Arxiu Municipal (AMR)
Horari d'atenció al públic: Dilluns a divendres, de 8 h a 14 h

 

Adreça: Carrer de la Mainada, 28

Telèfon: 972.15.14.86. 

Correu-e: amr@roses.cat

Notícies

Restaurat el fusell d’època napoleònica donat per Jordi Marés al poble de Roses

Aquest matí, el director del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, Gustau Vivar, ha fet entrega a l’Ajuntament de Roses del fusell del segle XIX restaurat recentment pel personal de conservació i restauració del CASC. L’any 2015, Jordi Marés va fer donació a favor del poble de Roses d’aquesta peça, per tal pugui ser coneguda per veïns i visitants.

Restaurat el fusell d’època napoleònica donat per Jordi Marés al poble de Roses - Llegir Més

La Biblioteca de Roses dóna accés a més de 5.000 diaris i revistes de tot el món gràcies a la plataforma PressReader

La Biblioteca Municipal de Roses ofereix des d’aquesta setmana, un nou servei consistent en l'accés a la plataforma PressReader (www.pressreader.com), on es poden visualitzar gratuïtament més de 5000 diaris i revistes de tot el món. Roses ha estat un dels municipis escollits per a la posada en marxa d’aquesta prova pilot durant 2017, impulsada pel Sistema de Lectura Pública.

La Biblioteca de Roses dóna accés a més de 5.000 diaris i revistes de tot el món gràcies a la plataforma PressReader - Llegir Més

El llibre "La Ciutadella de Roses, 30 anys de titularitat municipal", recull la història del rescat d’aquest important element del patrimoni històric de Catalunya

El proper dissabte, 21 de gener (12 h), tindrà lloc a la Ciutadella de Roses la presentació del llibre "La Ciutadella de Roses. 30 anys de titularitat municipal. 1986-2016", del gestor cultural Toni Martínez i editat per l’Ajuntament de Roses amb el suport de la Diputació de Girona, el qual explica la transformació de ruïna a monument de la Ciutadella. També tindrà lloc la presentació dels treballs de consolidació d’una torre medieval de la Ciutadella, finalitzada recentment. La presentació del llibre anirà a càrrec del conseller de Cultura, Santi Vila, i la de la torre medieval a càrrec del president de la Diputació de Girona, Pere Vila. Presidirà l’acte l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, que també comptarà amb la presència de l’autor del llibre, Toni Martínez. L’acte serà conduït pel regidor d’Urbanisme i Patrimoni, Carles Pàramo.

El llibre "La Ciutadella de Roses, 30 anys de titularitat municipal", recull la història del rescat d’aquest important element del patrimoni històric de Catalunya - Llegir Més

Presentació AJORNADA: llibre “Els Camins de la Memòria”

Us comuniquem que la presentació del llibre "Els Camins de la Memòria" queda ajornada fins a nou avís.

Presentació AJORNADA: llibre “Els Camins de la Memòria” - Llegir Més

La revista Rhode, expressió dels nous moviments culturals a Roses (1971-1972), document de l’AMR

El Document del Mes d’aquest desembre publicat per l’Arxiu Municipal de Roses, presenta documentació de la revista Rhode, publicació de caràcter mensual que aparegué entre 1971 i 1972. Una iniciativa breu, però de fort impacte cultural, que permeté a tota una generació de joves iniciar-se en l’activisme social. Els exemplars es conserven a l’AMR gràcies a la donació de la documentació personal i familiar d’Esteve Palou Soler.

La revista Rhode, expressió dels nous moviments culturals a Roses (1971-1972), document de l’AMR - Llegir Més

L’Ajuntament de Roses despunta en la implantació de l’administració electrònica

Des de l’entrada en vigor el passat 2 d’octubre de 2016 de les lleis 39/2015 i 40/2015, de Procediment Administratiu i del Règim Jurídic del Sector Públic, les quals estableixen les bases de l’administració electrònica, l’Ajuntament de Roses ha comptabilitzat un important volum de tramitacions administratives realitzades ja per via electrònica. Les estadístiques sobre aquesta activitat, mostren un molt bon posicionament de Roses en el conjunt de municipis de Catalunya.

L’Ajuntament de Roses despunta en la implantació de l’administració electrònica - Llegir Més

El Document del Mes de l’Arxiu Municipal de Roses commemora els 100 anys d’excavacions a la Ciutadella

El Document del Mes que l’Arxiu Municipal de Roses publica aquest mes en el seu apartat web, presenta dues comunicacions de Miquel Oliva Prat, apoderat provincial del Servei de Defensa del Patrimoni Artístic Nacional, a l'Ajuntament de Roses, relatives a la troballa d'una pàtera hel·lenística en l'àmbit nord de la Ciutadella de Roses. L’Arxiu ret així homenatge als artífexs de les prospeccions arqueològiques realitzades al recinte històric, en el 100 aniversari de la primera intervenció arqueològica.

El Document del Mes de l’Arxiu Municipal de Roses commemora els 100 anys d’excavacions a la Ciutadella - Llegir Més

Èxit de l’activitat «La tardor dels Antiherois», que continua durant el mes de novembre

L’activitat iniciada aquest mes d’octubre a la Ciutadella de Roses «La tardor dels antiherois», que es realitza tots els diumenges al matí, ha sobrepassat ja el centenar de participants . El mes de novembre es manté aquesta singular proposta, que permet conèixer la història del recinte a través de la mirada irreverent i plena d’humor de quatre peculiars personatges .

Èxit de l’activitat «La tardor dels Antiherois», que continua durant el mes de novembre - Llegir Més

El comerç marítim de sofre entre Sicília i Roses, al document del mes de l’AMR

El document presentat per l’Arxiu Municipal de Roses aquest mes d’octubre a través de la web municipal www.roses.cat, consisteix en una comunicació comercial entre l’empresa figuerenca J. Manegat i Companyia, dedicada al comerç marítim de tot tipus de productes, i la barcelonina Alesan Hermanos. Concretament, es mostren dues cartes datades del 28 de febrer i del 30 de maig de 1868, on es proposava d'enviar 500 quintars de sofre directament de Sicília a Roses.

El comerç marítim de sofre entre Sicília i Roses, al document del mes de l’AMR - Llegir Més

L’Arxiu Municipal de Roses presenta l’únic exemplar del periòdic portbouenc El Defensor, publicat l’any 1916

L’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes de setembre a través del seu apartat web «El document del mes», l'exemplar publicat el divendres 1 de juny de 1916 de la capçalera El Defensor, primera i última publicació d'aquesta aventura periodística portbouenca. Es tracta de l’únic exemplar conservat que es coneix després d'haver fet una cerca a les hemeroteques del país.

L’Arxiu Municipal de Roses presenta l’únic exemplar del periòdic portbouenc El Defensor, publicat l’any 1916 - Llegir Més

Una visita teatralitzada al Castrum Visigòtic agafa el relleu de les jornades del patrimoni de Roses

El proper diumenge 25 de setembre, tindrà lloc al Castrum Visigòtic de Roses una visita teatralitzada que, conduïda pel personatge de Joaquim Folch i Torres, responsable de la primera intervenció arqueològica que es realitzà al jaciment l’any 1917, donarà a conèixer als assistents els entrellats i descobertes del recinte. L’hora d’inici serà a les 11 h, l’activitat és gratuïta i cal reservar plaça prèviament trucant al 972 25 73 31 (Oficina de Turisme de Roses).

Una visita teatralitzada al Castrum Visigòtic agafa el relleu de les jornades del patrimoni de Roses - Llegir Més

Esteve Palou rep la Dracma de Plata de Roses 2016

Dilluns 15 d’agost, ha tingut lloc al Teatre Municipal de Roses l’acte de concessió de la Dracma de Plata de Roses, màxima distinció que la vila de Roses concedeix a persones o entitats, en reconeixement a les seves aportacions al municipi. Enguany, el guardó ha recaigut sobre una persona vinculada a la vida de Roses en molts àmbits diferents, l’Esteve Palou, de qui destaca el seu interès per la cultura popular, per les tradicions, pel patrimoni i per la natura, fins portar-lo a ser peça fonamental en molts projectes que tenen a veure amb la cultura popular i la tradició oral de Roses.

Esteve Palou rep la Dracma de Plata de Roses 2016 - Llegir Més

L’Arxiu Municipal de Roses presenta la Revista de Festa Major de 1954, la més antiga que conserva en paper

Coincidint amb la celebració de la Festa Major de Roses i amb la recent decisió d’eliminar del programa d’activitats l’empaitada d’ànecs, l’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes, a través del seu apartat de la web municipal (www.roses.cat), la revista de la Festa Major de Roses corresponent a l’any 1954, la primera en paper que conserva l’Arxiu, i també primer document que testimoniava la celebració de l’empaitada d’ànecs dins la programació d’actes.

L’Arxiu Municipal de Roses presenta la Revista de Festa Major de 1954, la més antiga que conserva en paper - Llegir Més

Nova campanya d’excavacions al Castrum Visigòtic de Roses

Aquest mes de juliol es porta a terme a Roses una nova campanya d’excavació i documentació gràfica del castrum visigòtic del Puig Rom, a iniciativa de la Generalitat de Catalunya i en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i l’Ajuntament de Roses. Conèixer la tipologia d’ocupació que existí arran de la muralla i a les terrasses superiors del poblat i continuar conservant i delimitant les estructures descobertes en campanyes anteriors, són els objectius dels treballs d’enguany.

Nova campanya d’excavacions al Castrum Visigòtic de Roses - Llegir Més

L’intent per fer Roses seu olímpica de les proves de vela dels JJOO de Barcelona 92, document del mes de l’AMR

Coincidint amb la propera celebració a Rio de Janeiro dels Jocs de la XXXI olimpíada, l’Arxiu Municipal de Roses mostra a través de la secció «El Document del Mes» del portal web de l’Ajuntament de Roses (www.roses.cat), el projecte fallit per convertir Roses en subseu olímpica per a les proves de vela dels Jocs Olímpic de Barcelona 92.

L’intent per fer Roses seu olímpica de les proves de vela dels JJOO de Barcelona 92, document del mes de l’AMR - Llegir Més

La web municipal rosescultura.cat difon a partir d’avui tota la cultura, patrimoni i programació de Roses

L’Ajuntament de Roses presenta aquest matí la web rosescultura.cat, una eina de comunicació que vol ser el referent de la població per estar al dia dels esdeveniments, actes i notícies relacionades amb la cultura del municipi.

La web municipal rosescultura.cat difon a partir d’avui tota la cultura, patrimoni i programació de Roses - Llegir Més

El treball “Asma i Esport”, de Pau Coll, guanyador de la desena edició dels Premis Treballs de Recerca de Roses

L’alumne Pau Coll Torrà, de l'Institut Cap Norfeu, ha estat el guanyador de la desena edició dels Premis Treballs de Recerca de Batxillerat que organitza anualment l’Ajuntament de Roses, amb el treball titulat “Asma i Esport”. L’accèssit ha estat per a Rubén Cuevas, del Centre Escolar Empordà, pel treball “La crisis financiera internacional”. L'acte de lliurament dels premis ha tingut lloc aquest matí al Teatre Municipal de Roses.

El treball “Asma i Esport”, de Pau Coll, guanyador de la desena edició dels Premis Treballs de Recerca de Roses - Llegir Més

El Registre de Penats de 1850, document del mes de l’Arxiu Municipal de Roses

“Una esposa maltractada, uns pastors anticapitalistes i un funcionari insultat”, és el títol de la secció El Document del Mes que aquest juny publica l’Arxiu Municipal de Roses (AMR) a la web municipal www.roses.cat. El document forma part del llibre de Registre de Penats corresponent a l’any 1850, pertanyent al fons del Jutjat de Pau Roses, un dels arxius més interessants que actualment es conserven a l'AMR.

El Registre de Penats de 1850, document del mes de l’Arxiu Municipal de Roses - Llegir Més

El creixement de Roses al segle XIX

El document que es presenta aquest mes de maig l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) en el seu apartat web “El document del mes”, és un contracte privat que permet conèixer com es va construir cooperativament una casa a la dècada de 1830. Concretament, mostra el pacte subscrit entre Josep Ripoll, propietari d'un terreny al barri de la Punta, i Sebastià Danés per a la construcció de dos habitatges a la seva parcel·la.

El creixement de Roses al segle XIX - Llegir Més

L'AMR digitalitza 6.830 pàgines de revistes que posarà a l'abast del públic a través del web municipal

Al llarg de sis mesos, i a través del Pla d'Ocupació del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) adreçat a persones de més de 45 anys en situació d'atur de llarga durada, l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) ha digitalitzat un total de 6830 pàgines de cinc col·leccions de l'hemeroteca municipal.

L'AMR digitalitza 6.830 pàgines de revistes que posarà a l'abast del públic a través del web municipal - Llegir Més

Accions del document