Arxiu Municipal (AMR)
Horari d'atenció al públic: Dilluns a divendres, de 8 h a 14 h

 

Adreça: Carrer de la Mainada, 28

Telèfon: 972.15.14.86. / 669.351.971.

Correu-e: amr@roses.cat

Notícies

El Document del Mes de l’Arxiu Municipal de Roses commemora els 100 anys d’excavacions a la Ciutadella

El Document del Mes que l’Arxiu Municipal de Roses publica aquest mes en el seu apartat web, presenta dues comunicacions de Miquel Oliva Prat, apoderat provincial del Servei de Defensa del Patrimoni Artístic Nacional, a l'Ajuntament de Roses, relatives a la troballa d'una pàtera hel·lenística en l'àmbit nord de la Ciutadella de Roses. L’Arxiu ret així homenatge als artífexs de les prospeccions arqueològiques realitzades al recinte històric, en el 100 aniversari de la primera intervenció arqueològica.

El Document del Mes de l’Arxiu Municipal de Roses commemora els 100 anys d’excavacions a la Ciutadella - Llegir Més

Èxit de l’activitat «La tardor dels Antiherois», que continua durant el mes de novembre

L’activitat iniciada aquest mes d’octubre a la Ciutadella de Roses «La tardor dels antiherois», que es realitza tots els diumenges al matí, ha sobrepassat ja el centenar de participants . El mes de novembre es manté aquesta singular proposta, que permet conèixer la història del recinte a través de la mirada irreverent i plena d’humor de quatre peculiars personatges .

Èxit de l’activitat «La tardor dels Antiherois», que continua durant el mes de novembre - Llegir Més

El comerç marítim de sofre entre Sicília i Roses, al document del mes de l’AMR

El document presentat per l’Arxiu Municipal de Roses aquest mes d’octubre a través de la web municipal www.roses.cat, consisteix en una comunicació comercial entre l’empresa figuerenca J. Manegat i Companyia, dedicada al comerç marítim de tot tipus de productes, i la barcelonina Alesan Hermanos. Concretament, es mostren dues cartes datades del 28 de febrer i del 30 de maig de 1868, on es proposava d'enviar 500 quintars de sofre directament de Sicília a Roses.

El comerç marítim de sofre entre Sicília i Roses, al document del mes de l’AMR - Llegir Més

L’Arxiu Municipal de Roses presenta l’únic exemplar del periòdic portbouenc El Defensor, publicat l’any 1916

L’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes de setembre a través del seu apartat web «El document del mes», l'exemplar publicat el divendres 1 de juny de 1916 de la capçalera El Defensor, primera i última publicació d'aquesta aventura periodística portbouenca. Es tracta de l’únic exemplar conservat que es coneix després d'haver fet una cerca a les hemeroteques del país.

L’Arxiu Municipal de Roses presenta l’únic exemplar del periòdic portbouenc El Defensor, publicat l’any 1916 - Llegir Més

Una visita teatralitzada al Castrum Visigòtic agafa el relleu de les jornades del patrimoni de Roses

El proper diumenge 25 de setembre, tindrà lloc al Castrum Visigòtic de Roses una visita teatralitzada que, conduïda pel personatge de Joaquim Folch i Torres, responsable de la primera intervenció arqueològica que es realitzà al jaciment l’any 1917, donarà a conèixer als assistents els entrellats i descobertes del recinte. L’hora d’inici serà a les 11 h, l’activitat és gratuïta i cal reservar plaça prèviament trucant al 972 25 73 31 (Oficina de Turisme de Roses).

Una visita teatralitzada al Castrum Visigòtic agafa el relleu de les jornades del patrimoni de Roses - Llegir Més

Esteve Palou rep la Dracma de Plata de Roses 2016

Dilluns 15 d’agost, ha tingut lloc al Teatre Municipal de Roses l’acte de concessió de la Dracma de Plata de Roses, màxima distinció que la vila de Roses concedeix a persones o entitats, en reconeixement a les seves aportacions al municipi. Enguany, el guardó ha recaigut sobre una persona vinculada a la vida de Roses en molts àmbits diferents, l’Esteve Palou, de qui destaca el seu interès per la cultura popular, per les tradicions, pel patrimoni i per la natura, fins portar-lo a ser peça fonamental en molts projectes que tenen a veure amb la cultura popular i la tradició oral de Roses.

Esteve Palou rep la Dracma de Plata de Roses 2016 - Llegir Més

L’Arxiu Municipal de Roses presenta la Revista de Festa Major de 1954, la més antiga que conserva en paper

Coincidint amb la celebració de la Festa Major de Roses i amb la recent decisió d’eliminar del programa d’activitats l’empaitada d’ànecs, l’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes, a través del seu apartat de la web municipal (www.roses.cat), la revista de la Festa Major de Roses corresponent a l’any 1954, la primera en paper que conserva l’Arxiu, i també primer document que testimoniava la celebració de l’empaitada d’ànecs dins la programació d’actes.

L’Arxiu Municipal de Roses presenta la Revista de Festa Major de 1954, la més antiga que conserva en paper - Llegir Més

Nova campanya d’excavacions al Castrum Visigòtic de Roses

Aquest mes de juliol es porta a terme a Roses una nova campanya d’excavació i documentació gràfica del castrum visigòtic del Puig Rom, a iniciativa de la Generalitat de Catalunya i en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i l’Ajuntament de Roses. Conèixer la tipologia d’ocupació que existí arran de la muralla i a les terrasses superiors del poblat i continuar conservant i delimitant les estructures descobertes en campanyes anteriors, són els objectius dels treballs d’enguany.

Nova campanya d’excavacions al Castrum Visigòtic de Roses - Llegir Més

L’intent per fer Roses seu olímpica de les proves de vela dels JJOO de Barcelona 92, document del mes de l’AMR

Coincidint amb la propera celebració a Rio de Janeiro dels Jocs de la XXXI olimpíada, l’Arxiu Municipal de Roses mostra a través de la secció «El Document del Mes» del portal web de l’Ajuntament de Roses (www.roses.cat), el projecte fallit per convertir Roses en subseu olímpica per a les proves de vela dels Jocs Olímpic de Barcelona 92.

L’intent per fer Roses seu olímpica de les proves de vela dels JJOO de Barcelona 92, document del mes de l’AMR - Llegir Més

La web municipal rosescultura.cat difon a partir d’avui tota la cultura, patrimoni i programació de Roses

L’Ajuntament de Roses presenta aquest matí la web rosescultura.cat, una eina de comunicació que vol ser el referent de la població per estar al dia dels esdeveniments, actes i notícies relacionades amb la cultura del municipi.

La web municipal rosescultura.cat difon a partir d’avui tota la cultura, patrimoni i programació de Roses - Llegir Més

El treball “Asma i Esport”, de Pau Coll, guanyador de la desena edició dels Premis Treballs de Recerca de Roses

L’alumne Pau Coll Torrà, de l'Institut Cap Norfeu, ha estat el guanyador de la desena edició dels Premis Treballs de Recerca de Batxillerat que organitza anualment l’Ajuntament de Roses, amb el treball titulat “Asma i Esport”. L’accèssit ha estat per a Rubén Cuevas, del Centre Escolar Empordà, pel treball “La crisis financiera internacional”. L'acte de lliurament dels premis ha tingut lloc aquest matí al Teatre Municipal de Roses.

El treball “Asma i Esport”, de Pau Coll, guanyador de la desena edició dels Premis Treballs de Recerca de Roses - Llegir Més

El Registre de Penats de 1850, document del mes de l’Arxiu Municipal de Roses

“Una esposa maltractada, uns pastors anticapitalistes i un funcionari insultat”, és el títol de la secció El Document del Mes que aquest juny publica l’Arxiu Municipal de Roses (AMR) a la web municipal www.roses.cat. El document forma part del llibre de Registre de Penats corresponent a l’any 1850, pertanyent al fons del Jutjat de Pau Roses, un dels arxius més interessants que actualment es conserven a l'AMR.

El Registre de Penats de 1850, document del mes de l’Arxiu Municipal de Roses - Llegir Més

El creixement de Roses al segle XIX

El document que es presenta aquest mes de maig l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) en el seu apartat web “El document del mes”, és un contracte privat que permet conèixer com es va construir cooperativament una casa a la dècada de 1830. Concretament, mostra el pacte subscrit entre Josep Ripoll, propietari d'un terreny al barri de la Punta, i Sebastià Danés per a la construcció de dos habitatges a la seva parcel·la.

El creixement de Roses al segle XIX - Llegir Més

L'AMR digitalitza 6.830 pàgines de revistes que posarà a l'abast del públic a través del web municipal

Al llarg de sis mesos, i a través del Pla d'Ocupació del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) adreçat a persones de més de 45 anys en situació d'atur de llarga durada, l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) ha digitalitzat un total de 6830 pàgines de cinc col·leccions de l'hemeroteca municipal.

L'AMR digitalitza 6.830 pàgines de revistes que posarà a l'abast del públic a través del web municipal - Llegir Més

Conferència d'Anna Maria Puig sobre els treballs arqueològics al Puig Rom, dijous a Ca l'Anita

Des del 2014, la Universitat Rovira i Virgili encapçala un nou projecte de recerca que pretén estudiar aquest poblat de cronologia visigòtica, considerat un monument paradigmàtic entre les fortificacions d'aquest període històric, poc conegut, i amb un jaciment en el seu interior cabdal per conèixer el tipus d'hàbitat de l'època.

Conferència d'Anna Maria Puig sobre els treballs arqueològics al Puig Rom, dijous a Ca l'Anita - Llegir Més

Els alumnes de l'Oficina de Català coneixen el patrimoni local amb una una visita al cementiri de Roses

Ahir dimarts, 12 d'abril, l'Arxiu Municipal de Roses va realitzar una visita guiada al cementiri de la població amb la finalitat de difondre el patrimoni funerari entre l'alumnat dels cursos de català i les parelles lingüístiques.

Els alumnes de l'Oficina de Català coneixen el patrimoni local amb una una visita al cementiri de Roses - Llegir Més

L'Arxiu Municipal de Roses celebra el seu 25è aniversari creant el projecte Locus Amoenus

El proper dissabte 16 d'abril, l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) celebrarà el 25è aniversari de la seva posada en marxa amb la inauguració d'un nou projecte cultural: Locus Amoenus. L'activitat, que l'AMR preveu desenvolupar periòdicament, consistirà en una recorregut obert al públic proposat i comentat per un convidat des d'una perspectiva personal. Una passejada pels records, pel patrimoni immaterial i per les experiències íntimes i subjectives de diferents persones, que dotaran d'ànima espais i paisatges rosincs.

L'Arxiu Municipal de Roses celebra el seu 25è aniversari creant el projecte Locus Amoenus - Llegir Més

L'autorització per construir xalets a la zona del Salatar durant l'any 1952 centra el document del mes de l'AMR

El document que presenta aquest mes d'abril l'Arxiu Municipal de Roses forma part de l'expedient amb els informes i antecedents de l'Ajudantia Militar de Marina de Roses referents als xalets que es construïen a les finques propietat de Mas Yebra i Martí Dalmau Mercader a la zona de salvament marítim (1952-1953).

L'autorització per construir xalets a la zona del Salatar durant l'any 1952 centra el document del mes de l'AMR - Llegir Més

Rosespèdia, la wiki de Roses, supera els 2 milions de visites

La Rosespèdia, l'enciclopèdia oberta de la vila de Roses que posa a l'abast de rosincs i persones interessades un ampli fons documental sobre el patrimoni cultural i natural de la població, ha assolit des de la seva posada en funcionament (any 2009) els 2 milions de visites. Durant el darrer any, marcat per un clar augment de l'interès entre el públic, el nombre de visualitzacions comptabilitzat ha estat de 576.803.

Rosespèdia, la wiki de Roses, supera els 2 milions de visites - Llegir Més

El testament d'una veïna de Pau datat de l'any 1728, document del mes de l'AMR

L'Arxiu Municipal de Roses (AMR) presenta com a document del mes de març el testament d'Estàssia Rols Llamosí, fet a Pau el 23 d'abril de 1728 davant del prevere i rector Salvador Viarnés. Un testimoni de prop de 300 anys d'antiguitat del desig humà per traslladar la pròpia voluntat més enllà de la mort.

El testament d'una veïna de Pau datat de l'any 1728, document del mes de l'AMR - Llegir Més

Accions del document