Arxiu Municipal (AMR)
Horari d'atenció al públic: Dilluns a divendres, de 8 h a 14 h

 

Adreça: Carrer de la Mainada, 28

Telèfon: 972.15.14.86. 

Correu-e: amr@roses.cat

Notícies

Conferència d'Anna Maria Puig sobre els treballs arqueològics al Puig Rom, dijous a Ca l'Anita

Des del 2014, la Universitat Rovira i Virgili encapçala un nou projecte de recerca que pretén estudiar aquest poblat de cronologia visigòtica, considerat un monument paradigmàtic entre les fortificacions d'aquest període històric, poc conegut, i amb un jaciment en el seu interior cabdal per conèixer el tipus d'hàbitat de l'època.

Conferència d'Anna Maria Puig sobre els treballs arqueològics al Puig Rom, dijous a Ca l'Anita - Llegir Més

Els alumnes de l'Oficina de Català coneixen el patrimoni local amb una una visita al cementiri de Roses

Ahir dimarts, 12 d'abril, l'Arxiu Municipal de Roses va realitzar una visita guiada al cementiri de la població amb la finalitat de difondre el patrimoni funerari entre l'alumnat dels cursos de català i les parelles lingüístiques.

Els alumnes de l'Oficina de Català coneixen el patrimoni local amb una una visita al cementiri de Roses - Llegir Més

L'Arxiu Municipal de Roses celebra el seu 25è aniversari creant el projecte Locus Amoenus

El proper dissabte 16 d'abril, l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) celebrarà el 25è aniversari de la seva posada en marxa amb la inauguració d'un nou projecte cultural: Locus Amoenus. L'activitat, que l'AMR preveu desenvolupar periòdicament, consistirà en una recorregut obert al públic proposat i comentat per un convidat des d'una perspectiva personal. Una passejada pels records, pel patrimoni immaterial i per les experiències íntimes i subjectives de diferents persones, que dotaran d'ànima espais i paisatges rosincs.

L'Arxiu Municipal de Roses celebra el seu 25è aniversari creant el projecte Locus Amoenus - Llegir Més

L'autorització per construir xalets a la zona del Salatar durant l'any 1952 centra el document del mes de l'AMR

El document que presenta aquest mes d'abril l'Arxiu Municipal de Roses forma part de l'expedient amb els informes i antecedents de l'Ajudantia Militar de Marina de Roses referents als xalets que es construïen a les finques propietat de Mas Yebra i Martí Dalmau Mercader a la zona de salvament marítim (1952-1953).

L'autorització per construir xalets a la zona del Salatar durant l'any 1952 centra el document del mes de l'AMR - Llegir Més

Rosespèdia, la wiki de Roses, supera els 2 milions de visites

La Rosespèdia, l'enciclopèdia oberta de la vila de Roses que posa a l'abast de rosincs i persones interessades un ampli fons documental sobre el patrimoni cultural i natural de la població, ha assolit des de la seva posada en funcionament (any 2009) els 2 milions de visites. Durant el darrer any, marcat per un clar augment de l'interès entre el públic, el nombre de visualitzacions comptabilitzat ha estat de 576.803.

Rosespèdia, la wiki de Roses, supera els 2 milions de visites - Llegir Més

El testament d'una veïna de Pau datat de l'any 1728, document del mes de l'AMR

L'Arxiu Municipal de Roses (AMR) presenta com a document del mes de març el testament d'Estàssia Rols Llamosí, fet a Pau el 23 d'abril de 1728 davant del prevere i rector Salvador Viarnés. Un testimoni de prop de 300 anys d'antiguitat del desig humà per traslladar la pròpia voluntat més enllà de la mort.

El testament d'una veïna de Pau datat de l'any 1728, document del mes de l'AMR - Llegir Més

Roses acull l'exposició central de la mostra Empordaneses 2016

Aquest matí s'ha presentat la programació completa d'Empordoneses 2016, mostra que enguany comptarà amb la participació d'un centenar d'artistes de diferents disciplines en la desena d'activitats que se celebraran durant els propers dos mesos a les ciutats de Figueres i Roses. El fil conductor per a tots els participants serà els refugiats; atesa la situació d’emergència humanitària que viu Europa des del passat estiu.

Roses acull l'exposició central de la mostra Empordaneses 2016 - Llegir Més

L'Institut Geogràfic i Cartogràfic presenta un mapa interactiu on pots veure l'evolució de Roses des del 1946 fins a l'actualitat

“L’ull del temps. Catalunya abans i ara” és una eina informàtica que ha presentat l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Un mapa interactiu que compara la Catalunya actual amb la del 1946 i la del 1955-56 i que permet veure Roses des del cel tal com és actualment. Si es mou el ratolí pel mapa es mostra com era una àrea en concret el 1946 o en el període 1955/56. També es pot fer l'exercici a la inversa i descobrir com era Roses antigament i com és en l'actualitat.

L'Institut Geogràfic i Cartogràfic presenta un mapa interactiu on pots veure l'evolució de Roses des del 1946 fins a l'actualitat - Llegir Més

“Xistos” i ocurrències sobre el matrimoni de principis del segle XX

Aquest mes, coincidint amb el to humorístic i disbauxat del Carnestoltes, l'Arxiu Municipal de Roses presenta en el seu apartat web El Document del Mes, el llibre Llaminadures del cor. Gràcies, xistos y ocurrències sobre'l plet del matrimoni y les seves conseqüències, un recull d'acudits i reflexions en to humorístic sobre el matrimoni i la relació entre homes i dones. El llibre data de l'any 1915 i pertany al fons de la Família Denclar, donat a l'Arxiu de Roses l'any 2002.

“Xistos” i ocurrències sobre el matrimoni de principis del segle XX - Llegir Més

El document identificatiu de la urna funerària d'August Pi-Sunyer, document del mes de l'AMR

El document que l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) presenta aquest mes en el seu apartat del portal web municipal (www.roses.cat), és el document administratiu que acompanyaà la urna funerària que transportà les restes mortals del metge i polític August Pi-Sunyer des de Ciutat de Mèxic, on morí el dia 12 de gener de 1965, fins al cementiri de Roses.

El document identificatiu de la urna funerària d'August Pi-Sunyer, document del mes de l'AMR - Llegir Més

Roses i els creuers: l'estada de l'SS Himalaya a Roses l'any 1967

L'Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes de novembre en el seu apartat web “El Document del Mes” les fotografies corresponents a l'arribada a Roses, el 26 de juliol de 1967, de l'SS Himalaya, vaixell insígnia de la companyia britànica Peninsular and Oriental Steam Navigation. Un document que mostra que l'activitat creurística a Roses, ve de lluny.

Roses i els creuers: l'estada de l'SS Himalaya a Roses l'any 1967 - Llegir Més

L'AMR presenta dues gravacions sobre el turisme als anys 70 i 80 per celebrar el Dia del Patrimoni Audiovisual

L'Arxiu Municipal de Roses se suma al Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual que se celebra avui, posant en valor la riquesa dels fons particulars que documenten el nostre passat. Un cop d'ull a la xarxa permet fer un viatge al llarg del segle XX de Roses i el seu entorn. Aquest any l'Arxiu ens adreça a dues gravacions que il·lustren bé la imatge immortalitzada pel turisme als anys setanta i vuitanta, unes imatges que volen capturar aquells dies de vacances irrepetibles i que de ben segur són un tresor per als records de la família i els amics.

L'AMR presenta dues gravacions sobre el turisme als anys 70 i 80 per celebrar el Dia del Patrimoni Audiovisual - Llegir Més

Roses celebra les Jornades de Patrimoni amb accés lliure a la Ciutadella i al Castell de la Trinitat

El proper cap de setmana, l'Espai Cultural La Ciutadella i el Castell de la Trinitat de Roses organitzen jornades de portes obertes, permetent l'accés lliure i gratuït a ambdós monuments. Visites guiades als dos recintes completaran la programació prevista per als dies 10, 11 i 12 d'octubre en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni.

Roses celebra les Jornades de Patrimoni amb accés lliure a la Ciutadella i al Castell de la Trinitat - Llegir Més

El control de la despesa municipal centra el “Document del Mes” de l'Arxiu Municipal de Roses

El “Document del Mes” que l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) presenta aquest mes d'octubre a través del seu apartat web (www.roses.cat), forma part en aquesta ocasió del propi Fons de l'Ajuntament de Roses, concretament de la seva secció de Serveis Econòmics. A partir de la documentació relacionada amb dos pagaments datats de l'any 1937, un relatiu a la reparació de la ràdio municipal i un altre de medicaments destinats a beneficència, l'Arxiu mostra l'exhaustiu control que els municipis han de realitzar de la seva despesa.

El control de la despesa municipal centra el “Document del Mes” de l'Arxiu Municipal de Roses - Llegir Més

Ca l'Anita inicia la seva programació estable destinada al foment de l'art contemporani

La Sala d'Exposicions de Ca l'Anita va iniciar el passat 19 de setembre amb la inauguració de la mostra de l'artista Juanjo Viñuela, el nou programa d'activitats que es desenvoluparà fins al proper mes de gener a l'equipament. Dues mostres pictòriques i una fotogràfica, un taller familiar i la realització d'una taula rodona amb artistes per apropar l'art al públic espectador, són les propostes amb què l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament impulsa la primera programació estable de la sala.

Ca l'Anita inicia la seva programació estable destinada al foment de l'art contemporani - Llegir Més

Els talonaris dels balls de la SUF, testimoni de la vida festiva rosinca

El document del mes que l'Arxiu Municipal de Roses dóna a conèixer aquest setembre a través de la seva secció de la web municipal roses.cat, forma part del Fons Societat Unió Fraternal (SUF) i correspon a un talonari de les liquidacions de les sessions de ball celebrades a la SUF entre els anys 1964 i 1967. Un testimoni de la vida festiva rosinca que va ser recuperat el passat mes de febrer durant una darrera revisió a les instal·lacions de la SUF, prèvia al seu enderroc.

Els talonaris dels balls de la SUF, testimoni de la vida festiva rosinca - Llegir Més

La història del bibliobús que portava llibres als soldats de la Guerra Civil, al Teatre Municipal

La Biblioteca Municipal de Roses ofereix el proper 2 d'octubre, la representació de l'obra “L'Abanderat. El bibliobús del front”, al Teatre de Roses. Amb aquesta activitat, la biblioteca rosinca s'afegeix a la commemoració de l'Any de les Biblioteques, alhora que celebra el 25è aniversari de la Biblioteca Jaume Vicens Vives i el 60è de la implantació de la biblioteca al municipi.

La història del bibliobús que portava llibres als soldats de la Guerra Civil, al Teatre Municipal - Llegir Més

Un veí de Roses fa donació al municipi d'un fusell del segle XIX

Un veí de Roses ha fet donació a favor del municipi d'un fusell del segle XIX de la seva propietat. L'acord s'ha fet efectiu aquesta setmana, amb la signatura de l'acord entre Jordi Marés, propietari de la peça donada, i Montse Mindan, alcaldessa de la població.

Un veí de Roses fa donació al municipi d'un fusell del segle XIX - Llegir Més

Vinguin... i ballin!

Aquest mes d'agost, l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) presenta a la seva secció “El Document del Mes”, un expedient pertanyent al propi Fons de l'Ajuntament de Roses, consistent en la sol·licitud de llicència per a l'obertura d'un local dedicat a sala de festes. Un clar exemple de la transformació viscuda a Roses a partir dels anys 50, arrel de l'aparició d'estiuejants i soldats nordamericans a la població.

Vinguin... i ballin! - Llegir Més

El gat Gromec, l'enginyer Luís Pizaño i Lord Cochrane mostren el patrimoni rosinc

Com cada any el servei educatiu de la Ciutadella de Roses celebra l'estiu amb un seguit d'activitats guiades especials, entre les quals es troben les propostes que més èxit van assolir l'lany passat: la visita guiada infantil El gat Gromec i els seus amics titelles, Defensem la Ciutadella, Setges i fortificacions i Nit d'estrelles al castell, que enguany es fa dos dies a la setmana. Fins al 28 agost, i de dilluns a dissabte, rosincs i visitants poden gaudir cada nit d'una visita guiada diferent.

El gat Gromec, l'enginyer Luís Pizaño i Lord Cochrane mostren el patrimoni rosinc - Llegir Més

Accions del document