Arxiu Municipal (AMR)
Horari d'atenció al públic: Dilluns a divendres, de 8 h a 14 h

 

Adreça: Carrer de la Mainada, 28

Telèfon: 972.15.14.86. / 669.351.971.

Correu-e: amr@roses.cat

Notícies

Borja de Riquer, al cicle de conferències de Roses

El cicle de conferències “Propostes de país per a un nou temps” organitzat per l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Roses, prossegueix el proper 21 de març amb la xerrada que oferirà l'historiador Borja de Riquer. Aquesta serà la darrera conferència de la present programació, que també ha comptat amb la participació de l'historiador i polític Joaquim Nadal i del periodista Carles Capdevila.

Borja de Riquer, al cicle de conferències de Roses - Llegir Més

El llibre de poemes “L'agulla del destí”, presentació de la Biblioteca de Roses en el mes dedicat a la poesia

La Biblioteca Municipal de Roses prossegueix el seu cicle de presentacions literàries el proper dijous, 13 de març (20 h). En aquesta ocasió, l'obra escollida ha estat el recull de poemes de Carme Pagès, “L'agulla del destí”. L'acte s'emmarca dins la celebració del Dia Mundial de la Poesia, que la biblioteca rosinca commemorarà el proper 21de març amb la realització d'un recital poètic.

El llibre de poemes “L'agulla del destí”, presentació de la Biblioteca de Roses en el mes dedicat a la poesia - Llegir Més

Segona edició del cicle de conferències 'Roses, un poble amb molta història'

L'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Roses programa entre els mesos de març i juny una nova edició del cicle de conferències 'Roses, un poble amb molta història', amb el qual es completa la programació de primavera de xerrades i conferències municipal. Marcel Pujol, Salvador García Arbós i Enric Pujol participaran en aquesta edició, que finalitzarà amb la presentació del documental “El Triunfante”, de Martín González Damonte.

Segona edició del cicle de conferències 'Roses, un poble amb molta història' - Llegir Més

La Biblioteca de Roses presenta Muerte por funky, del professor de Roses Jordi Casals

Muerte por funky, l'òpera prima de Jordi Casals, llicenciat en Filologia Hispànica i professor de l'institut Cap Norfeu de Roses, serà l'obra que centrarà la presentació literària d'aquest mes a la Biblioteca Municipal de Roses. L'acte tindrà lloc el proper dijous 20 de febrer, a les 20 h, i comptarà amb la participació de l'autor.

La Biblioteca de Roses presenta Muerte por funky, del professor de Roses Jordi Casals - Llegir Més

Carles Capdevila, director del diari ARA, al cicle de conferències de Roses

El cicle de conferències “Propostes de país per a un nou temps” prossegueix la seva trajectòria el proper divendres 14 de febrer, amb la conferència que oferirà Carles Capdevila, periodista i director del diari Ara. L'acte tindrà lloc a les 20,30 h, al Teatre Municipal de Roses.

Carles Capdevila, director del diari ARA, al cicle de conferències de Roses - Llegir Més

El document del mes rememora els 75 anys de l'entrada de les tropes franquistes a Roses

Coincidint amb el 75è aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a Roses, l'Arxiu Municipal de Roses recupera a través del seu apartat web “El document del mes”, el comunicat oficial de la finalització de la guerra (1 d'abril de 1939), així com un certificat de bona conducta del veí de Roses Josep Salellas Romañach, datat del 28 de juny d'aquell mateix any.

El document del mes rememora els 75 anys de l'entrada de les tropes franquistes a Roses - Llegir Més

Terra de la Ciutadella de Roses per plantar el roure del Tricentenari

L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i els regidors Marc Danés i Carles Pàramo, han recollit aquest matí la terra del recinte arqueològic de la Ciutadella que serà enviada al comissariat del Tricentenari 1714/2014, per participar en l'acte de plantació del roure del Tricentenari que tindrà lloc el proper 2 de març a Montserrat.

Terra de la Ciutadella de Roses per plantar el roure del Tricentenari - Llegir Més

La Biblioteca de Roses ofereix una guia de lectura per commemorar el tricentenari de 1714

La Biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses, posa a partir d'avui a disposició dels seus usuaris i persones interessades, la guia de lectura “1714”. Un recull d'obres de diferents gèneres (no ficció, ficció i gènere infantil i juvenil), tots ells amb una temàtica comuna: els esdeveniments ocorreguts l'any 1714 amb el setge i caiguda de la ciutat de Barcelona en poder les tropes francocastellanes, en el què va ser el capítol final de la Guerra de Successió a la Corona hispànica.

La Biblioteca de Roses ofereix una guia de lectura per commemorar el tricentenari de 1714 - Llegir Més

Joaquim Nadal, al cicle de conferències de Roses

El cicle de conferències “Propostes de país per a un nou temps” prossegueix la seva trajectòria el proper dimecres 29 de gener, amb la conferència que oferirà Joaquim Nadal. En la seva intervenció a Roses, Nadal centrarà l'atenció entorn a la consulta del 9 de novembre i la repercussió en els partits polítics que integren el Parlament de Catalunya. L'acte tindrà lloc a les 20,30 h, al Teatre Municipal de Roses.

Joaquim Nadal, al cicle de conferències de Roses - Llegir Més

'Morir en tres actes', proposta cinematogràfica del programa d'Àlex Gorina d'aquesta setmana

El programa de Canal 33 que dirigeix i presenta el crític de cinema Àlex Gorina, centrarà la seva atenció durant la propera emissió d'aquest dijous (23 de gener, 22,35 h), en la pel·lícula 'Morir en tres actes', rodada a Roses l'any 2010. Dirigida per David Pujol, la història està protagonitzada pels actors Abel Folk, Marc Rodríguez i Aida Folch, juntament amb Anna Vicens, Enric Matarrodona i Ignasi Tomàs, tots tres membres del Grup de Teatre de Roses

'Morir en tres actes', proposta cinematogràfica del programa d'Àlex Gorina d'aquesta setmana - Llegir Més

Joaquim Nadal, Carles Capdevila i Borja de Riquer, al cicle de conferències de Roses

El cicle de conferències “Propostes de país per a un nou temps” prossegueix la seva trajectòria a Roses amb la celebració de tres noves xerrades entre els mesos de gener i març, en aquesta ocasió a càrrec de l'historiador i polític Joaquim Nadal, del periodista Carles Capdevila, i de l'historiador Borja de Riquer. El cicle arriba així al seu tercer any de vida, apropant fins a la localitat altempordanesa figures de renom de l'actual panorama social, polític i econòmic.

Joaquim Nadal, Carles Capdevila i Borja de Riquer, al cicle de conferències de Roses - Llegir Més

Mirant al cel

El document del mes que l'Arxiu Municipal de Roses dóna a conèixer aquest mes de gener a través del seu apartat web del portal municipal www.roses.cat, consisteix en un recull de les dades meteorològiques, fonamentalment pluviomètriques, que l'observador local Joaquim Coll recopilà entre 1928 i 1958. Es tracta, doncs, del primer registre meteorològic aplegat de manera seriada i continuada a la població de Roses.

Mirant al cel - Llegir Més

Presentació del llibre d'Agustí Alcoberro 'Barcelona 1714: els gravats de la guerra de successió'

La Biblioteca Municipal de Roses acollirà el proper dijous 16 de gener (20 h), la presentació del llibre 'Barcelona 1714. Els gravats de la Guerra de Successió', del director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro. Publicat amb motiu del Tricentenari BCN, el volum recull il·lustracions de diversa índole signades pels millors artistes de l'Europa de l'època, així com gravats que reprodueixen amb fidelitat un moment crucial en la història de Catalunya. L'acte comptarà amb la presència de l'autor.

Presentació del llibre d'Agustí Alcoberro 'Barcelona 1714: els gravats de la guerra de successió' - Llegir Més

Josep M. Fonalleras presenta el seu llibre Climent a la Biblioteca de Roses

El proper dijous 19 de desembre (20 h), la Biblioteca Municipal de Roses comptarà amb la presència de Josep M. Fonalleras, qui tancarà el cicle 2013 de presentació de llibres organitzat per l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Roses. L'autor parlarà de la seva darrera novel·la “Climent”, un relat de pèrdues i recerques, escriptors, desaparicions i pintures.

Josep M. Fonalleras presenta el seu llibre Climent a la Biblioteca de Roses - Llegir Més

Presentació del cartell de Carnaval 2014

Aquest matí, l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el regidor de Carnaval i Festes, Joan Manel Fernández, i l'il·lustrador Tavi Algueró, han presentat a Roses el Cartell del Carnaval de Roses 2014. El dibuix creat per l'artista garrotxí, serà l'emprat a partir d'ara com a imatge de tots els productes, campanyes i cartelleria que el consistori edita en cada edició per promocionar la seva festa més multitudinària i de major projecció.

Presentació del cartell de Carnaval 2014 - Llegir Més

Carles Viver i Pi-Sunyer clou el cicle de xerrades “Propostes de país per a un nou temps”

El proper 13 de desembre, el Teatre Municipal de Roses acollirà la darrera sessió del cicle de conferències “Propostes de país per a un nou temps”, programat a Roses durant aquest darrer trimestre i que ha portat fins al municipi professionals i pensadors com l'economista Miquel Puig o el catedràtic Norbert Bilbeny. El proper divendres, Carles Viver i Pi-Sunyer, president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, serà l'encarregat de cloure aquest cicle 2013.

Carles Viver i Pi-Sunyer clou el cicle de xerrades “Propostes de país per a un nou temps” - Llegir Més

Els arxivers de la comarca recorden els 25 anys de la mort de Josep Temporal

Enguany, l’arxivística altempordanesa vol recordar el 25è aniversari de dos fets que han significat els primers intents de posada en valor d’un patrimoni cultural de primera magnitud per entedre la nostre societat, els arxius.

Els arxivers de la comarca recorden els 25 anys de la mort de Josep Temporal - Llegir Més

La importància del port comercial de Roses, al “Document del mes” de l'Arxiu Municipal de Roses

El document del mes que l'Arxiu Municipal de Roses publica aquest desembre a la seva secció de la pàgina web municipal (www.roses.cat), correspon a l'expedient del peritatge i inspecció de la càrrega de fusta del vaixell a vapor Ljbica Matković. De bandera ioguslava, el Ljbica fondejà al port de Roses el 24 de desembre de l'any 1935, a poques hores de celebrar la revetlla del dia de Nadal.

La importància del port comercial de Roses, al “Document del mes” de l'Arxiu Municipal de Roses - Llegir Més

Arnald Plujà parlarà dels veïnats del Cap de Creus, dins el cicle xerrades sobre la història local de Roses

Demà dijous 5 de desembre (20.30 h), el Teatre Municipal de Roses acollirà la darrera sessió del cicle de conferències “Roses, un poble amb molta història” programat durant aquest darrer trimestre de l'any i centrat en la història local del municipi. L'historiador Arnald Plujà serà l'encarregat de tancar aquesta programació amb la xerrada “La divisió territorial del Cap de Creus al llarg dels segles”.

Arnald Plujà parlarà dels veïnats del Cap de Creus, dins el cicle xerrades sobre la història local de Roses - Llegir Més

Presentació del documental “Entre el cel i la terra: 30 anys d'Aiguamolls”, a Roses

El proper divendres 29 de novembre, es presenta a Roses el documental “Entre el cel i la terra: 30 anys d'Aiguamolls”, narració de la lluita d'alguns conservacionistes de la comarca que van aconseguir, als anys 70, preservar la zona humida dels Aiguamolls de la construcció d'un complexe turístic. L'acte tindrà lloc a les 20 h al Teatre Municipal, i comptarà amb la presència de Tono Folguera (co-director i productor) i David Fernández de Castro (co-director i guionista).

Presentació del documental “Entre el cel i la terra: 30 anys d'Aiguamolls”, a Roses - Llegir Més

Accions del document