Notícies

- Medi Ambient

Escriviu la paraula o frase que voleu cercar, escolliu algun dels filtres per mes i any, i feu clic al botó cercar:

Resultats de la cerca 634 elements coincideixen amb el vostre criteri

Ban municipal: Limitacions particulars en l’ús d’aigua per a abastament de població en Excepcionalitat

Com a municipi pertanyent a la unitat d'explotació 9 Embassament de Darnius-Boadella cal aplicar a Roses l’estat d'excepcionalitat per sequera hidrològica aprovada per l’Agència Catalana de l'Aigua. Amb data d'avui, s'ha dictat el ban de l’alcaldia en funcions: “Limitacions particulars en l’ús d’aigua per a abastament de població en Excepcionalitat"

Llegir Més

Declarada l’excepcionalitat per sequera a l’embassament Darnius-Boadella: noves restriccions en l’ús de l’aigua

Aquest matí s’ha publicat al DOGC la resolució de l’Agència Catalana de l’Aigua en què declara la fase d’excepcionalitat per sequera hidrològica a la unitat d’explotació a la qual pertany Roses: l’embassament Darnius-Boadella. A partir d’avui, per tant, entren en vigor les restriccions d’aquesta nova fase, que inclou mesures per reduir els consums en usos agrícoles, ramaders, industrials, recreatius i domèstics.

Llegir Més

Tractament antilarvari i mesures contra la proliferació de mosquits

Entre el 24 d'abril i el 5 de maig, el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter ha realitzat el primer tractament antilarvari als embornals de la via pública de Roses, inclòs Santa Margarida, per evitar-hi la cria de mosquits.

Llegir Més

Mesures d'autoprotecció davant el risc d'incendis forestals

Davant l'elevat risc d'incendi existent, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà impulsa la campanya informativa 'Els incendis no s'apaguen a l'estiu. Prepareu casa vostra!, amb un seguit de recomanacions de mesures d'autoprotecció davant el risc d'incendi forestal.

Llegir Més

S’estrena “Un silenci blau”, el documental sobre els impactes potencials de l’eòlica marina al Golf de Roses

La Càtedra Oceans i Salut Humana estrenarà aquest dijous dia 20 d’abril el documental “Un silenci blau”, sobre els impactes potencials de la instal·lació de parcs eòlics al Golf de Roses i Cap de Creus. La projecció es farà a les 7 de la tarda, al Teatre Municipal de Roses, amb accés gratuït. El treball audiovisual s’ha fet en col·laboració amb l’Institut de Ciències del Mar (CSIC), el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CSIC), la Universitat de Barcelona i la Universidad Internacional de la Rioja, i compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Roses i de la Universitat de Girona (UdG).

Llegir Més

L’hotel Cala Jóncols de Roses, premiat com el Millor Allotjament Sostenible

L’hotel Cala Jóncols de Roses ha estat guardonat a Marsella amb el prestigiós premi Césars du Voyage Responsable com el Millor Allotjament Sostenible per les seves iniciatives per un turisme més respectuós amb el medi ambient i per anar reduint la petjada ecològica en tots els processos de l’establiment. Un reconeixement internacional que acredita el compromís amb la sostenibilitat de l’establiment que l’any 2021 es va convertir en el primer hotel de la Costa Brava en obtenir el certificat de turisme sostenible Biosphere.

Llegir Més

SEA Plastics sensibilitza estudiants de Roses sobre l’impacte dels microplàstics al mar

El veler de SEA Plastics ha visitat el port de Roses entre l’11 i el 14 d’abril, fent a la població una de les escales de la seva expedició dedicada a l’estudi dels microplàstics al medi marí. Durant la seva estada, en col·laboració amb Port de Roses, ha dut a terme una sessió formativa de sensibilització als alumnes de l’escola Prestige Idiomas.

Llegir Més

L'Ajuntament de Roses i Ecoembes animen al sector de l'hostaleria a convertir-se en ‘Ecohostelers’

Aquesta iniciativa pretén arribar a més de 80 establiments del canal HORECA (hotels, restaurants i cafeteries), als quals, a més de dotar-los de prop d’un centenar de papereres i cubells perquè puguin reciclar, se'ls formarà en matèria de reciclatge, reducció del desaprofitament alimentari i gestió sostenible dels recursos. En formar part de ‘Ecohostelers’, i gràcies a la nova plataforma, els hostalers i hostaleres tindran accés a diferents recursos i materials per a aplicar i promocionar el seu compromís amb el reciclatge, com ara un segell acreditatiu, articles d'interès o dissenys per a difondre en xarxes socials.

Llegir Més

Port de Roses posa en servei el dipòsit ‘Cavallet Blau’ i el punt d’extracció d’aigua de mar per fer front a la sequera

Davant l’actual situació de sequera, Port de Roses posa a disposició de la ciutadania el servei de neteja d’embarcacions amb aigua provinent de l’Estació Depuradora EDAR, així com el punt de captació d’aigua de mar destinada a omplir piscines. Els dos serveis s’ofereixen de forma gratuïta.

Llegir Més

Roses formarà professionals del municipi per a la transformació turística cap a la sostenibilitat

L’Ajuntament avança en la aplicació de l’anomenat ‘Regeneration Tourism Roses’, un projecte cofinançat pels Fons Next Generation que té com a objectiu la transformació turística de Roses cap a un model més sostenible des del punt de vista mediambiental, socioeconòmic i territorial. Per aconseguir aquesta evolució, el municipi requereix la implicació activa dels professionals del sector, motiu pel qual a partir del proper mes d’abril s’iniciaran formacions específiques per capacitar empreses i persones treballadores que liderin aquest canvi de model.

Llegir Més

Evitem la pesta porcina africana

La proliferació de senglars cada cop més estesa al territori fa que aquests animals sovint accedeixin als nuclis urbans de les poblacions, sobretot buscant restes de menjar per tal d’alimentar-se. El fet que els senglars mengin restes d’escombraries de contenidors i papereres no només és un problema de convivència amb les persones i del manteniment de l’estat de neteja de l’espai públic, sinó que pot representar la transmissió de la malaltia de la Pesta Porcina Africana (PPA).

Llegir Més

Bernat marbrejat: Avís a la ciutadania

El bernat marbrejat és un insecte invasor d'origen asiàtic que s'ha convertit en plaga. A la primavera i estiu ataca els cultius de fruita i hortalisses i passa l'hivern a cases i edificis, aprofitant els petits forats que pot trobar per entrar-hi.

Llegir Més

El conte L’Ona i la mar descobreix a petits i grans els tresors marítims que cal estimar i protegir

Ahir al vespre va tenir lloc a la Biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses la presentació del conte L’Ona i la mar, una iniciativa de la Càtedra Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona i amb seu a Roses, que ha comptat per amb la participació de la biòloga marina Sònia Cervià Peracaula, autora dels textos, i Boris Mörker, artífex de les il·lustracions. La història endinsa els petits lectors i lectores, però també al públic adult, en els fràgils tresors que amaga el Gran Blau i en la necessitat de protegir-los.

Llegir Més

Mesures sanitàries de salvaguarda per a la prevenció de la Influença Aviària

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya alerta de la detecció de diversos virus a Catalunya d'influença aviària (IA) que afecten a les aus de corral i a altres tipus d'aus. Aquests virus estan avançant i són potencialment perillosos tant per les pèrdues que poden ocasionar al sector primari com per la potencialitat que tenen de saltar entre espècies. Davant aquest fet, es recomana a totes les granges, comercials i d'autoconsum, inclosos els particulars amb tinença d'aus de corral no registrades, l'aplicació de diverses mesures:

Llegir Més

Ban d'alcaldia amb motiu de la situació d'alerta i eventual sequera

Amb motiu de la situació d’alerta del Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera de l’Agència Catalana de l’Aigua, aprovat per l’Acord GOV/1/2020, de 8 de gener, el Comitè de Seguiment de la Sequera del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, ha comunicat unes mesures específiques a aplicar en relació a l’ús de l’aigua, per l’escenari d’alerta, a fi que puguin ser implementades amb la màxima urgència.

Llegir Més

El Port esportiu de Roses renova les certificacions ambientals ISO14001 i EMAS

Port de Roses ha tornat a validar les certificacions ISO14001: 2015 i EMAS acreditatives de la seva bona gestió ambiental, després de superar amb èxit el procés de renovació dels dos certificats.

Llegir Més

Roses multiplica per 6 les instal·lacions fotovoltaiques a habitatges

L’any 2022 s’ha tancat a Roses amb un total de 182 tramitacions per a la instal·lació de sistemes fotovoltaics d’autoconsum, una xifra que representa un augment del 451 % respecte a l’any 2021, en què es van tramitar 33 instal·lacions. De les 182 tramitacions de 2022, 62 han rebut la bonificació del 50% de l’impost de béns immobles (durant 5 anys), aprovat a les ordenances fiscals de Roses de l’any passat.

Llegir Més

Roses inicia una campanya de sensibilització per reduir les bosses de plàstic al mercat dels diumenges

L'Àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament ha engegat una campanya de sensibilització per reduir l’ús de bosses de plàstic al mercat de venda no sedentària que es realitza els diumenges a la població. La campanya repartirà als usuaris del mercat 1.500 bosses de cotó reutilitzables, amb l'objectiu de promoure un mercat setmanal més sostenible.

Llegir Més

La campanya “Fem brillar Roses” vol corresponsabilitzar la ciutadania en el reciclatge i la cura de l’espai públic

• L’Ajuntament presenta avui el llançament de ‘Fem Brillar Roses’, una campanya informativa i de sensibilització que vol implicar la ciutadania i corresponsabilitzar-la en l’objectiu de millorar el reciclatge de residus i la neteja urbana de la població, incidint en el el reforç de les bones pràctiques, en l’eliminació dels abocaments il·legals i dels comportaments incívics i en l’augment de l’ús de la deixalleria i dels serveis de recollida municipal (voluminosos i trastos vells, restes de jardineria i cartró a establiments comercials). • Per la seva part, el consistori treballa des de 2021 en un canvi en la gestió dels serveis municipals, amb accions com el redimensionat i optimització de contenidors i papereres, el reforç dels serveis de recollida i neteja -sobretot en temporada alta-, la incorporació de nous vehicles i equips i les campanyes informatives a peu de carrer.

Llegir Més

L’Ajuntament ofereix olivars i horts municipals per a l’autoconsum

L’Ajuntament de Roses posa a disposició dels veïns i veïnes del municipi vuit olivars i quatre horts urbans de titularitat municipal per al seu conreu agrícola destinat a l’autoconsum. La concessió és per un període de 4 anys. Les persones interessades en rebre l’autorització per a la recollida d’olives poden presentar les seves sol·licituds fins al proper 11 de gener, mentre que en el cas d’horts urbans es poden presentar fins al 25 de gener.

Llegir Més

Deu empreses de Roses obtenen el nou segell de bones pràctiques en gestió sostenible

Són les primeres empreses acreditades amb aquest distintiu impulsat per l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus en col·laboració amb l’Ajuntament de Roses. El projecte, pioner en una organització empresarial, té per objectiu fer més sostenible la destinació

Llegir Més

Restriccions per la situació de sequera

El Comitè Permanent de Sequera de l’Agència Catalana de l’Aigua ha declarat l’estat d’alerta per sequera hidrològica a l’embassament de Darnius-Boadella, al qual està adscrit el municipi de Roses. Implica l’aplicació de diferents restriccions, que no afectaran l’aigua de boca però sí diferents usos agrícoles, ramaders, industrials, recreatius i domèstics.

Llegir Més

S’inicien els treballs del nou parc de 6.000 m2 que envoltarà el Castell de la Trinitat de Roses

 Tindrà una superfície de 6.000 m2 i integrarà cultius tradicionals, pedra seca, miradors i una zona de pícnic  Suposarà la rehabilitació i recuperació dels búnquers arran de mar per fer-los visitables  El projecte té un pressupost de 235.000 € i es preveu la seva finalització per a la propera primavera

Llegir Més

Sortides per descobrir els elements de pedra seca a Roses en la 3a Setmana de la Pedra Seca

L’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roses organitza dues activitats amb motiu de la 3a edició de la Setmana de la Pedra Seca, que enguany se celebrarà del 25 de novembre al 4 de desembre: una caminada popular fins a la barraca d’en Malitó, el 27 de novembre, i una excursió a peu de descoberta d’elements de pedra seca, el 3 de desembre. Les inscripcions per participar s’obriran el proper dilluns 14 de novembre.

Llegir Més

Atenció a les persones, reactivació econòmica i turística i millora urbana centren els pressupostos de Roses per a 2023

El pressupost de l’Ajuntament de Roses per a l’any 2023 ascendeix a un total de 36.746.000 €, xifra que representa un augment del 3,92% respecte al de l’any 2022. Manté la totalitat de serveis i activitats d’anys anteriors assumint l’increment de despeses produïdes per la pujada dels consums energètics i de la gestió de residus, activa nous serveis d’atenció a la infància i a l’adolescència per fer front als efectes emocionals i en el rendiment escolar d’infants i joves produïts per la pandèmia, i continua aportant inversions destinades a millorar l’entorn urbà amb nous espais per a la ciutadania, pensats en el vianant i en la promoció d’una mobilitat més sostenible.

Llegir Més

Informació per a la prevenció de triquinosi per consum de carn procedent d’animals de caça silvestre.

Durant la temporada de caça es notifiquen al Departament de Salut la detecció de casos positius de triquinosi en carns de porcs senglars, abatuts als terrenys cinegètics de les comarques de Girona. Atès que l’existència d’animals infestats suposa un risc de transmissió de la triquinosi dels animals a les persones, s’ha d’evitar el consum de carn no controlada sanitàriament. La carn de porc senglar distribuïda pels circuits comercials, inclosos els restaurants i el comerç minorista, s’ha d’haver obtingut necessàriament en establiments de manipulació de caça autoritzats i inscrits al Registre sanitari d’indústries i productes alimentaris de Catalunya (RSIPAC).

Llegir Més

La neteja del fons marí del port esportiu de Roses recull 370 quilograms de residus

El passat diumenge, 16 d’octubre, el Club Badia de Roses organitzà la XIX Neteja del fons marí, jornada que celebra anualment amb la col·laboració del Port Esportiu de Roses i del departament de Medi Ambient de l’Ajuntament i que, en aquesta ocasió, permeté retirar del fons marí del port rosinc un total de 370 kg de deixalles.

Llegir Més

Des del 16 d’octubre, prohibida la crema de restes vegetals en compliment de la nova llei 7/2022 de residus

Des del 16 d’octubre, la Generalitat de Catalunya ha donat de baixa el tràmit de comunicació de crema que permetia cremar restes vegetals durant el període considerat de molt baix risc d’incendi (del 16 d’octubre al 14 de març). La finalització ve produïda per l’aplicació de la nova "Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residuos y suelos contaminados para una economía circular", que només permet cremes autoritzades a activitats professionals per motius fitosanitaris o per a la prevenció d’incendis.

Llegir Més

Roses revalida la Quarta Flor d'Honor del moviment Viles Florides

El passat divendres dia 7 d'octubre es va fer l'entrega de les Flors d'Honor en un acte que va tenir lloc a l’amfiteatre de la ciutat de Tarragona. Aquesta ha sigut l’onzena edició d'aquest certamen, en el qual el municipi de Roses hi participa des de la primera edició. Amb el decurs dels anys, el nombre de poblacions que han entrat a formar part de Viles Florides ha anat en augment, fins arribar a comptabilitzar aquest 2022 un total de 155 municipis de Catalunya i Andorra adherits.

Llegir Més

Els Pressupostos Participatius 2022 de Roses, a votació

La convocatòria de Pressupostos Participatius 2022 a Roses encara aquest mes d’octubre la seva fase final amb l’obertura del període de votació, que permetrà als veïns i veïnes escollir a quins projectes volen destinar 300.000€ de la partida d’inversions del pressupost municipal. Des d’avui, 10 d’octubre, i fins al 20 d’octubre, totes les persones majors de 16 anys empadronades a Roses ja poden votar a través del web www.tudecideixesroses.cat.

Llegir Més