciutadanes empadronats a Roses.

Roses obre els plens municipals a la participació d’entitats, associacions i particulars - Llegir Més

Un ampli programa d’activitats celebrarà les Jornades Europees del Patrimoni a Roses

Els propers 6, 7 i 8 d’octubre, Roses s’uneix a la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni amb una desena d’activitats amb les quals l’Ajuntament apropa el patrimoni de la vila (Ciutadella, Castell de la Trinitat, Biblioteca, cementiri municipal...) a veïns i visitants. Les propostes són de format molt variat i permeten endinsar-se en el patrimoni rosinc des de diferents vessants, ja sigui jugant a un missió skape al búnquers del Castell, participant en el Cafè de la Memòria a Ca l’Anita, amb visites guiades o fent un itinerari personal (Locus Amoenus) fins a la Biblioteca de Roses.

Un ampli programa d’activitats celebrarà les Jornades Europees del Patrimoni a Roses - Llegir Més

Visita guiada i “Document del Mes” per commemorar el Dia Internacional dels Arxius

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Arxius (9 de juny), l’Arxiu Municipal de Roses presenta en el seu apartat web “El Document del Mes” d’aquest juny, un inventari de la documentació de l’Ajuntament datat de l’any 1931. Per commemorar aquesta diada, a més, l’Arxiu de Roses oferirà una visita guiada a les seves instal·lacions el mateix dia 9.

Visita guiada i “Document del Mes” per commemorar el Dia Internacional dels Arxius - Llegir Més

Una conferència sobre la museïtzació del Castell de la Trinitat clourà les jornades de Patrimoni de Roses

Atès l’interès generat i l’èxit de participació assolit durant la celebració de les Jornades de Patrimoni Arqueològic de Roses realitzades durant les passades setmanes a Ca l’Anita, l’Ajuntament de Roses ha decidit ampliar la seva programació amb una conferència addicional, que serà impartida pel catedràtic de la Universitat de Barcelona, F.Xavier Hernàndez Cardona, La sessió, que tindrà lloc divendres 19 de maig, a les 20.30 h, parlarà sobre la proposta museogràfica del Castell de la Trinitat.

Una conferència sobre la museïtzació del Castell de la Trinitat clourà les jornades de Patrimoni de Roses - Llegir Més

La periodista Marta Gibert conduirà el Locus Amoenus del 20 de maig, dedicat al Mas Oliva

El proper dissabte 20 de maig, l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) celebrarà una nova sessió de l’activitat Locus Amoenus iniciada el passat any. L'activitat consisteix en una recorregut per un espai de la població, escollit per un convidat que és també l’encarregat de guiar-lo i comentar-lo, des d’una perspectiva personal. En aquesta ocasió conduirà l’activitat la periodista Marta Gibert, que oferirà als participants la seva visió de la urbanització del Mas Oliva.

La periodista Marta Gibert conduirà el Locus Amoenus del 20 de maig, dedicat al Mas Oliva - Llegir Més

Presentació del llibre “Els Camins de la Memòria”, una selecció del fons documental de l’AMR en el seu 25è aniversari

El proper divendres 10 de març (19.30 h), es presentarà a la Biblioteca Municipal de Roses el llibre “Els camins de la memòria”, obra dels arxivers municipals de Roses, Josep M. Barris i Pol Meseguer. El volum recull un total de 48 apartats, cadascun d’ells destinat a un dels documents del fons de l’Arxiu Municipal de Roses (AMR) publicats al Document del Mes entre gener de 2012 i desembre de 2015. La presentació anirà a càrrec dels autors del llibre i de l’arxivera de Castelló d’Empúries, Marisa Roig.

Presentació del llibre “Els Camins de la Memòria”, una selecció del fons documental de l’AMR en el seu 25è aniversari - Llegir Més

Escriptures, heretats i notaris, al document del mes de l’Arxiu Municipal de Roses

El document que l’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest març en el seu apartat web "El document del mes", és una còpia de l’escriptura de compravenda de la meitat de l’heretat d’en Puignau de la muntanya de Sant Baldiri -al terme de la Selva de Mar-, per part d’Antoni Puignau, pagès, a favor de Joan Francesc Carreras, també pagès de Palau-saverdera.

Escriptures, heretats i notaris, al document del mes de l’Arxiu Municipal de Roses - Llegir Més

L’AMR publica un article sobre la vinculació de Pep Ventura amb Roses, en el bicentenari del seu naixement

Coincidint amb el bicentenari del naixement del compositor de sardanes Pep Ventura (2 de febrer de 1817), l’Arxiu Municipal de Roses ret homenatge a la seva figura i a la seva vinculació amb la població de Roses, amb la publicació en el seu apartat web "El Document del Mes», d’un article on es detalla el procediment promogut per l’ajuntament l’any 1976 per a la construcció de la plaça que porta el nom del compositor.

L’AMR publica un article sobre la vinculació de Pep Ventura amb Roses, en el bicentenari del seu naixement - Llegir Més

Expo Kids a Ca l’Anita: una exposició i un llibre difonen la figura de Jaume Vicens Vives i el seu vincle amb Roses

El Departament de Cultura de l'Ajuntament de Roses inaugurarà el proper 3 de febrer a Ca l’Anita, una exposició adreçada al públic infantil i dedicada a la figura de l’historiador Jaume Vicens Vives, qui va tenir un important vincle amb la població de Roses, tal i com demostra que una escola, la biblioteca i un carrer del municipi portin el seu nom i que estigui enterrat al cementiri municipal. Paral·lelament, es presentarà també el llibre «La petita història de Jaume Vicens Vives», il·lustrat per Pilarín Bayés i amb text de David Pujol.

Expo Kids a Ca l’Anita: una exposició i un llibre difonen la figura de Jaume Vicens Vives i el seu vincle amb Roses - Llegir Més

Accions del document