Arxiu Municipal (AMR)
Horari d'atenció al públic: Dilluns a divendres, de 8 h a 14 h

 

Adreça: Carrer de la Mainada, 28

Telèfon: 972.15.14.86. 

Correu-e: amr@roses.cat

Notícies

El lliurament de moneda republicana al Banc d'Espanya de l'any 1939, document del mes de l'AMR

L'Arxiu Municipal de Roses (AMR) posa a l'abast del públic a través de la seva secció “El Document del Mes” del seu apartat web (www.roses.cat), un llibre de registre dels efectius monetaris líquids i altres productes financers que els veïns de Roses ingressaren a la caixa municipal entre l'abril i el maig de 1939, per al seu bescanvi al Banc d'Espanya. El volum rep el nom ”Entrega de Moneda Roja al Banco de España en 1939", i ha restat dipositat a l'arxiu municipal durant aquests 75 anys.

El lliurament de moneda republicana al Banc d'Espanya de l'any 1939, document del mes de l'AMR - Llegir Més

L'estrena del documental “El Triunfante”, clou el cicle 'Roses, un poble amb molta història'

El proper dijous 19 de juny, l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Roses clou la present edició del cicle de conferències 'Roses, un poble amb molta història', amb el qual es completa la programació de primavera de xerrades i conferències al Teatre Municipal. L'estrena del documental sobre el vaixell de guerra “El Triunfante”, enfonsat a la Badia de Roses l'any 1795, serà l'encarregada de cloure aquesta edició.

L'estrena del documental “El Triunfante”, clou el cicle 'Roses, un poble amb molta història' - Llegir Més

El periodista Vicent Partal tanca la present edició del cicle de conferències de Roses

El cicle de conferències “Propostes de país per a un nou temps” clou la present edició el proper dimecres, 18 de juny, amb la conferència “A un pam de la independència (crònica del procés)”, a càrrec del periodista i director de Vilaweb, Vicent Partal. L'acte tindrà lloc al Teatre Municipal de Roses, a les 20.30 h.

El periodista Vicent Partal tanca la present edició del cicle de conferències de Roses - Llegir Més

Un treball sobre els ocells de Vilaüt guanya els VIII Premis de Recerca de Roses

L’alumne David Ibáñez, de l'Institut Cap Norfeu, ha estat el guanyador de la vuitena edició dels Premis Treball de Recerca de Batxillerat que organitza anualment l’Ajuntament de Roses, amb el treball titulat “Estudi ornitològic de l'estany de Vilaüt i rodalies”. L’accèssit ha estat per a Laia Pau, de l'Institut Illa de Rodes, pel treball “Els coets d'aigua”. L'acte de lliurament dels premis ha tingut lloc aquest matí al Teatre Municipal de Roses.

Un treball sobre els ocells de Vilaüt guanya els VIII Premis de Recerca de Roses - Llegir Més

Manuel Cuyás presenta a la Biblioteca de Roses el llibre de memòries “El nét del pirata”

El proper dijous 12 de juny, la Biblioteca Municipal Jaume Vicens Vives de Roses rebrà la visita de Manuel Cuyás, qui presentarà el seu llibre “El nét del Pirata”. L'acte, que tindrà lloc a les 19 h, forma part de la programació de presentacions literàries desenvolupades durant tot l'any per la biblioteca rosinca

Manuel Cuyás presenta a la Biblioteca de Roses el llibre de memòries “El nét del pirata” - Llegir Més

L'economista Oriol Amat parlarà a Roses sobre la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent

El cicle de conferències “Propostes de país per a un nou temps” prossegueix la seva trajectòria a Roses el proper divendres 13 de juny, amb la presència d'Oriol Amat. En aquesta ocasió, l'economista oferirà la xerrada “La viabilitat econòmica de la independència". L'acte tindrà lloc al Teatre Municipal de Roses, a les 20.30 h.

L'economista Oriol Amat parlarà a Roses sobre la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent - Llegir Més

Botiflers

Conferència sobre els botiflers durant la Guerra de Successió a l'Alt Empordà a càrrec de Pere Gifre en el marc de la Setmana Internacional dels Arxius.

Botiflers - Llegir Més

La Biblioteca de Roses presenta la mostra sobre el “Llibre del Sindicat Remença”

Des del passat dilluns, 2 de juny, la Biblioteca Municipal de Roses Jaume Vicens Vives, presenta l'exposició itinerant “Llibre del Sindicat Remença 1448”, manuscrit inscrit al Memory of the World Register de la UNESCO (Registre de la Memòria del Món), des del juny de 2013, i que mostra la història dels darrers serfs de Catalunya. La mostra es pot visitar fins al proper 20 de juny.

La Biblioteca de Roses presenta la mostra sobre el “Llibre del Sindicat Remença” - Llegir Més

La Ciutadella de Roses exposa fons documental del Museu Memorial de l'Exili, fins al 15 de juny

La Ciutadella de Roses exposa entre el 18 de maig i el 15 de juny, un conjunt de cinc documents relatius al pas de la família Vázquez Marquínez per Roses a principis de 1939 i del seu exili a França, provinents del Museu Memorial de l'Exili (MUME). Aquesta actuació s'emmarca dins el programa De Museu a Museu impulsada per la xarxa Una Comarca de Museu, consistent en l'intercanvi de peces entre les diferents col·leccions que integren el projecte.

La Ciutadella de Roses exposa fons documental del Museu Memorial de l'Exili, fins al 15 de juny - Llegir Més

El document del mes de l'AMR revisa la història de l'associació Flor de Maig

L'Arxiu Municipal de Roses (AMR) dedica l'apartat el Document del Mes de la seva secció web a repassar la història de l'associació rosinca Flor de Maig a través de l'acta i l'inventari dels béns fruit de la seva liquidació. Creada a finals de l'any 1925, mantingué la seva activitat cultural fins a l'acabament de la Guerra Civil, moment de l'assassinat de diversos dels seus membres.

El document del mes de l'AMR revisa la història de l'associació Flor de Maig - Llegir Més

La Biblioteca de Roses acull l'exposició “La renovació de l'escola pública” i organitza actes paral·lels sobre el món de l'educació

La Biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses presenta fins al proper 24 de maig l'exposició “La renovació de l'escola pública. De l'Empordà a tot Catalunya (1900-1939)”, mostra que recorre l'evolució de l'escola de principis del segle passat, a partir de la iniciativa de reforma impulsada per les escoles rurals empordaneses. Emmarcades en aquesta activitat, dijous 22 de maig, tindrà lloc la presentació del llibre “No vull anar a l'escola”, de Manel Moles, mentre que divendres 23, Felip Ponsatí oferirà la xerrada-col·loqui “És possible que els alumnes escriguin bé?”.

La Biblioteca de Roses acull l'exposició “La renovació de l'escola pública” i organitza actes paral·lels sobre el món de l'educació - Llegir Més

Enric Pujol participa en el cicle de confències 'Roses, un poble amb molta història'

El cicle de conferències 'Roses, un poble amb molta història', continua la seva programació amb l'historiador Enric Pujol, que el proper dijous oferirà al Teatre Municipal de Roses la xerrada 'La guerra civil a Roses i a l'Alt Empordà: el Canarias”. L'acte tindrà lloc a les 20.30 h.

Enric Pujol participa en el cicle de confències 'Roses, un poble amb molta història' - Llegir Més

Presentació de la revista Descobrir Catalunya del mes de maig a la Biblioteca de Roses

El proper dijous 15 de maig, a les 19 h, tindrà lloc a la Biblioteca Municipal Jaume Vicens Vives de Roses la presentació de la revista Descobrir Catalunya. L'acte comptarà amb la presència del director de la publicació, Joan Morales, i amb els autors de l'extens reportatge central de la mateixa, dedicat al Cap de Creus.

Presentació de la revista Descobrir Catalunya del mes de maig a la Biblioteca de Roses - Llegir Més

Jaume Sobrequés participa en el cicle de conferències de Roses

El cicle de conferències “Propostes de país per a un nou temps” prossegueix la seva trajectòria apropant fins a Roses figures de renom de l'actual panorama social, polític i econòmic. Demà, dijous 8 de maig, Jaume Sobrequés iniciarà la quarta edició d'aquest cicle, amb la xerrada “Espanya contra Catalunya” que tindrà lloc a les 20.30 h, al Teatre Municipal de Roses.

Jaume Sobrequés participa en el cicle de conferències de Roses - Llegir Més

Jaume Sobrequés, Oriol Amat i Vicent Partal, al cicle de conferències de Roses

El cicle de conferències “Propostes de país per a un nou temps” prossegueix la seva trajectòria a Roses amb la celebració de tres noves xerrades entre els mesos maig i juny, en aquesta ocasió a càrrec de l'historiador Jaume Sobrequés, del l'economista Oriol Amat i del periodista Vicent Partal. El cicle arriba així a la seva quarta edició, apropant fins a la localitat altempordanesa figures de renom de l'actual panorama social, polític i econòmic

Jaume Sobrequés, Oriol Amat i Vicent Partal, al cicle de conferències de Roses - Llegir Més

Salvador Garcia Arbós parlarà a Roses de la pesca i la cuina de la tonyina roja

El proper divendres 25 d'abril, prossegueix a Roses el cicle de conferències “Roses, un poble amb molta història”, organitzat per l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament. En aquesta ocasió, la xerrada anirà a càrrec del periodista i crític gastronòmic Salvador Garcia Arbós, qui oferirà la conferència “El renaixement de la tonyina roja (de l'almadrava a l'actualitat)”.

Salvador Garcia Arbós parlarà a Roses de la pesca i la cuina de la tonyina roja - Llegir Més

L'Institut Cap Norfeu celebra la seva 10a Marató Poètica

Com cada any, l'institut Cap Norfeu torna a celebrar la Marató Poètica de Sant Jordi, que enguany commemorarà de forma especial ja que arriba a la seva desena motiu. Per aquest motiu, durant tot el matí (de 8h a 14h45), a més de la recitació de poemes i micro-relats i les ja tradicionals visites de les escoles del municipi, el centre ha preparat activitats lúdiques i altres sorpreses que s'estan organitzant per als alumnes i professors.

L'Institut Cap Norfeu celebra la seva 10a Marató Poètica - Llegir Més

Torna el certamen poètic dedicat a la vila de Roses

Aquest matí Maria Terrades, en representació del Rotary Club Roses-Empúriabrava, Montse Mindan, alcaldessa de Roses, i Marc Danés, regidor de Cultura, han presentat la III edició dels Jocs Florals de Roses, certamen que fomenta la creació literària, concretament el gènere de la poesia, agafant com a nucli temàtic el municipi de Roses. La presentació de poemes, oberta a totes les persones aficionades a la poesia, es pot realitzar fins al proper 30 de maig, al Servei d'Atenció al Ciutadà (SAC) de l'Ajuntament.

Torna el certamen poètic dedicat a la vila de Roses - Llegir Més

La refundació del govern local de Roses de l'any 1664, document del mes de l'AMR

L'Arxiu Municipal de Roses (AMR) publica aquest mes d'abril a la secció "El document del mes" de la pàgina web municipal (www.roses.cat), un fragment de l'acta notarial datada de l'any 1664, signada pel notari de Castelló d'Empúries Miquel Castell, en la qual es detallen els cònsols i batlles escollits durant la refundació del govern local de Roses d'aquell mateix any.

La refundació del govern local de Roses de l'any 1664, document del mes de l'AMR - Llegir Més

Accions del document