Arxiu Municipal (AMR)
Horari d'atenció al públic: Dilluns a divendres, de 8 h a 14 h

 

Adreça: Carrer de la Mainada, 28

Telèfon: 972.15.14.86. 

Correu-e: amr@roses.cat

Notícies

Carles Viver i Pi-Sunyer clou el cicle de xerrades “Propostes de país per a un nou temps”

El proper 13 de desembre, el Teatre Municipal de Roses acollirà la darrera sessió del cicle de conferències “Propostes de país per a un nou temps”, programat a Roses durant aquest darrer trimestre i que ha portat fins al municipi professionals i pensadors com l'economista Miquel Puig o el catedràtic Norbert Bilbeny. El proper divendres, Carles Viver i Pi-Sunyer, president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, serà l'encarregat de cloure aquest cicle 2013.

Carles Viver i Pi-Sunyer clou el cicle de xerrades “Propostes de país per a un nou temps” - Llegir Més

Els arxivers de la comarca recorden els 25 anys de la mort de Josep Temporal

Enguany, l’arxivística altempordanesa vol recordar el 25è aniversari de dos fets que han significat els primers intents de posada en valor d’un patrimoni cultural de primera magnitud per entedre la nostre societat, els arxius.

Els arxivers de la comarca recorden els 25 anys de la mort de Josep Temporal - Llegir Més

La importància del port comercial de Roses, al “Document del mes” de l'Arxiu Municipal de Roses

El document del mes que l'Arxiu Municipal de Roses publica aquest desembre a la seva secció de la pàgina web municipal (www.roses.cat), correspon a l'expedient del peritatge i inspecció de la càrrega de fusta del vaixell a vapor Ljbica Matković. De bandera ioguslava, el Ljbica fondejà al port de Roses el 24 de desembre de l'any 1935, a poques hores de celebrar la revetlla del dia de Nadal.

La importància del port comercial de Roses, al “Document del mes” de l'Arxiu Municipal de Roses - Llegir Més

Arnald Plujà parlarà dels veïnats del Cap de Creus, dins el cicle xerrades sobre la història local de Roses

Demà dijous 5 de desembre (20.30 h), el Teatre Municipal de Roses acollirà la darrera sessió del cicle de conferències “Roses, un poble amb molta història” programat durant aquest darrer trimestre de l'any i centrat en la història local del municipi. L'historiador Arnald Plujà serà l'encarregat de tancar aquesta programació amb la xerrada “La divisió territorial del Cap de Creus al llarg dels segles”.

Arnald Plujà parlarà dels veïnats del Cap de Creus, dins el cicle xerrades sobre la història local de Roses - Llegir Més

Presentació del documental “Entre el cel i la terra: 30 anys d'Aiguamolls”, a Roses

El proper divendres 29 de novembre, es presenta a Roses el documental “Entre el cel i la terra: 30 anys d'Aiguamolls”, narració de la lluita d'alguns conservacionistes de la comarca que van aconseguir, als anys 70, preservar la zona humida dels Aiguamolls de la construcció d'un complexe turístic. L'acte tindrà lloc a les 20 h al Teatre Municipal, i comptarà amb la presència de Tono Folguera (co-director i productor) i David Fernández de Castro (co-director i guionista).

Presentació del documental “Entre el cel i la terra: 30 anys d'Aiguamolls”, a Roses - Llegir Més

Les fotografies de Jordi Velasco il·lustren el Calendari de Roses 2014

Aquest matí ha tingut lloc a la sala d'actes de l'Ajuntament de Roses, la presentació del calendari fotogràfic sobre el municipi que el consistori edita anualment. En aquesta ocasió, l'autor de les imatges que il·lustraran el calendari 2014 és el fotògraf rosinc Jordi Velasco, mort l'any 2012 en accident d'avioneta. La presentació ha anat a càrrec de l'alcaldessa de Roses, el primer tinent d'alcalde i el regidor de Cultura, i ha comptat amb l'assistència de familiars dels fotògraf.

Les fotografies de Jordi Velasco il·lustren el Calendari de Roses 2014 - Llegir Més

La Biblioteca de Roses acull la presentació de la revista Enderrock

El proper divendres, 22 de novembre, la Biblioteca Municipal Jaume Vicens Vives acollirà la presentació del darrer número de la revista Enderrock, revista musical de referència de l'escena catalana. L'acte s'iniciarà a les 19 h, i anirà a càrrec dels editors, que també parlaran del panorama de la indústria musical a Catalunya, principals esdeveniments, productores i gestors musicals,etc.

La Biblioteca de Roses acull la presentació de la revista Enderrock - Llegir Més

El catedràtic d'ètica Norbert Bilbeny participa en el cicle de conferències de Roses

El catedràtic d'Ètica de la Universitat de Barcelona, Norbert Bilbeny, serà el conferenciant de la xerrada que tindrà lloc el proper divendres 15 de novembre, dins el cicle “Propostes de país per a un nou temps” organitzat per l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Roses. L'acte tindrà lloc al Teatre Municipal de Roses a les 20.30 h i l'accés és lliure.

El catedràtic d'ètica Norbert Bilbeny participa en el cicle de conferències de Roses - Llegir Més

El projecte de ferrocarril Figueres-Roses de l'any 1900, document del mes de l'Arxiu Municipal de Roses

El projecte de ferrocarril de Figueres a Roses formulat per Juan A. Mas Yebra l'any 1900 i redactat per l'enginyer Álvaro de la Gándara, és el fons documental que l'Arxiu Municipal de Roses dóna a conèixer aquest mes de novembre a través de la seva secció web (www.roses.cat/la-vila/arxiu-municipal).

El projecte de ferrocarril Figueres-Roses de l'any 1900, document del mes de l'Arxiu Municipal de Roses - Llegir Més

La història monetària de la colònia grega de Roses centrarà la conferència de Miquel Crusafont

El cicle de conferències programat per a aquesta tardor a Roses prossegueix la seva trajectòria el proper dijous 7 de novembre, amb la conferència de l'historiador Miquel Crusafont. La xerrada, que porta per títol 'Els grecs a Roses i una llarga història monetària', s'emmarca en el bloc centrat en la història local del municipi.

La història monetària de la colònia grega de Roses centrarà la conferència de Miquel Crusafont - Llegir Més

La Biblioteca Municipal de Roses, al teu mòbil

La Biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses és accessible a partir d'ara des de dispositius mòbils, gràcies a la posada en marxa d'una nova versió del seu portal web apta per a aquest tipus de dispositius, implantada pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona. L’accés i treball amb el catàleg, la lectura del dossier de premsa, la reserva d’ordinadors i la consulta de l’agenda d’activitats són els principals serveis que ofereix

La Biblioteca Municipal de Roses, al teu mòbil - Llegir Més

L'economista Miquel Puig participa a Roses en el cicle “Propostes de país per a un nou temps”

El proper divendres 25 d'octubre (20.30 h), el Teatre Municipal de Roses acollirà la segona sessió del cicle de conferències organitzat per l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament, en aquesta ocasió dins l'apartat “Propostes de país per a un nou temps”. La xerrada anirà a càrrec de l'economista i articulista, Miquel Puig.

L'economista Miquel Puig participa a Roses en el cicle “Propostes de país per a un nou temps” - Llegir Més

L'Ajuntament de Roses projecta nous treballs d'adequació per ampliar els usos al Castell de la Trinitat

L'Ajuntament de Roses acaba d'iniciar el procés per a la contractació dels treballs que permetran adequar el Castell de la Trinitat als usos actuals i als previstos pel consistori. El projecte, que té un pressupost de 256.000 €, preveuen l'adequació dels accessos, la il·luminació de les àrees exteriors i la instal·lació de serveis, entre d'altres. La previsió de l'Ajuntament és poder iniciar les obres a principis del proper any.

L'Ajuntament de Roses projecta nous treballs d'adequació per ampliar els usos al Castell de la Trinitat - Llegir Més

Màrius Serra presenta 'Plans de Futur' a la Biblioteca de Roses

El proper dijous 17 d'octubre (20 h), la Biblioteca Municipal de Roses prossegueix el seu programa de presentació de llibres, en aquesta ocasió amb el darrer premi Sant Jordi 2012 'Plans de Futur', de Màrius Serra. 'Plans de Futur' recrea el peculiar entorn familiar del matemàtic figuerenc Ferran Sunyer, tetraplègic i autodidacte, que va assolir projecció internacional malgrat les seves limitacions físiques i els entrebancs de la universitat franquista.

Màrius Serra presenta 'Plans de Futur' a la Biblioteca de Roses - Llegir Més

Josep Playà aprofundeix sobre els lligams familiars de Dalí amb Roses

Demà dijous, 10 d'octubre (20.30 h), el Teatre Municipal de Roses acollirà la primera sessió del cicle de conferències “Roses, un poble amb molta història”, centrat en la història local del municipi. El periodista Josep Playà, serà l'encarregat d'obrir aquesta programació amb la xerrada “Dalí i Roses: lligams familiars i obres de referència”.

Josep Playà aprofundeix sobre els lligams familiars de Dalí amb Roses - Llegir Més

L'AMR difon un audiovisual del cineasta Tomàs Mallol rodat a Roses l'any 1970

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual (27 d'octubre) i en homenatge a l'obra del cineasta Tomàs Mallol (mort el passat mes de juny), l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) difon a través de la seva secció web “El document del mes”, una pel·lícula del director gironí datada de l'any 1970. L'AMR ret així homenatge al cineasta i difon la seva obra, alhora que presenta un document únic sobre els inicis de l'activitat turística a Roses.

L'AMR difon un audiovisual del cineasta Tomàs Mallol rodat a Roses l'any 1970 - Llegir Més

ADÉU, JOAN

El passat dissabte dia 5 d’octubre ens deixava, als 69 anys, l’amic i col·laborador de l’AMR Joan Boix i Castey. Més enllà de la seva faceta més coneguda de col·leccionista, en Joan era una persona sobretot afable i entranyable, apassionada i múrria, present i constant. Era, en definitiva, un nervi. Solia visitar l’AMR de bon matí, sempre amb un pas de porta presidit per una mitja rialla que premonitzava alguna facècia per explicar o alguna darrera adquisició documental envoltada de problemes, dificultats i treballs. D’esperit alegre, la seva passió pel col·leccionisme es feia evident des del “bon dia” inicial. La seva era un autèntica passió, no hi podia fer més, el superava. Aquesta “debilitat” el feia proper, però, alhora, fort i decidit, tossut i determinat.

ADÉU, JOAN - Llegir Més

Roses ofereix un nou cicle de conferències centrat en la història local i en els reptes de futur de Catalunya

L’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Roses organitza durant els mesos d'octubre, novembre i desembre, un cicle de conferències que portarà fins al municipi estudiosos i professionals de diferents àmbits, per parlar dels reptes de futur de Catalunya des d’una vessant econòmica, política, social i històrica. El cicle, que dóna continuïtat a l'iniciat el 2012 sota el nom “Propostes de país per a un nou temps”, incorporarà un nou bloc temàtic titulat “Roses, un poble amb molta història”, centrat en la història local del municip

Roses ofereix un nou cicle de conferències centrat en la història local i en els reptes de futur de Catalunya - Llegir Més

Àmplia programació per celebrar les Jornades Europees del Patrimoni a Roses

Jornades de portes obertes a la Ciutadella de Roses i al Castell de la Trinitat, visites guiades, activitats familiars, o la gimcana “Caça la rosa”, són algunes de les activitats que l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Roses ha programat per al proper cap de setmana, 28 i 29 de setembre, amb motiu de la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni.

Àmplia programació per celebrar les Jornades Europees del Patrimoni a Roses - Llegir Més

La presentació de la novel·la de ciència ficció “La Comanda” inicia un nou cicle a la Biblioteca de Roses

Després de l'aturada estival, el cicle de presentacions de llibres que es realitza amb periodicitat mensual a la Biblioteca Municipal de Roses, torna aquest dijous, 26 de setembre. L'obra escollida per donar inici a la nova temporada ha estat “La Comanda”, d'Enric Crespi, un relat de ciència-ficció medieval ple de misteris, que transcorre a través de les comarques gironines. L'acte tindrà lloc a les 20 h i comptarà amb la presència de l'autor.

La presentació de la novel·la de ciència ficció “La Comanda” inicia un nou cicle a la Biblioteca de Roses - Llegir Més

Accions del document