Arxiu Municipal (AMR)
Horari d'atenció al públic: Dilluns a divendres, de 8 h a 14 h

 

Adreça: Carrer de la Mainada, 28

Telèfon: 972.15.14.86. / 669.351.971.

Correu-e: amr@roses.cat

Notícies

La història de l'AE Roses centra l'atenció del “Document del Mes” de l'Arxiu Municipal de Roses

El document del mes que l'Arxiu Municipal de Roses presenta a través del seu apartat web aquest mes de maig consisteix en l'expedient personal del jugador de l'AE Roses Narcís Ayala Dalmau, una documentació no conservada comunment pels equips esportius amateurs, però molt important per a l'estudi de la història del clubs esportius.

La història de l'AE Roses centra l'atenció del “Document del Mes” de l'Arxiu Municipal de Roses - Llegir Més

IV edició del certamen poètic dedicat a la vila de Roses

Aquest matí, membres del Rotary Club Roses-Empúriabrava i de l'Ajuntament de Roses, han presentat la IV edició dels Jocs Florals de Roses, certamen que fomenta la creació literària, concretament el gènere de la poesia, agafant com a nucli temàtic el municipi de Roses. La presentació de poemes, oberta a totes les persones aficionades a la poesia, es pot realitzar fins al proper 29 de maig, al Servei d'Atenció al Ciutadà (SAC) de l'Ajuntament.

IV edició del certamen poètic dedicat a la vila de Roses - Llegir Més

Difusió de la història local a través de l’església de Santa Maria de Roses

El passat dijous 16 d'abril, l'arxiver municipal de Roses, Josep M. Barris, va oferir als alumnes de l'Oficina de Català de Roses una visita guiada a l'església de Santa Maria de Roses, seguida d’una xerrada sota el títol "La Roses del segle XIX a partir de l'església parroquial de Santa Maria".

Difusió de la història local a través de l’església de Santa Maria de Roses - Llegir Més

Miquel Ruiz: una altra manera de captar el món

Entre l'11 d'abril i el 31 de maig, la sala d'exposicions Ca l'Anita de Roses acull la mostra del fotògraf gironí Miquel Ruiz Avilés: Una altra manera de captar el món (1979-2013). Organitzada per INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, l'exposició presenta una acurada selecció d'algunes de les imatges que integren el fons que Ruiz cedí a l'INSPAI l'any 2010 -més de cent mil fotografies-, oferint un viatge retrospectiu per la trajectòria professional i vital del fotògraf.

Miquel Ruiz: una altra manera de captar el món - Llegir Més

L'enèsim intent de connectar ferroviàriament Roses amb la muntanya

El document del mes que presenta aquest abril l'Arxiu Municipal de Roses a través de la seva web dóna a conèixer un dels intents experimentats per portar el ferrocarril a la població, en aquest cas concret per connectar-la amb Figueres i Olot a través d'un tren vertebrat ideat per l'enginyer basc Alejandro Goikoetxea, creador del Talgo.

L'enèsim intent de connectar ferroviàriament Roses amb la muntanya - Llegir Més

L'Ajuntament de Roses posa en funcionament el nou tauler d'edictes electrònics

L'Ajuntament de Roses posa a l'abast de la ciutadania el nou servei e-Tauler, eina que permet a partir d'ara la publicació, gestió i consulta d'edictes electrònics mitjançant internet, evitant la seva publicació en format paper i els desplaçaments innecessaris dels usuaris fins a les dependències municipals. El nou e-Tauler substituirà completament el tauler físic situat al vestíbul de l'Ajuntament, que s'anul·larà en els propers dies.

L'Ajuntament de Roses posa en funcionament el nou tauler d'edictes electrònics - Llegir Més

Joan Pagès, carter de Roses entre 1918 i 1949, protagonitza el Document del Mes de l'AMR

El Document del Mes que l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) presenta a través del seu apartat web mensualment dedica la seva atenció aquest mes de març a la figura de Joan Pagès Ordeig, qui exercí el càrrec de carter de Roses durant 30 anys a la població, entre els anys 1918 i 1949.

Joan Pagès, carter de Roses entre 1918 i 1949, protagonitza el Document del Mes de l'AMR - Llegir Més

L'exposició "1714, et prenc la paraula. El català, ahir, avui i demà” a la Biblioteca Municipal de Roses

La Biblioteca Municipal de Roses acull entre el 17 i el 28 de febrer l'exposició "1714, et prenc la paraula, mostra que fa un repàs pels darrers 300 anys d'història de la nostra llengua. Al voltant de l'exposició, l'Oficina de Català de Roses organitza visites guiades i activitats didàctiques per als alumnes i parelles lingüístiques.

L'exposició "1714, et prenc la paraula. El català, ahir, avui i demà” a la Biblioteca Municipal de Roses - Llegir Més

Un dibuix de 1872, testimoni de la vida comercial rosinca al segle XIX

Un dibuix de Josep Romanyach Berta datat de l'abril de 1872, és el document que l'Arxiu Municipal de Roses dóna a conèixer aquest mes de febrer a través de la seva secció web “El document del mes”. El quadre esdevé un magnífic testimoni per il·lustrar la relació de Roses amb el mar i contextualitzar com la pesca i el comerç esdevingueren els eixos econòmics de la Roses de mitjan segle XIX.

Un dibuix de 1872, testimoni de la vida comercial rosinca al segle XIX - Llegir Més

Els periodistes Martí Rigau i Lluís Falgàs parlaran d'anècdotes i curiositats de la seva relació amb els polítics

El Teatre Municipal de Roses oferirà el proper divendres 23 de gener, a les 20.30 h, la conferència dels periodistes Josep Maria Martí Rigau i Lluís Falgàs, que porta per títol “Presidents de prop”. Martí Rigau és autor del llibre homònim i director del programa “Parlament” de TV3, i durant l'acte a Roses, conversarà amb Falgàs sobre les anècdotes i curiositats de la seva relació amb els presidents de la democràcia, tant del govern espanyol com de la Generalitat.

Els periodistes Martí Rigau i Lluís Falgàs parlaran d'anècdotes i curiositats de la seva relació amb els polítics - Llegir Més

La partitura de la sardana “Sota els pins del Mas Marés” d'Enric Sans, document del mes de l'AMR

Les partitures manuscrites de les sardanes “A la meva estimada” i “Sota els pins del Mas Marés”, del músic Enric Sans Salellas (Figueres, 1890-1953), centren el document del mes que l'Arxiu Municipal de Roses presenta aquest gener. Al llarg de l'explicació que ofereix l'Arxiu, es realitza un recorregut per la biografia del violinista, compositor de música i professor de música figuerenc Enric Sans, així com per la seva vinculació amb la vila rosinca.

La partitura de la sardana “Sota els pins del Mas Marés” d'Enric Sans, document del mes de l'AMR - Llegir Més

“El setge de Roses de 1645”, nova exposició temporal a la sala Ca l'Anita

El passat divendres 9 de gener es va inaugurar a la sala d’exposicions de Ca l’Anita de l’Ajuntament de Roses la mostra “El setge de Roses”, consistent en una selecció de rajoles, plafons i socarrats de la Col·lecció Mascort, de Torroella de Montgrí, que han estat cedides en préstec temporal amb motiu d’aquesta mostra, amb la voluntat de difondre l’art i la història. L'exposició romandrà oberta fins al proper 8 de març, els divendres de 17 a 20 h i els caps de setmana de 12 a 14 i de 17 a 20 h.

“El setge de Roses de 1645”, nova exposició temporal a la sala Ca l'Anita - Llegir Més

L'Arxiu Municipal de Roses ofereix un viatge pel temps a través de més de 1.400 fotografies

L'Arxiu Municipal de Roses posa a disposició del públic, a través de la web municipal (www.roses.cat, secció Arxiu Municipal), un cercador d'imatges que permet divulgar el ric i extens patrimoni fotogràfic de Roses. Amb una presentació senzilla i intuïtiva, l'AMR posa a l'abast dels usuaris un fons que actualment reuneix 1.406 fotografies datades dels segles XIX i XX i que s'anirà ampliant gradualment.

L'Arxiu Municipal de Roses ofereix un viatge pel temps a través de més de 1.400 fotografies - Llegir Més

Acaben les sessions de presentació de la Guia d’estil per a l’Ajuntament de Roses

Un total de 72 treballadors de l'Ajuntament de Roses han participat en les sessions de presentació de la Guia d'estil, que s'han fet entre el 21 de novembre i el 12 de desembre.

Acaben les sessions de presentació de la Guia d’estil per a l’Ajuntament de Roses - Llegir Més

El president de l'Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas, clou el cicle “Roses, un poble amb molta història”

El proper divendres 12 de desembre, el catedràtic d'Història de la UB i president de l'Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas, clourà l'actual edició del cicle de conferències “Roses, un poble amb molta història”, organitzada per l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Roses. L'acte tindrà lloc al Teatre Municipal de Roses, a les 20,30 h.

El president de l'Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas, clou el cicle “Roses, un poble amb molta història” - Llegir Més

El calendari de Roses 2015, disponible a partir del 9 de desembre

A partir del proper dimarts 9 de desembre, es posarà a disposició del públic el calendari amb imatges de Roses que el consistori rosinc edita anualment abans de Nadal. Els punts de distribució on es podran dirigir els interessats que desitgin obtenir un exemplar seran la Biblioteca Jaume Vicens Vives, l’oficina de Turisme i el Servei d’Atenció al Ciutadà (SAC) de l’Ajuntament.

El calendari de Roses 2015, disponible a partir del 9 de desembre - Llegir Més

La Biblioteca de Roses acull l'exposició itinerant “Mostra de fotoperiodistes de Girona 2012”

La Biblioteca Municipal Jaume Vicens Vives de Roses ofereix fins al proper 3 de gener l'exposició «Mostra de fotoperiodistes Girona 2012», amb la qual es pretén mostrar el treball realitzat pel Col·lectiu de Fotoperiodistes de Girona. En ella, professionals d’aquest camp presenten imatges referides al seu particular punt de vista sobre un dels motors més importants de les nostres comarques, el turisme, o bé relacionades amb l’actualitat a les comarques gironines.

La Biblioteca de Roses acull l'exposició itinerant “Mostra de fotoperiodistes de Girona 2012” - Llegir Més

Una postal enviada per Francesc Cambó des de Nova York, document del mes de l'Arxiu Municipal de Roses

L'Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes de desembre dins el seu apartat web “El Document del Mes”, una postal nadalenca enviada pel polític català Francesc Cambó al rosinc Pere Rahola Molinas, durant el seu exili des de la ciutat de Nova York. La postal, amb una imatge del popular Central Park nevat, data del 20 de desembre de 1940.

Una postal enviada per Francesc Cambó des de Nova York, document del mes de l'Arxiu Municipal de Roses - Llegir Més

Accions del document