Arxiu Municipal (AMR)
Horari d'atenció al públic: Dilluns a divendres, de 8 h a 14 h

 

Adreça: Carrer de la Mainada, 28

Telèfon: 972.15.14.86. 

Correu-e: amr@roses.cat

Notícies

Aprovat el nou cartipàs municipal

La sessió del ple municipal de Roses celebrada ahir, dimecres 28 de juny, va aprovar la constitució del nou cartipàs municipal i les delegacions a favor dels regidors i regidores de l’equip de govern, així com el nomenament de tinents d’alcaldes i dels membres de la Junta de Govern Local.

Aprovat el nou cartipàs municipal - Llegir Més

Les vacances d’una rosinca al balneari Prats, Document del Mes de l’Arxiu Municipal de Roses d’aquest novembre

El Document del Mes que presenta aquest novembre l’Arxiu Municipal de Roses mostra les factures i rebuts corresponents a l’estada al balneari Prats de Caldes de Malavella d’una veïna de Roses durant la dècada de 1930. Sota el títol “Els de Roses també anem de vacances”, l’Arxiu ofereix una nova versió del turisme emergent a Catalunya durant la primera meitat del segle XX.

Les vacances d’una rosinca al balneari Prats, Document del Mes de l’Arxiu Municipal de Roses d’aquest novembre - Llegir Més

L’Arxiu Municipal de Roses mostra la promoció turística de postguerra al Document del Mes

Aquest mes d’agost, immersos ja totalment en la temporada turística, l’Arxiu Municipal de Roses dedica el seu apartat web El Document del Mes a donar a conèixer com era la promoció que es duia a terme a la població entre les dècades dels anys 40 i 50. Un fullet propagandístic documentava l’oferta turística i mostrava imatges d’una Roses encara per transformar.

L’Arxiu Municipal de Roses mostra la promoció turística de postguerra al Document del Mes - Llegir Més

La concessió pesquera de l’almadrava de Roses de principis del segle XX centra el Document del Mes

El Document del Mes de l’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes de juliol l’esborrany d’una carta de sol·licitud per pescar tonyina, datada l’any 1907, i presentada per Josep Cuberta Oliveras, adjudicatari de la concessió de pesca a l’almadrava de Canyelles Grosses.

La concessió pesquera de l’almadrava de Roses de principis del segle XX centra el Document del Mes - Llegir Més

Roses posa en marxa la cinquena edició dels Pressupostos Participatius

L’Ajuntament posa en marxa aquest 2022 una nova convocatòria dels Pressupostos Participatius; una experiència que permetrà als veïns i veïnes decidir a quins projectes destinar 300.000€. En aquest sentit, l’equip de govern es compromet a integrar les propostes més votades per la ciutadania major de 16 anys en el pressupost municipal del 2023. Del 2 al 15 de maig es podran presentar les propostes ciutadanes al web www.tudecideixesroses.cat o a les bústies habilitades al SAC, la Biblioteca municipal Jaume Vicens Vives i l’Oficina de Turisme.

Roses posa en marxa la cinquena edició dels Pressupostos Participatius - Llegir Més

Sant Jordi amb ulls de mainada, la proposta del mes de l’Arxiu de Roses

L’Arxiu Municipal de Roses dona a conèixer aquest mes diversos fragments de la revista de l'Escola Jaume Vicens Vives del 23 d’abril de 1990, Diada de Sant Jordi, a través del seu apartat web El Document del Mes.

Sant Jordi amb ulls de mainada, la proposta del mes de l’Arxiu de Roses - Llegir Més

Roses celebra el 8M- Dia Internacional de les Dones

Dins de la programació del Dia Internacional de les Dones que té lloc al llarg de tota la setmana, avui, dimarts 8M, les dones joves de Roses prenen la paraula amb diferents activitats organitzades per l’Àrea de Joventut a partir de les 17.30 h, a la plaça de les Babeques. En aquesta plaça llueix des del passat mes de desembre el mural de l’artista urbà Rice que, sota el lema ‘Ens Volem Lliures’, reivindica l’eliminació de la violència envers les dones. Els actes s’iniciaran amb el concert del grup femení Onniria, que donarà pas a continuació a la lectura de "Fragments feministes" a càrrec de joves del CAR. Tancarà la celebració una actuació de dansa urbana amb coreografia d’Ainhoa Santana.

Roses celebra el 8M- Dia Internacional de les Dones - Llegir Més

El document del mes de l’AMR mostra un plànol de l’antic cementiri de la parròquia de Santa Maria de Roses

L’Arxiu Municipal destaca aquest març com a Document del Mes un plànol del fons Luis Marés Feliu, del solar de l’antic cementiri de Roses. Luis Marés Feliu (Madrid, 1926 – 2020) era fill del rosinc Lluís Marés Marés i nét del famós mestre d'obres local Àngel Marés Fonseya. Va desenvolupar la seva carrera professional entre les ciutats de València i Madrid, encara que mai va oblidar les seves arrels familiars rosinques, amb nombrosos treballs tècnics.

El document del mes de l’AMR mostra un plànol de l’antic cementiri de la parròquia de Santa Maria de Roses - Llegir Més

Obert el concurs per a la redacció del projecte del nou Arxiu Municipal de Roses a la Casa Rahola Berga

L’Ajuntament de Roses ha obert el termini de presentació de propostes per a la redacció del projecte de construcció de la nova seu de l’Arxiu Municipal que ha d’ubicar-se a la Casa Rahola Berga, situada en el número 3 de la plaça Catalunya. La redacció del projecte té un pressupost de 233.511 € i els estudis d’arquitectes interessats poden presentar les seves propostes fins al proper 31 de març.

Obert el concurs per a la redacció del projecte del nou Arxiu Municipal de Roses a la Casa Rahola Berga - Llegir Més

La participació juvenil en la cavalcada de Reis de Roses obre ‘El Document del Mes’ de l’AMR del 2022

L’Arxiu Municipal de Roses (AMR) inicia l’any 2022 publicant en la seva secció web El Document del Mes, una fotografia que retrata una colla de joves de Roses que va ajudar a representar una de les cavalcades dels Reis d'Orient durant la dècada de 1970. Amb aquest document gràfic, l’Arxiu ret un homenatge a tots les persones que de manera voluntària i desinteressada fan possible que la vida associativa d'una població sigui una realitat, tan habitual i quotidiana, que acaba essent un fenomen invisible per a moltes persones.

La participació juvenil en la cavalcada de Reis de Roses obre ‘El Document del Mes’ de l’AMR del 2022 - Llegir Més

L’esbós del mosaic de la font d’en Xameca, al Document del Mes de l’Arxiu Municipal

Al llarg dels mesos, l’Arxiu Municipal de Roses presenta a través del seu apartat web El Document del Mes, testimonis en diferents formats, ja siguin articles, cartes, fotografies, actes de sessions, plànols,... que donen a conèixer des dels fets més transcendents fins a curiositats de la història recent del municipi. Aquest desembre, el document escollit és l’esbós artístic realitzat per l’artista Jaume Turró "Xameca" per a la decoració d’una font pública situada a la plaça Sant Pere.

L’esbós del mosaic de la font d’en Xameca, al Document del Mes de l’Arxiu Municipal - Llegir Més

El Document del Mes parla del bateig dels gegants de Roses, que tingué lloc el 23 d’abril de 1995

L’Arxiu Municipal de Roses se suma a l’homenatge a la Colla Gegantera de Roses, que el proper 15 d’agost rebrà la Dracma de Plata de Roses en el marc de la celebració de la Festa Major de la població, i dedica el Document del Mes d’aquest agost als actes de bateig dels gegants de Roses: la Demètria i en Quimet.

El Document del Mes parla del bateig dels gegants de Roses, que tingué lloc el 23 d’abril de 1995 - Llegir Més

El Document del Mes presenta dues fotografies de l’estiu a Roses durant la dècada dels 70

Amb l’inici de l’estiu, l’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest juliol a través de la seva secció web "El Document del Mes", fotografies pertanyents al fons de la família Martinolas, integrat per una col·lecció d'imatges datades entre 1974 i 1976. D’aquesta manera, l’Arxiu fa incís en la relació històrica entre l'arribada del bon temps, de l'estiu, i la visita recurrent dels turistes que, provinents de molts i molts llocs de la geografia catalana i europea, passen les seves vacances a Roses i que, també molt sovint, l'han convertida en la seva segona residència.

El Document del Mes presenta dues fotografies de l’estiu a Roses durant la dècada dels 70 - Llegir Més

Canvis en el cartipàs rosinc

Després del relleu d’alcaldia fet efectiu el passat dissabte 26 de juny amb la investidura de Joan Plana, avui mateix entra en vigor el decret de modificació de delegacions a regidors i regidores de l’equip de govern de l’Ajuntament de Roses, per a la redistribució d’àrees i competències.

Canvis en el cartipàs rosinc - Llegir Més

L’Espai Falcó ja és una realitat: arqueologia subaquàtica, pesca i immersió a la Roses del segle XX

La nova sala inclou la museïtzació de peces arqueològiques subaquàtiques datades entre el segle IV aC i el segle XX donades per Paco Falcó l’any 2017. La mateixa figura de Paco Falcó i la seva vinculació amb el mar -pesca, immersió, turisme- permeten també donar a conèixer la configuració de Roses a partir de la dècada de 1920

L’Espai Falcó ja és una realitat: arqueologia subaquàtica, pesca i immersió a la Roses del segle XX - Llegir Més

El Document del Mes de l'AMR mostra l’allistament, l'any 1873, d'un rosinc a la Milícia Nacional

L'Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes de juny a través del seu apartat "El Document del Mes" del portal municipal www.roses.cat, una notificació datada de l’any 1873 on es mostra l’allistament del rosinc Pere Turró Bolasell a la Milícia Nacional.

El Document del Mes de l'AMR mostra l’allistament, l'any 1873, d'un rosinc a la Milícia Nacional - Llegir Més

L'Arxiu Municipal de Roses celebra el Dia Internacional dels Arxius amb una mostra de documents

El proper dimecres 9 de juny, en el marc de la Setmana Internacional dels Arxius, l'Arxiu Municipal de Roses oferirà una visita comentada i mostra d'alguns documents donats o cedits per ciutadans i ciutadanes al llarg dels anys 2020 i 2021. D'aquesta manera es vol fer difusió de la tasca de l'AMR per preservar la documentació de la població i de l'ús que té per part dels investigadors, estudiants i ciutadans.

L'Arxiu Municipal de Roses celebra el Dia Internacional dels Arxius amb una mostra de documents - Llegir Més

S’allarguen 14 dies més les mesures per intentar frenar la situació epidemiològica de Catalunya

El PROCICAT ha decidit allargar 14 dies més i, per tant, amb vigència fins dilluns 8 de febrer a les 0.00 hores, les mesures per intentar continuar frenant la situació epidemiològica que es viu a Catalunya.

S’allarguen 14 dies més les mesures per intentar frenar la situació epidemiològica de Catalunya - Llegir Més

La representació dels Pastorets a càrrec del Grup de Teatre de Roses, al Document del Mes de l’AMR

El Document del Mes que presenta aquest gener l’Arxiu Municipal de Roses és un fulletó editat l’any 1990 per informar de la representació d’Els Pastorets a càrrec del Grup de Teatre de Roses. Amb aquesta obra, que la companyia interpretà per primer cop l’any 1981, s’inicià l’activitat continuada del Grup de Teatre de Roses sota l’impuls del seu director, Ignasi Tomàs, i amb la participació d’un important nombre de persones involucrades en aquest projecte cultural que ha arribat als nostres dies com un dels esdeveniments de més notorietat del Nadal rosinc.

La representació dels Pastorets a càrrec del Grup de Teatre de Roses, al Document del Mes de l’AMR - Llegir Més

Serveis i equipaments municipals a Roses a partir del 7 de gener

Amb motiu de l’aplicació a partir del proper dijous, 7 de gener, de les noves mesures aprovades per la Generalitat per a la contenció de la COVID-19 a Catalunya, l’Ajuntament de Roses informa de les novetats que s’activaran en els diferents serveis i equipaments municipals a partir del dia 7. Els serveis i equipaments que continuïn oberts ho faran adoptant les mesures de prevenció i seguretat marcades pels protocols i normativa de cada àmbit.

Serveis i equipaments municipals a Roses a partir del 7 de gener - Llegir Més

Accions del document