Arxiu Municipal (AMR)
Horari d'atenció al públic: Dilluns a divendres, de 8 h a 14 h

 

Adreça: Carrer de la Mainada, 28

Telèfon: 972.15.14.86. 

Correu-e: amr@roses.cat

Notícies

La Festa Major porta a Roses 7 dies de diversió amb més de 40 activitats per a tots els públics

Roses celebra enguany la seva Festa Major del 9 al 16 d'agost, i ho farà amb un intens programa d’activitats pensades per a totes les edats i públics: balls populars, competicions esportives, concerts, espectacles infantils, visites guiades, cercaviles,... se succeiran pels carrers i places del municipi al llarg de tota la setmana L’espai del recinte firal instal·lat a l’antic càmping Bahía, amb l'àrea d'atraccions i les barraques impulsades per les colles de Carnaval, esdevindrà també l’escenari dels concerts de fires, que enguany portaran a Roses Manel Fuentes, Reincidentes i la Gossa Sorda, entre d'altres

La Festa Major porta a Roses 7 dies de diversió amb més de 40 activitats per a tots els públics - Llegir Més

El boom turístic i la construcció centren l'atenció del Document del Mes de l'AMR

El document que l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) publica cada mes a la web municipal (www.roses.cat) mostra aquest mes de juliol un interessant exemple de publicitat dels anys seixanta, moment en què es posaren les bases de l'atracció d'un nou turisme a Roses. I és que... qui no es veuria atret per una publicitat on es digués "el vostre apartament a la Costa Brava. La Badia de Roses als seus peus"?

El boom turístic i la construcció centren l'atenció del Document del Mes de l'AMR - Llegir Més

L'alcaldessa de Roses distribueix les àrees municipals entre els regidors del nou equip de govern

Després que Montse Mindan signés ahir el decret amb l'equip de regidors responsables de les diferents Àrees Municipals, aquests inicien avui l'exercici dels nous càrrecs assignats. Tots el membres del nou govern rosinc -integrat per regidors de CIU i Gent del Poble- assumeixen des d'avui dues àrees, a excepció de l'alcaldessa, que en dirigirà tres (Serveis Generals, Participació Ciutadana i Seguretat), a més d'exercir les funcions d'alcaldessa.

L'alcaldessa de Roses distribueix les àrees municipals entre els regidors del nou equip de govern - Llegir Més

Xerrada sobre drets i responsabilitats a les xarxes socials

Aquesta tarda (divendres 12 de juny) l'Espai Z de la Biblioteca Municipal de Roses acollirà la conferència “Xarxes socials, drets i responsabilitats”, a càrrec de Josep Matas. L'acte, organitzat per Arxivae (Arxius de l'Alt Empordà), commemora el Dia Internacional dels Arxius.

Xerrada sobre drets i responsabilitats a les xarxes socials - Llegir Més

Les primers eleccions municipals de la democràcia, al Document del Mes de l'AMR

Coincidint amb les eleccions municipals celebrades el passat 24 de maig, l'Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes de juny, a través de la seva secció web “El Document del Mes”, l'expedient de celebració de les eleccions municipals del 3 d'abril de 1979, les primeres de la democràcia.

Les primers eleccions municipals de la democràcia, al Document del Mes de l'AMR - Llegir Més

La Biblioteca de Roses presenta el proper dimecres La sang és més dolça que la mel, de Josep Torrent

El proper dimecres 13 de maig, la Biblioteca Municipal de Roses presentarà la novel·la políciaca “La sang és més dolça que la mel”, de Josep Torrent. L'acte, que tindrà lloc a les 20 h, comptarà amb la presència de l'autor qui, acompanyat de diferents “personatges”, presentarà el seu llibre en clau d'humor i amb un format sorprenent i diferent al de les habituals presentacions bibliogràfiques.

La Biblioteca de Roses presenta el proper dimecres La sang és més dolça que la mel, de Josep Torrent - Llegir Més

La història de l'AE Roses centra l'atenció del “Document del Mes” de l'Arxiu Municipal de Roses

El document del mes que l'Arxiu Municipal de Roses presenta a través del seu apartat web aquest mes de maig consisteix en l'expedient personal del jugador de l'AE Roses Narcís Ayala Dalmau, una documentació no conservada comunment pels equips esportius amateurs, però molt important per a l'estudi de la història del clubs esportius.

La història de l'AE Roses centra l'atenció del “Document del Mes” de l'Arxiu Municipal de Roses - Llegir Més

IV edició del certamen poètic dedicat a la vila de Roses

Aquest matí, membres del Rotary Club Roses-Empúriabrava i de l'Ajuntament de Roses, han presentat la IV edició dels Jocs Florals de Roses, certamen que fomenta la creació literària, concretament el gènere de la poesia, agafant com a nucli temàtic el municipi de Roses. La presentació de poemes, oberta a totes les persones aficionades a la poesia, es pot realitzar fins al proper 29 de maig, al Servei d'Atenció al Ciutadà (SAC) de l'Ajuntament.

IV edició del certamen poètic dedicat a la vila de Roses - Llegir Més

Difusió de la història local a través de l’església de Santa Maria de Roses

El passat dijous 16 d'abril, l'arxiver municipal de Roses, Josep M. Barris, va oferir als alumnes de l'Oficina de Català de Roses una visita guiada a l'església de Santa Maria de Roses, seguida d’una xerrada sota el títol "La Roses del segle XIX a partir de l'església parroquial de Santa Maria".

Difusió de la història local a través de l’església de Santa Maria de Roses - Llegir Més

Miquel Ruiz: una altra manera de captar el món

Entre l'11 d'abril i el 31 de maig, la sala d'exposicions Ca l'Anita de Roses acull la mostra del fotògraf gironí Miquel Ruiz Avilés: Una altra manera de captar el món (1979-2013). Organitzada per INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, l'exposició presenta una acurada selecció d'algunes de les imatges que integren el fons que Ruiz cedí a l'INSPAI l'any 2010 -més de cent mil fotografies-, oferint un viatge retrospectiu per la trajectòria professional i vital del fotògraf.

Miquel Ruiz: una altra manera de captar el món - Llegir Més

L'enèsim intent de connectar ferroviàriament Roses amb la muntanya

El document del mes que presenta aquest abril l'Arxiu Municipal de Roses a través de la seva web dóna a conèixer un dels intents experimentats per portar el ferrocarril a la població, en aquest cas concret per connectar-la amb Figueres i Olot a través d'un tren vertebrat ideat per l'enginyer basc Alejandro Goikoetxea, creador del Talgo.

L'enèsim intent de connectar ferroviàriament Roses amb la muntanya - Llegir Més

L'Ajuntament de Roses posa en funcionament el nou tauler d'edictes electrònics

L'Ajuntament de Roses posa a l'abast de la ciutadania el nou servei e-Tauler, eina que permet a partir d'ara la publicació, gestió i consulta d'edictes electrònics mitjançant internet, evitant la seva publicació en format paper i els desplaçaments innecessaris dels usuaris fins a les dependències municipals. El nou e-Tauler substituirà completament el tauler físic situat al vestíbul de l'Ajuntament, que s'anul·larà en els propers dies.

L'Ajuntament de Roses posa en funcionament el nou tauler d'edictes electrònics - Llegir Més

Joan Pagès, carter de Roses entre 1918 i 1949, protagonitza el Document del Mes de l'AMR

El Document del Mes que l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) presenta a través del seu apartat web mensualment dedica la seva atenció aquest mes de març a la figura de Joan Pagès Ordeig, qui exercí el càrrec de carter de Roses durant 30 anys a la població, entre els anys 1918 i 1949.

Joan Pagès, carter de Roses entre 1918 i 1949, protagonitza el Document del Mes de l'AMR - Llegir Més

L'exposició "1714, et prenc la paraula. El català, ahir, avui i demà” a la Biblioteca Municipal de Roses

La Biblioteca Municipal de Roses acull entre el 17 i el 28 de febrer l'exposició "1714, et prenc la paraula, mostra que fa un repàs pels darrers 300 anys d'història de la nostra llengua. Al voltant de l'exposició, l'Oficina de Català de Roses organitza visites guiades i activitats didàctiques per als alumnes i parelles lingüístiques.

L'exposició "1714, et prenc la paraula. El català, ahir, avui i demà” a la Biblioteca Municipal de Roses - Llegir Més

Un dibuix de 1872, testimoni de la vida comercial rosinca al segle XIX

Un dibuix de Josep Romanyach Berta datat de l'abril de 1872, és el document que l'Arxiu Municipal de Roses dóna a conèixer aquest mes de febrer a través de la seva secció web “El document del mes”. El quadre esdevé un magnífic testimoni per il·lustrar la relació de Roses amb el mar i contextualitzar com la pesca i el comerç esdevingueren els eixos econòmics de la Roses de mitjan segle XIX.

Un dibuix de 1872, testimoni de la vida comercial rosinca al segle XIX - Llegir Més

Els periodistes Martí Rigau i Lluís Falgàs parlaran d'anècdotes i curiositats de la seva relació amb els polítics

El Teatre Municipal de Roses oferirà el proper divendres 23 de gener, a les 20.30 h, la conferència dels periodistes Josep Maria Martí Rigau i Lluís Falgàs, que porta per títol “Presidents de prop”. Martí Rigau és autor del llibre homònim i director del programa “Parlament” de TV3, i durant l'acte a Roses, conversarà amb Falgàs sobre les anècdotes i curiositats de la seva relació amb els presidents de la democràcia, tant del govern espanyol com de la Generalitat.

Els periodistes Martí Rigau i Lluís Falgàs parlaran d'anècdotes i curiositats de la seva relació amb els polítics - Llegir Més

La partitura de la sardana “Sota els pins del Mas Marés” d'Enric Sans, document del mes de l'AMR

Les partitures manuscrites de les sardanes “A la meva estimada” i “Sota els pins del Mas Marés”, del músic Enric Sans Salellas (Figueres, 1890-1953), centren el document del mes que l'Arxiu Municipal de Roses presenta aquest gener. Al llarg de l'explicació que ofereix l'Arxiu, es realitza un recorregut per la biografia del violinista, compositor de música i professor de música figuerenc Enric Sans, així com per la seva vinculació amb la vila rosinca.

La partitura de la sardana “Sota els pins del Mas Marés” d'Enric Sans, document del mes de l'AMR - Llegir Més

“El setge de Roses de 1645”, nova exposició temporal a la sala Ca l'Anita

El passat divendres 9 de gener es va inaugurar a la sala d’exposicions de Ca l’Anita de l’Ajuntament de Roses la mostra “El setge de Roses”, consistent en una selecció de rajoles, plafons i socarrats de la Col·lecció Mascort, de Torroella de Montgrí, que han estat cedides en préstec temporal amb motiu d’aquesta mostra, amb la voluntat de difondre l’art i la història. L'exposició romandrà oberta fins al proper 8 de març, els divendres de 17 a 20 h i els caps de setmana de 12 a 14 i de 17 a 20 h.

“El setge de Roses de 1645”, nova exposició temporal a la sala Ca l'Anita - Llegir Més

Accions del document