Notícies

- Medi Ambient

Escriviu la paraula o frase que voleu cercar, escolliu algun dels filtres per mes i any, i feu clic al botó cercar:

Resultats de la cerca 581 elements coincideixen amb el vostre criteri

Els Pressupostos Participatius de Roses 2022 recullen 157 propostes ciutadanes

El passat 15 de maig va finalitzar el període de recollida de propostes ciutadanes de la nova convocatòria de Pressupostos Participatius impulsada per la Regidoria d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Roses. I ho va fer amb l’entrega per part dels veïns i veïnes de 157 projectes a través de dues vies: el web tudecideixesroses.cat , amb111 propostes recollides, i les bústies habilitades al Servei d’Atenció al Ciutadà (SAC) de l’Ajuntament, la Biblioteca Municipal Jaume Vicens Vives i l’Oficina de Turisme, on es van dipositar 46 propostes.

Llegir Més

Roses sanciona els incompliments en la tinença de gossos perillosos amb multes de fins a 3000 €

La Junta de Govern Local de Roses celebrada el 12 de maig, ha imposat sancions per un import total de 20.263 € a propietaris de gossos de races considerades potencialment perilloses, per l’incompliment de l’ordenança de tinença d’animals. Les sancions oscil·len entre els 300 i els 3.000 € d’import, en funció de la gravetat i la tipificació dels articles de l’ordenança incomplerts.

Llegir Més

Roses organitza una sortida amb el tren turístic per descobrir els tallafocs naturals

L’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roses organitza una sortida amb tren turístic el proper 28 de maig, que permetrà observar i viure el recorregut que va seguir l’últim gran incendi del municipi de Roses, des del seu origen fins al seu final. Al llarg del recorregut es faran diverses parades per visualitzar i explicar la importància que tenen els paisatges en mosaic com a tallafocs naturals. Les persones interessades a participar poden adquirir el seu tiquet (1€) a partir del proper dilluns, 16 de maig, a la taquilla del Tren Turístic.

Llegir Més

Roses ha format aquesta primavera les primeres 41 persones en la tècnica de pedra seca

- Els participants han valorat les formacions per sobre del 9 sobre 10 - Les pràctiques s’han dut a terme amb la restauració dels murs de pedra seca de la Carrerada de la Margina - La formació continuarà la propera tardor amb un nou curs obert a tots els públics

Llegir Més

Roses projecta els primers aparcaments al Cap de Creus amb capacitat per a 122 cotxes i 84 motos

Aquest matí, l’alcalde de Roses, Joan Plana Sagué, la regidora d’Urbanisme, Sílvia Ripoll Cayuela, i el director del PN Cap de Creus, Ponç Feliu Latorre, han presentat els quatre primers projectes per a l’adequació d’aparcaments i millora d’accés a les cales Murtra, Rostella, Calitjàs i Cap Norfeu/Canadell del Parc Natural del Cap de Creus. Els quatre espais projecten un total de 206 places d’aparcament (122 cotxes i 84 motocicletes).

Llegir Més

Roses incorpora dos autobusos ECO al transport urbà de viatgers per una mobilitat més sostenible

El servei de transport urbà de Roses fa un pas endavant cap a una mobilitat més sostenible amb la incorporació, des d’aquesta setmana, de dos autobusos amb etiqueta "ECO" propulsats amb gas natural comprimit. Els nous vehicles se sumen així a la flota que cobreix les 3 línies de transport de viatgers: L1 Roses- Santa Margarita, L2 Roses-Almadrava (estiu) i L3 (circumval·lació).

Llegir Més

Roses posa en marxa la cinquena edició dels Pressupostos Participatius

L’Ajuntament posa en marxa aquest 2022 una nova convocatòria dels Pressupostos Participatius; una experiència que permetrà als veïns i veïnes decidir a quins projectes destinar 300.000€. En aquest sentit, l’equip de govern es compromet a integrar les propostes més votades per la ciutadania major de 16 anys en el pressupost municipal del 2023. Del 2 al 15 de maig es podran presentar les propostes ciutadanes al web www.tudecideixesroses.cat o a les bústies habilitades al SAC, la Biblioteca municipal Jaume Vicens Vives i l’Oficina de Turisme.

Llegir Més

Roses subscriu amb 16 municipis catalans més un manifest en defensa de la pesca

Disset municipis catalans amb port pesquer, entre els quals Roses, han subscrit un manifest conjunt en defensa del sector pesquer, presentat aquest migdia en un acte a Vilanova i la Geltrú. Les poblacions han expressat la seva "profunda preocupació pel crit d'alerta que ens transmet el sector pesquer català, que es troba en risc de desaparèixer o de mantenir-se de forma residual en els anys vinents".

Llegir Més

Els participants del primer curs de pedra seca de Roses restauren 20 metres de la carrerada de la Margina

Entre el 28 de març i el 5 d’abril, un total de nou persones han participat en el primer curs de pedra seca organitzat per l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roses, rebent una formació teòrica sobre aquest sistema de construcció i els seus avantatges, i posant en pràctica els coneixements amb la restauració d’un tram del mur de pedra seca de la carrerada de la Margina, a prop del Mas Pairet. Aquest primer curs ha estat orientat al públic general, mentre que en les properes setmanes es duran a terme els destinats a professionals de la construcció.

Llegir Més

Roses continua tirant endavant el projecte per modernitzar la mobilitat del Cap de Creus.

Aquest matí ha tingut lloc a Roses una nova reunió de la comissió de seguiment del Pla d’accessibilitat al Parc Natural del Cap de Creus. Creada l’any passat amb motiu de l’aplicació de les noves mesures d’accés de vehicles al parc durant l’estiu, la comissió té per objectiu la coordinació de les mateixes, atenent i preveient totes les necessitats de la població durant la temporada, des de la seguretat ciutadana, fins a aspectes relacionats amb l’activitat econòmica o l’atenció turística.

Llegir Més

Roses vol tenir al juliol les primeres empreses acreditades amb el nou segell de gestió sostenible

“Cuidem Roses”, el segell de bones pràctiques en gestió sostenible impulsat per l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus en col·laboració amb l’Ajuntament de Roses, ja ha començat a caminar i al juliol es preveu que hi hagi les primeres empreses acreditades amb el nou distintiu .La iniciativa és pionera en una organització empresarial i compta ja amb l'adhesió d'una quarantena d’empreses associades al projecte, que té per objectiu fer més sostenible la destinació

Llegir Més

Presentació de l’estudi sobre impactes ecològics dels megaparcs eòlics marins, aquest dissabte a Roses

Dissabte 26 de març, a les 18h, la càtedra Oceans i Salut Humana ofereix al Teatre Municipal de Roses la presentació de les conclusions de l’estudi sobre els impactes ecològics dels megaparcs eòlics marins a la Mediterrània. En l’acte participarà l’equip científic de la Universitat de Girona, el CSIC i la Universitat de Barcelona que ha portat a terme l’estudi.

Llegir Més

Ajuntament i UdG renoven el compromís en l’estudi i conservació d’ecosistemes marins i patrimoni arqueològic

L’any 2017 es van crear a Roses les càtedres Oceans i Salut Humana i Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic. Amb elles, l’ajuntament apostava per la investigació i la implantació d’estudis universitaris en dos àmbits i disciplines amb una forta vinculació amb el municipi, com són l’arqueologia i els ecosistemes marins. La Universitat de Girona, per la seva banda, promovia l’extensió universitària pel territori, posant el coneixement a l’abast de la ciutadania en col·laboració amb les institucions locals.

Llegir Més

Obertes les inscripcions dels cursos de pedra seca per a particulars i professionals

Avui, dimecres 16 de març, l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roses obre la inscripció per a les persones que vulguin participar en els cursos de pedra seca que tindran lloc durant els mesos d’abril i maig. Es poden fer a inscripcions.roses.cat, o bé posant-se en contacte amb el departament (primer pis Oficina de Turisme).

Llegir Més

La flota de vehicles de l’Ajuntament de Roses incorpora dos nous cotxes elèctrics

L’Ajuntament de Roses ha adquirit dos nous vehicles elèctrics per als departaments d’Urbanisme i d’Acció Social. El consistori continua així avançant en l’electrificació de la flota municipal, donant compliment als compromisos del PAES (Pla d’acció per a l’energia sostenible) de Roses, dirigit a reduir les emissions de CO2 i el consum final d’energia del municipi.

Llegir Més

L’Ajuntament presenta a la ciutadania el futur de la mobilitat al Cap de Creus

L’alcalde de Roses, Joan Plana, la regidora d’Urbanisme, Sílvia Ripoll i el regidor de Medi Ambient, Francesc Giner, van presentar a la ciutadania ahir, dijous 3 de març, el Pla de Mobilitat del PN del Cap de Creus, en el qual el consistori treballa per a la seva implementació en els propers anys. Els objectius són avançar en la regulació de l’accés motoritzat iniciat l’estiu passat amb delimitació i condicionament d’espais i sistemes electrònics intel·ligents, que permetin una relació amb el Parc Natural sostenible, que eviti les massificacions, que millora la qualitat i l’experiència del visitant i que sigui compatible amb les activitats econòmiques que s’hi desenvolupen dins el parc.

Llegir Més

L’Ajuntament presenta a la ciutadania el futur de la mobilitat al Cap de Creus

L’Ajuntament oferirà demà, dijous 3 de març, una presentació oberta al públic sobre el Pla d’ordenació d’accessos al PN del Cap de Creus que el consistori vol implementar prosseguint amb la regulació iniciada l’estiu passat. L’acte tindrà lloc a les 19 h i anirà a càrrec de l’alcalde, Joan Plana, el regidor de Medi Ambient, Francesc Giner, i la regidora d’Urbanisme, Sílvia Ripoll.

Llegir Més

Roses ofereix formacions en pedra seca a particulars i professionals

• Els cursos, impartits pel Gremi de Margers de Catalunya, aportaran els coneixements teòrics i pràctics per a la recuperació d’aquest patrimoni històric, arquitectònic i cultural • La pedra seca desenvolupa una excel·lent funció paisatgística, actua com a fixador de terra davant l’erosió, facilita la circulació de l’aigua i és refugi d’espècies de flora i fauna • La formació s’adreça a propietaris i propietàries de finques rústiques, professionals de la construcció i públic general

Llegir Més

Aposta pel paisatge de mosaic al Parc Natural i per un desenvolupament sostenible del sector primari rosinc

- L’Ajuntament oferirà assessorament i acompanyament als propietaris agrícoles per a la recuperació de cultius tradicionals com l’olivera, la vinya o les pastures, incidint alhora en una major rendibilitat dels terrenys i activitats - El paisatge de mosaic, actuació clau per actuar en la prevenció de grans incendis forestals - Potenciar el sector primari al municipi de Roses, amb un gran abast agrícola i forestal amb més de 3.000 hectàrees de terreny i amb una de les principals flotes i activitats pesqueres del sector català, és l’objectiu del pla - Es preveu l’impuls de campanyes i activitats per difondre els projectes de pesca sostenible de la flota rosinca, l’alt valor gastronòmic del peix de proximitat i els beneficis del consum de peix per a la salut

Llegir Més

Roses rep 3 MEUR dels Fons Next Generation per a 17 projectes de transició sostenible, energètica i digital

• La gestió d’accessos i el centre d’interpretació i educació del PN del Cap de Creus, amb 1,53 MEUR, són els projectes amb major dotació • Els 17 projectes s’emmarquen en 4 objectius estratègics: transició verda i sostenible, millora de l’eficiència energètica, transició digital i competitivitat

Llegir Més

S’inicia la campanya i l’entrega de kits per a a una tinença d’animals responsable

Avui, dijous 17 de febrer, s’ha iniciat a Roses la campanya de sensibilització de tinença responsable d'animals de companyia. Durant 10 setmanes, informadors ambientals a peu de carrer, recorreran diferents espais del municipi, fent entrega a les persones interessades d’una ampolleta per netejar orins, un dispensador i bosses per a la recollida d’excrements, i oferint-les tota la informació necessària per tenir una cura responsable i cívica dels seus animals de companyia.

Llegir Més

Campanya de sensibilització i entrega de kits per a una tinença d’animals responsable

El proper 17 de febrer l’Ajuntament de Roses inicia una campanya de sensibilització de tinença responsable d'animals de companyia. Durant 10 setmanes, un estand informatiu a peu de carrer recorrerà diferents espais del municipi, obsequiant les persones interessades amb una ampolleta per netejar orins, un dispensador i bosses per a la recollida d’excrements, i oferint-los tota la informació necessària per tenir una cura responsable i cívica dels seus animals de companyia.

Llegir Més

Port de Roses substitueix les lluminàries del dic de recer per sistemes de baix consum

Port de Roses SA, encarregada de la gestió i explotació del Port Esportiu de Roses, està realitzant aquest mes de febrer la substitució de les lluminàries del dic de recer per sistemes led de baix consum energètic. L’actuació forma part del Sistema de Gestió Ambiental del Port, que té per objectiu minimitzar la incidència ambiental en la totalitat de serveis i activitats que tenen lloc a les seves instal·lacions.

Llegir Més

Roses i la UdG renoven l’esforç conjunt en la conservació dels mars i la salut de les persones

L’Ajuntament de Roses i la Càtedra Oceans i Salut Humana de la UdG han signat un nou acord per seguir impulsant la recerca i la conservació dels ecosistemes marins i la salut de les persones. L’aportació del consistori s’ha duplicat en relació al conveni anterior.

Llegir Més

El port de Roses estrena una ruta didàctica a la zona de pesca per a escolars i visitant

El port pesquer de Roses ha estat el primer port gironí en tenir un itinerari didàctic per divulgar i posar en valor l’activitat pesquera i la cultura marinera entre els escolars i els visitants. El circuit conté 10 panells informatius en quatre idiomes de la història del port, la Confraria de pescadors, els arts de pesca, la tipologia i el valor nutritiu del peix i el medi ambient.

Llegir Més

S’obre el període de presentació de propostes ciutadanes per decidir el model energètic al Cap de Creus

Després de la realització del taller participau del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) realitzat la setmana passada entre els municipis que integren la Unitat de Paisatge de Cap de Creus, la Diputació de Girona obre el període de presentació de propostes ciutadanes a través de la plataforma paesc-decidim. L’objectiu és promoure el debat i la presentació de projectes municipals i supramunicipals per definir el model energètic que es vol impulsar al territori.

Llegir Més

El model energètic del Cap de Creus es debatrà dimecres en una sessió participativa oberta a ciutadania i entitats

Promoure el debat ciutadà sobre el model energètic que es vol impulsar al Cap de Creus, recollir propostes municipals i supramunicipals i elaborar un Pla d’Acció, són els objectius del procés que inicia Roses, juntament amb els municipis que integren la Unitat de Paisatge Cap de Creus, aquest dimecres 17 de novembre, amb la realització d’una sessió telemàtica oberta a ciutadania i entitats.

Llegir Més

Noves sortides per conèixer l’entorn de Roses, a peu o en bicicleta

Turisme de Roses continua amb la seva programació d’activitats esportives i de descoberta de l’entorn a través dels programes Roses a Peu i Ride Roses. Dissabte 20 de novembre, l’activitat Roses a Peu proposa una excursió fins al pic de l’Àliga per la seva vessant nord; mentre que diumenge 21, Ride Roses organitza un recorregut en bici de carretera al peu de la Serra de Rodes. Totes dues activitats compten amb acompanyament de guia. Les inscripcions per participar s’obren demà, dimecres 10 de novembre (Roses a Peu) i dijous 11 (Ride Roses).

Llegir Més

Roses a peu torna amb propostes de senderisme i de descoberta de l’entorn amb guies del Cap de Creus

Dissabte 30 d’octubre Roses inicia una nova edició de Roses a Peu, un programa de senderisme ideat per l’Àrea de Turisme de Roses en col·laboració amb el Parc Natural del Cap de Creus que va assolí un gran èxit de participació en les dues primeres edicions realitzades. Conèixer l’entorn natural del municipi practicant esport i amb l’acompanyament de guies especialitzats, és l’objectiu de les 6 rutes proposades.

Llegir Més

El pressupost de 2022 impulsa projectes de futur per a la reactivació turística i econòmica i la protecció mediambiental

• El projecte LAB Roses, nou centre tecnològic d’innovació turística, treballarà en el disseny d’accions d’equilibri entre el desenvolupament econòmic i social a Roses • S’incorpora la partida per al contracte del transport regulat a les cales del Parc Natural • El patrimoni cultural i històric engega un ambiciós projecte de realitat virtual i experimentació i s’amplia el pressupost per a intervencions arqueològiques • Es mantenen les partides assignades per a l’impuls de l’activitat econòmica i s’incorpora una partida per a la dinamització de l’Aula Gastronòmica • Les inversions ascendeixen a 1.734.500 €, destinades fonamentalment a la millora urbana i d’infraestructures • L’Ajuntament arriba al 2022 amb un endeutament de 0 € i complint amb totes les disposicions d’estabilitat i solvència econòmic establertes legalment

Llegir Més